Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, κος Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς ποια είναι η αίσθηση του για το που βρίσκεται η  διαπραγμάτευση

 

Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Έχω την αίσθηση ότι αυτές τις μέρες με την εντατική συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και άλλων δυνάμεων μέσα στην ευρωπαϊκή σκηνή και στο επίπεδο των κυβερνήσεων και στο επίπεδο της Κομισιόν και στο επίπεδο του ευρωκοινοβουλίου έχουν γίνει σημαντικά βήματα σύγκλισης αλλά ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία.  

Η αίσθηση μου είναι ότι σήμερα στο Eurogroup θα γίνει μια παραγωγική συζήτηση όπου θα καταγραφούν και συγκλίσεις αλλά και διαφορές. Έχω την αισιοδοξία ότι με την βοήθεια και μιας συζήτησης  που οπωσδήποτε θα γίνει στην Σύνοδο Κορυφής, την Δευτέρα στο Eurogroup  το τακτικό στις 16 Φεβρουαρίου  μπορούμε να έχουμε μια κοινά αποδεκτή λύση που να βελτιώνει για την Ελλάδα και τους Έλληνες σημαντικά τα πράγματα γιατί είναι κοινό συμφέρον όλης της ευρωζώνης και όλης της Ευρώπης να υπάρξει λύση και όχι ρήξη.  Για αυτό βλέπετε και την έντονη παρέμβαση σημαντικών παραγόντων και έξω από την Ευρώπη όπως είναι ο πρόεδρος Ομπάμα.

 

Ερωτηθείς αν μπορούν να συγκλίνουν οι δύο τόσο διαφορετικές απόψεις  

 

Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Η ιστορία της ΕΕ έχει αποδείξει ότι ναι, δεκαετίες τώρα στην  ΕΕ ξεκινούμε με διαφωνίες και στο τέλος αν υπάρχει καλή θέληση και αίσθηση του κοινού συμφέροντος  υπάρχουν συμφωνίες, προωθητικοί συμβιβασμοί. Ο λόγος που είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε κάτι σημαντικά καλύτερο από αυτό που κληρονομήσαμε είναι ότι το κοινό συμφέρον όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των εταίρων μας είναι η εξεύρεση μιας λύσης.  Και επειδή μιλώ με τους πάντες λόγω της θέσης μου σας βεβαιώνω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που επίσημα ή ανεπίσημα να μην συνομολογεί ότι το μνημόνιο και όπως εφαρμόστηκε στην Ελλάδα απέτυχε.

Εμείς δεν ζητούμε να μας δίνουν χρήματα για να τα πετάμε από το παράθυρο, εμείς δεσμευόμαστε για νοικοκυρεμένα  δημόσια οικονομικά , για μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες που αφορούν στην διοίκηση, στον δημόσιο τομέα, στη φορολογία, στο σπάσιμο της διαπλοκής  και αυτό που ζητάμε είναι εκείνη την ανάσα, εκείνη την γέφυρα για την μετάβαση από ένα πρόγραμμα που αποδεδειγμένα απέτυχε σε ένα πρόγραμμα  που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αναπτυχθεί και να γίνει ένα ισότιμο και αξιοσέβαστο μέλος της ΕΕ που δεν θα χρειάζεται να έχει το χέρι απλωμένο. 

 

ΔΗΜ.: Υπάρχει ένα ερώτημα του τι εννοεί ο κ.Βαρουφάκης όταν λέει ότι το 70% του μνημονίου έχει σωστά πράγματα και είναι τοξικό το 30% 

 

Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μην περιμένετε από εμένα να εμπλακώ σε ένα θέμα ερμηνειών, σας παραπέμπω στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο οποίος έχει δώσει επαρκείς  εξηγήσεις για το θέμα.  Εγώ αυτό που σας λέω είναι ότι εμείς θα κάνουμε μεταρρύθμισεις εκεί που πονάει η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Φορολογικό σύστημα όπου οι πλούσιοι δεν πληρώνουν ενώ πληρώνουν οι φτωχοί και οι μεσαίοι, διοίκηση  όπου υπάρχει ένα πελατειακό κράτος  που κοστίζει πολλά στον πολίτη και προσφέρει λίγα και εξυπηρετεί πελάτες της πολιτικής ελίτ. Διαπλοκή και έλλειμμα ανταγωνισμού όπου τα καρτέλ δίνουν δημόσιο χρήμα και “φιλέτα” σε πλούσιους φίλους κυβερνώντων κλπ και δεσμευόμαστε για νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά. 

Έχει γίνει ήδη δουλειά και υπάρχει αποτέλεσμα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ερείσματα, δεν είναι μόνη και παλεύει γερά και με πειστικά επιχειρήματα.