Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κος Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το  δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Για τις διαπραγματεύσεις

 

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ανησυχώ σφόδρα γιατί βλέπω καταρχάς μια αλλοπρόσαλλη τακτική. Ο κ.Τσίπρας χθες στη Βουλή επιτέθηκε στην Γερμανία με πολύ σκληρό τρόπο, ο κ.Βαρουφάκης σήμερα γλύφει την Γερμανία και την κα Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε με τρόπο επίσης πρωτόγνωρο. Ούτε το ένα είναι σωστό ούτε το άλλο είναι δύο υπερβολές.  Προφανώς ο κ.Βαρουφάκης προσπαθεί να διορθώσει την κίνηση του κ.Τσίπρα γιατί το να βρίζεις τον Σόιμπλε την μια μέρα στην Βουλή όταν την άλλη μέρα θα τον έχεις μπροστά σου στο Eurogroup  δεν είναι προφανώς και η εξυπνότερη κίνηση αλλά το ότι έχεις δει τέτοια διγλωσσία  μεταξύ πρωθυπουργού και υπ. Οικονομικών κατά τη γνώμη μου μόνο ζημιά μπορεί να κάνει.

Είναι πάρα πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ότι δεν θα βρεθεί λύση και αυτό θα σημαίνει καταστροφή ότι λέγαμε στα προεκλογικά μας σποτάκια θα το ζήσουμε. Ελπίζω και εύχομαι  να πέσω έξω.

Χθες στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ και οι υπουργοί του ξήλωσαν όλο το μνημόνιο. Ο κ.Λαφαζάνης πάγωσε τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ.  Σκουρλέτης αλλάζει τους νόμους για τις εργασιακές  σχέσεις, ο κ.Στρατούλης  αλλάζει το νόμο για το ασφαλιστικό, αυτό είναι το μνημόνιο. Οι εταίροι έχουν ξεκαθαρίσει ότι και να δεχτούν κάποιες αλλαγές  δεν μπορεί να είναι τόσο διαφορετικές από το προηγούμενο πρόγραμμα. Δεν καταλαβαίνω τι έχουν ακριβώς στο μυαλό τους .  

 

Για την συζήτηση στην Ευρώπη σε σχέση με τα όρια της λιτότητας

 

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Η συζήτηση αυτή στην Ευρώπη υπάρχει εδώ και τρία χρόνια τουλάχιστον, “τέκνο” αυτής της συζήτησης είναι και το πακέτο Γιούνκερ και το πακέτο Ντράγκι. Μην μπερδευόμαστε είναι άλλο πράγμα να μην είσαι στην λιτότητα και άλλο πράγμα να γυρνάς  την οικονομία σου σε ένα κρατικίστικο πρότυπο που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο πια όχι στην Ευρώπη. 

Είναι προφανές ότι μες το ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δυο γραμμές, ο κ. Βαρουφάκης από τη μια που είναι ταγμένος με το ευρώ για αυτό και είναι έτοιμος να δεχτεί ακόμα και το 70% του μνημονίου και ο κ.Λαφαζάνης από την άλλη που  ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί απολύτως τίποτα από όλα αυτά.

 

ΔΗΜ: Από την άλλη για ρήξη ο κ.Βαρουφάκης μίλησε

 

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Το είπε πιο πολύ ως διαπραγματευτικό χαρτί, όταν έχεις πει προηγουμένως ότι θέλεις τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ  και το 70% του μνημονίου έχεις στείλει σήμα στους έξω ότι θέλεις να τα βρεις.

 

ΔΗΜ.: Άρα αν είναι έτσι γιατί ανησυχείτε;

 

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Γιατί το κάνει μόνο ο κ. Βαρουφάκης δεν φτάνει μόνο ο κ.Βαρουφάκης.  Όταν θα μπει στο Eurogroup  ο κ.Βαρουφάκης να είστε βέβαιος ότι  θα έχουν μεταφράσει όλες τις εξαγγελίες των υπουργών στην Βουλή και θα τον ρωτάνε για μια προς μια. Είναι πάρα πολύ καλά ενημερωμένοι, σήμερα το βράδυ ο κ.Βαρουφάκης θα πρέπει να απαντήσει για όλους αυτούς  

 

Ερωτηθείς αν είναι στο τραπέζι της ΝΔ το σενάριο της αριστερής παρένθεσης

 

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Εγώ δεν την θέλω καθόλου την αριστερή παρένθεση,  σημαίνει ότι θα έχει προηγηθεί η καταστροφή για τη χώρα. Δεν εύχομαι καθόλου την καταστροφή της χώρας, εύχομαι η χώρα να πετύχει για αυτό και εύχομαι η κυβέρνηση να πετύχει συμφωνία.

Εύχομαι αύριο να ξυπνήσουμε σε μια καλύτερη μέρα και να είμαστε όλοι πολύ πιο αισιόδοξοι.

Σήμερα θα έχουμε το εν γένει κλίμα το οποίο διαμορφώνει και τα όρια της οπισθοχώρησης  που μπορεί να κάνει η Ευρώπη. Δηλαδή αν μπουν σε μια γραμμή ότι δεν δεχόμαστε τίποτα άλλο παρά μόνο παράταση του προγράμματος τότε το όριο της οπισθοχώρησης τους είναι το πολύ η μετονομασία του προγράμματος και να μην έρθει η Τρόικα στην Ελλάδα και να δουλεύει έξω άρα εκεί τα περιθώρια θα είναι πολύ μικρά. Αν  η γραμμή τους είναι πείτε μας το δικό σας πρόγραμμα και δεν συμφωνούμε με το Α ή μα το Β μέτρο αλλά φέρτε μας ένα άλλο Γ -Δ αυτό είναι μια διαπραγμάτευση που αφήνει μεγαλύτερη ελπίδα για επίτευξη συμφωνίας την άλλη εβδομάδα. Επίσης το δεύτερο που  θα δούμε είναι το συσχετισμό των δυνάμεων, αν ας πούμε η Ελλάδα είναι μόνη της  εναντίον όλων των άλλων αυτό σημαίνει ότι είναι στην γωνία. Αν υπάρχει μια ισχυρή υποστήριξη στις ελληνικές θέσεις έστω και αν δεν είναι οι περισσότερες χώρες αλλά αν είναι αρκετές αυτό θα δημιουργήσει την εικόνα μιας ευρύτερης συμμαχίας με την Ελλάδα που σίγουρα θα βοηθήσει τις  ελληνικές θέσεις.