Ο υπουργός Εργασίας, κος Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το  δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Ερωτηθείς τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία γέφυρα που προτείνει η κυβέρνηση

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ουσιαστικά έχουμε γυρίσει σελίδα στον τρόπο που η χώρα μας συνδιαλεγόταν με τους εταίρους μας. Σήμερα λοιπόν πάμε έχοντας μια σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό να βάλουμε ένα τέρμα στο καθεστώς του μνημονίου και να συζητήσουμε με τους εταίρους μας πως θα οδηγηθούμε τελικά σε μια άλλου είδους συμφωνία κοινά αποδεκτή για την εξυπηρέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Σε αυτή την κατεύθυνση εμείς επιδιώκουμε να διαμορφωθεί αυτό που ονομάζουμε μια συμφωνία γέφυρα από τώρα μέχρι τα μέσα του χρόνου ή λίγο αργότερα ώστε να έχουμε όλο αυτό το διάστημα την δυνατότητα να βάλει κάτω ο καθένας τα επιχειρήματά του και να βρούμε εκείνες τις αμοιβαία αποδεκτές λύσεις .

Το χαρακτηριστικό αυτής της συζήτησης είναι ότι δεν είναι μια συζήτηση που γίνεται μόνο για το ελληνικό πρόβλημα. Πλέον έχει συνειδητοποιηθεί  ότι τα χαρακτηριστικά, το περιεχόμενο της συμφωνίας για την Ελλάδα ουσιαστικά θα σημαίνει ότι η Ευρώπη ή θα παραμείνει σε αυτή την νεοφιλελεύθερη ακαμψία και τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα συνολικά για την Ευρώπη  και για την Ελλάδα ή θα πάει πια σε μια άλλη φάση όπου θα αρχίσει για πρώτη φορά να συζητάει για τον πυρήνα των κυρίαρχων οικονομικών  στρατηγικών.

 

Ερωτηθείς ποια είναι τα όρια της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Εμείς έχουμε κάνει σαφές το εξής ότι τουλάχιστον για αυτό το μεταβατικό διάστημα δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τους όρους της μνημονιακής επιτήρησης μέσω της Τρόικας.  Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει όχι παράταση του υπάρχοντος μνημονιακού προγράμματος. Αντιλαμβανόμαστε ότι πολλά πράγματα θα πρέπει ο καθένας να τα βάλει στην άκρη τουλάχιστον για αυτή την μεταβατική περίοδο, να μην γίνουνε κινήσεις οι οποίες θα δείχνουν  ότι ο άλλος αγνοεί τα επιχειρήματα και τη γνώμη του άλλου αλλά το βασικό είναι ότι πήραμε μια τέτοια εντολή από τον ελληνικό λαό και δεν μπορούμε μια εβδομάδα μετά τις εκλογές να αγνοούμε αυτό το σαφέστατο μήνυμα. Γιατί δεν είναι το μήνυμα μόνο που προέκυψε από την κάλπη διότι έχουμε την αίσθηση ότι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση δεν εκφράζει μόνο το ποσοστό των δυο πολιτικών σχηματισμών που συμμετέχουν σε αυτή, εκφράσει μια ευρύτερη πλέον συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

Εμείς είπαμε, και για αυτό μιλάμε για συμφωνία γέφυρα, να μην αποφασίσουμε το σύνολο των ανοιχτών ζητημάτων αλλά εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε υποστεί το πείραμα αυτό το πενταετές, η δικιά μας ανεργία είναι πρώτη στην Ευρώπη, τα δικά μας παιδιά φεύγουν μετανάστες. Αυτός  λαός υποφέρει άρα ποιος έχει αυτή τη στιγμή το “δικαίωμα” να θέτει αυτά τα ζητήματα; Εμείς.        

    

Ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις για διενέργεια δημοψηφίσματος αν τα πράγματα πάνε στα άκρα

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θεωρώ ότι συνυπολογίζοντας την σκληρότητα των δηλώσεων Σόιμπλε, τις διαφορετικές φωνές που έχουν ακουστεί επίσημα και ανεπίσημα άλλα κυρίως κάνοντας μια πολιτική εκτίμηση της σημερινής κατάστασης στην Ευρώπη ότι τελικά θα έχουμε έναν προωθητικό συμβιβασμό, προωθητικό σε σχέση με τα συμφέροντα της χώρας.

