Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κος Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Eurogroup

 

Κ.ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Διαπραγμάτευση γίνεται και η διαπραγμάτευση είναι κάτι το οποίο κανείς δεν μπορεί εκ των προτέρων να προβλέψει ούτε την απόληξ, ούτε την διαδικασία ούτε το χρόνο ούτε το μήκος δεν διαπραγματεύσεων αλλά η διαπραγμάτευση γίνεται και αυτό είναι για μένα το πιο σημαντικό. Γίνεται μια διαπραγμάτευση η οποία εμπεριέχει στοιχεία πραγματικής αντιπαράθεσης γνωμών αλλά ταυτόχρονα  και ενός περίεργου θεάτρου το οποίο παίζεται κατ' ανάγκην σε όλες τις διαπραγματεύσεις.

Από εδώ και πέρα το γεγονός ήδη ότι η ελληνική κυβέρνηση κάθεται και συζητάει ως ίση προς ίσους με όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν καμία διάθεση να διαπραγματευτούν είναι για μένα εξαιρετικά σημαντικό και επίσης είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα το μόνο για το οποίο είμαστε βέβαιοι είναι οι αντιδράσεις των λαών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη αυτή η διαπραγμάτευση με την θεατρικότητα της είναι αντικείμενο μιας γενικής παγκόσμιας ενασχόλησης.

Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, δείχνει ότι κάτι άλλαξε ότι μια ατζέντα που μέχρι τώρα ήταν κλειστή, όπου τα πράγματα παιζόντουσαν πίσω από κλειστούς τοίχους, αυτή τη στιγμή απασχολεί όλο τον κόσμο. Αυτό είναι το στοιχείο με καθιστά ιδιαιτέρως   αισιόδοξο ότι δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουνε λύσεις. 

 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα ήταν σωστό να πάρει η ελληνική πλευρά μια παράταση λόγω του ότι τα οφέλη που θα έπαιρνε θα ήταν πολλά και σημαντικά

 

Κ.ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Η λέξη παράταση είναι μια τεχνική λέξη τώρα τι θα συμπεριλάβει η νέα συμφωνία η οποία για μένα θα υπάρξει εάν θα βαπτιστεί παράταση ή νέα συμφωνία, ποια θα είναι τα σημασιολογικά ή σημειολογικά συμπαρομαρτούσα της συμφωνίας  δεν είμαι σε θέση να το ξέρω και δεν είμαι σε θέση να το κρίνω. Δεν είμαι σε θέση να το κρίνω γιατί δεν γνωρίζω ούτε την σιβυλλική διάσταση όλων των σημασιολογικών προεκτάσεων μιας παράτασης ούτε όμως και την συμβολική την οποία έχει αυτή τη στιγμή επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση στα διεθνή Φόρα όπου για πρώτη φορά  η ελληνική κυβέρνηση μετέχει ως ίση προς ίσο. Με αυτή την έννοια δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτησή σας, είμαι όμως βέβαιος ότι οποιαδήποτε και να είναι η απόληξη  της διαπραγμάτευσης θα είναι ευνοϊκή για τη Ελλάδα διότι μέχρι τα τώρα εκείνο που δεν γινότανε είναι να μπούνε νέα προβλήματα στην ατζέντα. Ήδη το γεγονός ότι αυτό το πράγματα γίνεται  ήδη αυτό είναι για μένα μια τομή στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουνε χώρα  οι διαπραγματεύσεις στον ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η λέξη παράταση είναι βεβαρημένη λέξη, είναι βεβαρημένη συμβολικά , είναι βεβαρημένηπ ολιτικά, είναι βεβαρημένη από την άποψη της εμφανιζόμενης μέσα από τη λέξη παράταση αποδοχή τους στάτους κβο 

 

Ερωτηθείς πόσο εύκολο είναι να παρακαμφθεί η παράταση που ζητάν οι εταίροι δανειστές μας

 

Κ.ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Εύκολο δεν είναι τίποτα αλλά μέσα σε αυτή τη δυσκολία είναι νομίζω απολύτως βέβαιο ότι όλοι οι εχέφρονες Ευρωπαίοι και πιστεύω ότι όλοι οι Ευρωπαίοι είναι εχέφρονες, δεν θα διακινδυνεύσουν εκρήξεις οι οποίες θα ήταν καταλυτικές όχι για την Ελλάδα αλλά για την ίδια την Ευρώπη.  Δεν είναι δυνατόν να πιστέψω ότι όλοι οι εχέφρονες πολιτικοί άνδρες θα διακινδυνεύσουν μια ευρωπαϊκή έκρηξη η οποία μακροπροθέσμως θα κατέλυε το πιο σημαντικό πολιτικό οικοδόμημα το οποίο έχει γίνει μεταπολεμικά στον κόσμο. Η ΕΕ έγινε για να ξεπεραστούν τα προβλήματα των χωριστών απομονωμένων λαών εθνών και κρατών. Από την στιγμή που αυτό γίνεται κατανοητό δεν πιστεύω ότι υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα οι ευρωπαϊκές ηγεσίες  παρ όλες τις παρωπίδες με τις οποίες οι εκάστοτε λειτουργούν, όλες αυτές οι ευρωπαϊκές ηγεσίες θα καταλάβουν το βάρος της ιστορικής τους ευθύνης το οποίο πάει πολύ πέρα από το ελληνικό θέμα.