Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, κα Μαρία Σπυράκη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή το χθεσινό Eurogroup

 

Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη θέση και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να προχωρήσει σε ένα συμβιβασμό και να μην αφήσει τη χώρα απροστάτευτη. Δεν έχουμε πολύ χρόνο,  φαίνεται πως δεν έγιναν χθες τα απαραίτητα βήματα που θα οδηγούσαν στην αίσθηση ότι στις 16 του μηνός που θα συνεδριάσει επίσημα το Eurogroup ο συμβιβασμός θα ήταν πια μπροστά στην πόρτα μας. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσουμε πάρα πολύ γρήγορα. 

Είναι επίσης φανερό ότι χθες παρά το γεγονός  ότι είχαν γίνει βήματα μέχρι κάποια στιγμή τελικά δεν βρέθηκε κοινό έδαφος και ότι αυτό έγινε μετά από συγκεκριμένη επιλογή της κυβέρνησης.

Στις επαφές που έχω κάνει ένας είναι ο κοινός παρονομαστής ότι η ελληνική κυβέρνηση  θα πρέπει να ζητήσει την επέκταση  του υφιστάμενου προγράμματος από την ώρα που ζητάει χρόνο για να παρουσιάσει τις προτάσεις αλλιώς η χώρα, η  οικονομία θα είναι απροστάτευτη και θα βρίσκεται σε κίνδυνο.

 

Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση που έχει και την ευθύνη θα πρέπει να δει ακριβώς το όριο αυτών των κινήσεων και το λέω γιατί η εικόνα που έχω είναι ότι η πίεση που ασκείται στη χώρα είναι  μεγάλη. Και εννοώ ότι ο χρόνος που ασκείται η πίεση είναι χρόνος που πιέζει την πραγματική οικονομία, είναι χρόνος που πιέζει τελικά τους Έλληνες πολίτες. 

 

Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Είναι θετικό το γεγονός ότι ξεκινάει η συζήτηση για να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, μια συζήτηση που επιχειρήσαμε και εμείς να ξεκινήσουμε όμως από εκεί και πέρα για να γίνει αυτό ως προϋπόθεση καταλαβαίνω ότι τίθεται η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος .

Τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις εξής πραγματικές συνθήκες, αυτοί που μας δανείζουν λένε ότι θα είσαστε απροστάτευτοι χωρίς την επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος και ζητούν να το κάνει η Αθήνα. Αυτό που μας δανείζουν κρατούν και την στρόφιγγα της ρευστότητας. Νομίζω ότι αυτά τα ξέρουν πολύ καλά στην κυβέρνηση, νομίζω πως χθες δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για αυτό και το ξέρει πολύ καλά και ο κ.Δραγασάκης και ο κ.Βαρουφάκης που ήταν στο Eurogroup από εκεί και πέρα είναι στην διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης να αποφασίσει. Αρκεί να παρουσιάζουμε τα θέματα στην αληθινή  τους διάταξη και όχι με την αίσθηση αυτών που θέλουμε ...

 

Ερωτηθείσα αν θα στηρίξει ο κ. Σαμαράς την ελληνική προσπάθεια στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος

 

Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Νομίζω ότι μετά τις εκλογές η ΝΔ έχει δώσει ένα σαφές δείγμα γραφής με βάση την λαϊκή ετυμηγορία στηρίζει την εθνική προσπάθεια μόνο που η εθνική προσπάθεια για την ΝΔ έχει συγκεκριμένες παραμέτρους και ο βασικός  λόγος για τον οποίο στηρίζει την εθνική προσπάθεια είναι η παραμονή της χώρας στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ, είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ και είναι και η οικονομική ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, αυτά είναι ζητήματα που δε τίθενται  στην διαπραγμάτευση. Είναι λοιπόν εύλογο ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια, είναι επίσης όμως σαφές και καθαρό ότι παίρνουμε οποιαδήποτε απόσταση μπροστά στον κίνδυνο να βρεθεί η χώρα εκτεθειμένη.   

 

ΔΗΜ: Η ελληνική κυβέρνηση προβάλει ένα αίτημα και λέει ότι δεν θέλω παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος θέλω μια συμφωνία γέφυρα  μέχρι να φτάσουμε σε μα νέα συμφωνία. Αυτό το αίτημα το στηρίζει στο ΕΛΚ ο κ. Σαμαράς ή όχι;

 

Μ.ΣΠΥΡΑΚΗ: Αυτό το αίτημα φαίνεται ότι δεν γίνεται δεκτό από κανέναν και πρέπει να μπούμε στην τέχνη των συμβιβασμών, να δούμε ποια χαρακτηριστικά μπορεί να έχει ένας συμβιβασμός.

Δεν έχει να κάνει με το αν θα το στηρίξει ή όχι ο Σαμαράς, έχει να κάνει με το πόσο ρεαλιστικό μπορεί να είναι αυτό το αίτημα. Δεν μπορούμε να μπούμε στην λογική της απομονωμένης χώρας μόνοι και άλλοι 18 απέναντι. Πρέπει να ψάξουμε να βρούμε το σημείο εκείνο  του συμβιβασμού που θα κρατήσει ασφαλή τη χώρα.