 

ΔΗΜ: Εκτιμάτε ότι θα υπάρχει μια συμφωνία γέφυρα ως τις 16

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Το θεωρώ πολύ πιθανό αλλά τα χρονικά όρια καμιά φορά είναι για να πηγαίνουν και παραπέρα σημασία έχει για να υπάρχει διάθεση να βρεθεί μια λύση. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε δει τόσο σημαντικές δηλώσεις από παράγοντες και έξω από την Ευρώπη όπου θα θέτουν μετ' επι τάσεως την ανάγκη να βρεθεί μια λύση. Μια λύση η οποία  ξεφεύγει από τα όρια της ασκούμενης πολιτικής. 

 

Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες, υπάρχουν ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες θίγουν αυτό που ονομάζουμε δημόσιο συμφέρον, υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες πρέπει να επανεξεταστούν, υπάρχουν ιδιωτικοποιήσεις που αφορούν αυτό που ονομάζουμε υποδομές της χώρας  για τις οποίες εμείς έχουμε μια άλλη αντίληψη άρα δεν θα πρέπει κανείς να μιλάει ισοπεδωτικά και γενικευμένα άρα θα πρέπει να δούμε κατά περίπτωση.  Εμείς θέλουμε να υπάρχουν και επενδύσεις στις οποίες να συμπράττει το ελληνικό δημόσιο και με τον ιδιωτικό τομέα αλλά αυτά όλα  πρέπει να γίνονται με βάση ένα σχεδιασμό ο οποίος δεν θα υπηρετεί απλά και μόνο μια νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία όπου λέει εν πάση περιπτώσει λιγότερο κράτος και οτιδήποτε ανεξαρτήτως σχεδιασμού και αποτελεσμάτων  

 

ΔΗΜ: Ποια είναι η διάθεση και ποια τα χρονοδιαγράμματα για τον κατώτατο μισθό

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Υπήρξε απόλυτα σαφής και ο κ.Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις ότι εμείς μιλάμε για μια σταδιακή εφαρμογή της δέσμευσης μας της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 και το προσδιόρισε μάλιστα μέχρι το 2016. Αυτό πρέπει να το δούμε σε συνάρτηση με το διάλογο των κοινωνικών εταίρων οι οποίοι και αυτοί θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για το πως θα φτάσουμε εκεί, πάντως θα έλεγα ότι υπάρχει μέσα στο μυαλό μας μια καταληκτική ημερομηνία όπου αυτό πρέπει να γίνει πράξη. Μένει να εξειδικευτούν τα βήματα για να γίνει πράξη αυτή η σημαντική, σωστή  και δίκαιη πολιτική δέσμευσή μας. 

 

Για τις συλλογικές συμβάσεις

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Οι συλλογικές συμβάσεις είχανε ουσιαστικά αφυδατωθεί ως διαδικασία από το περιεχόμενο που θα έπρεπε να έχουνε. Εμείς θέλουμε να κινηθούμε σε μια λογική επαναφοράς του κύρους των συλλογικών συμβάσεων όπως αυτό πια μεταφράζεται σε πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει να επανέλθουν όπως αυτό της υποχρεωτικότητας, της μετενέργειας, της επεκτασιμότητας. Όλα αυτά τα οποία οδηγήσανε στην απορύθμιση της αγοράς εργασίας. 

 

Για την 13η σύνταξη

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Είναι απόλυτα σαφές ότι θα δοθεί σε εκείνους τους συνταξιούχους που είναι κάτω από τα 700€ και είναι και ένα μέτρο το οποίο επειδή παραπέμπεται για το τέλος του '15 δεν μας δημιουργεί μια ασφυκτική πίεση σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά.

 

Για το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μέσα το Σαββατοκύριακο θα υπάρχει κάποιου είδους κινητικότητα γύρω από αυτό και ίσως να αρχίσουμε να ακούμε και ονόματα.