Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς για ποιο λόγο δεν υπογράφηκε από την ελληνική πλευρά το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Η ελληνική πλευρά δεν υπέγραψε αυτό το κείμενο, ο λόγος που δεν υπογράφτηκε αυτό το κείμενο είναι γιατί στην ουσία μιλάει για επέκταση, συνέχιση του προηγούμενου προγράμματος το οποίο  θα πρέπει να ολοκληρωθεί από την νέα ελληνική κυβέρνηση και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό  από την νέα κυβέρνηση στην βάση και της λαϊκής εντολής την οποία έλαβε. 

Από εκεί και πέρα σε αυτό που πρέπει να μείνουμε είναι ότι το κλίμα αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες είναι ικανοποιητικό, είναι ευνοϊκό και για τις ελληνικές θέσεις. 

Νομίζω ότι και η δήλωση του κ.Νταίσελμπλουμ είναι μια δήλωση που δείχνει καλή πρόθεση από όλες τις πλευρές, υπάρχουν σημεία αναφοράς κοινά τα οποία μέσα από τις διαβουλεύσεις οι οποίες εξελίσσονται διαρκώς και θα εξελίσσονται μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρχουν όλες αυτές οι διαβουλεύσεις έτσι ώστε  να καταλήξουμε  σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία για όλες τις πλευρές. 

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Εμείς δεν έχουμε έρθει εδώ στις Βρυξέλλες για να βγει ως κοινό ανακοινωθέν το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης. Έχουμε την νηφαλιότητα για να αντιληφθούμε ότι όταν κάθεσαι σε ένα τραπέζι με τους Ευρωπαίους εταίρους προσπαθείς να βρεις τα κοινά σημεία αναφοράς τα οποία να λαμβάνουν υπόψη  και τις πολιτικές εξελίξεις που γίνονται σε μια χώρα. Και οι εκλογές δεν είναι μια τυχαία πολιτική εξέλιξη, δεν μπορεί να στρουθοκαμηλίζουμε και στην ουσία να μην αντιλαμβανόμαστε ότι έχουν γίνει εκλογές με σαφές μήνυμα προς την νέα κυβέρνηση.    

 

ΔΗΜ: Αν υπάρχει μια διατύπωση που να λέει το να συνεχιστεί τροποποιούμενο το πρόγραμμα δηλαδή να παραταθεί αλλά τροποποιούμενο έχοντας μέσα τις ελληνικές θέσεις για τα απόλυτα Όχι και τα επιθυμητά Ναι σε κάποια σημεία προγράμματος  θα μπορούσαμε να το αποδεχτούμε;

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Σίγουρα είναι καλύτερη η διατύπωση αυτή αλλά σημασία έχουν πραγματικά οι λεπτομέρειες σε αυτές τις διατυπώσεις γιατί δεν μας νοιάζει να γυρίσουμε πίσω και να βαφτίσουμε το κρέας ψάρι εμάς μας νοιάζει το περιεχόμενο της πολιτικής που θα ακολουθηθεί από την επόμενη μέρα μετά την συμφωνία. 

Θα μπορούσαμε για παράδειγμα χθες να σας πούμε ότι δεχτήκαμε αυτό το κείμενο και ότι μπορεί να γράφει άλλα πράγματα στο κείμενο αλλά κάτω από το τραπέζι συμφωνήσαμε άλλα πράγματα. Δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. 

Υπάρχουν κοινά σημεία αναφοράς που έχουν να κάνουν με το εθνικό σχέδιο για τις μεταρρυθμίσει,ς όλα αυτά τα οποία έχει πει  και ο κ. Βαρουφάκης  όλα αυτά τα οποία είπε και ο πρωθυπουργός αλλά και ο κ.Δραγασάκης στις προγραμματικές δηλώσεις είναι στοιχεία που μπορούν  να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις τόσο στο φορολογικό όσο σε ζητήματα πιο αποτελεσματικής  δημόσιας διοίκησης, σε ζητήματα που αφορούν και το Κτηματολόγιο και τους διαγωνισμούς για την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων. Όλα αυτά είναι  ζητήματα που οι εταίροι μας τα κοιτάνε με πολύ μεγάλη  προσοχή και επικροτούν αυτά τις κατευθύνσεις που βάσει η νέα ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων μπορούμε να βρούμε κοινά σημεία και από εκεί και πέρα σίγουρα ένα ζήτημα που είναι ανοιχτό είναι το δημοσιονομικό, το ζήτημα δηλαδή της λιτότητας και πιο συγκεκριμένα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

...Η διαφωνία υπάρχει πιο πολύ στις διατυπώσεις, στην ουσία πολιτικής δεν υπάρχουν  σημαντικές διαφορές. (Στις διατυπώσεις) θέλει τέχνη, θέλει καλή διάθεση και  θέλει να μην υπάρχει εμμονή και πείσματα σε παράλογες απαιτήσεις όπως παράλογη απαίτηση είναι από την δική μας την πλευρά να μας λένε ότι πρέπει να συνεχίσετε ένα πρόγραμμα, να ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα, να το αξιολογήσουμε  στο τέλος αυτό το πρόγραμμα  το οποίο είναι ένα πρόγραμμα που απορρίφθηκε από τον ελληνικό λαό. Είναι ένα πρόγραμμα που δεν το έκανε πράξη και η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση παρόλο που είχε και ιδεολογική συμφωνία με αυτό το πρόγραμμα  και να ζητάς από μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα το οποίο βρίσκεται στον αντίποδα και των προγραμματικών της δηλώσεων αλλά και του προεκλογικού της προγράμματος βάσει του οποίου πήρε την λαϊκή εντολή.

 

ΔΗΜ.: Αντιλαμβάνομαι ότι παρόλο το καλό κλίμα ήταν απολύτως ανυποχώρητοι σε αυτό το θέμα

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ:Όχι υπήρχαν διάφορες γραμμές μέσα στο Eurogroup δεν ήταν μια γραμμή ανυποχώρητη. Υπάρχουν αποχρώσεις, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις... Εγώ το θεωρώ λογικό,  ήταν μια  η πρώτη επαφή, ήταν ένα πρώτο άνοιγμα των χαρτιών, η διαδικασία βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη  μέχρι την Δευτέρα το βράδυ.

 

ΔΗΜ: Διευκρινίστε μας κάτι παρασκηνιακό το οποίο το βγάζουν πάλι οι Financial Times ότι ο κ. Δραγασάκης σε αυτό το επίμαχο κείμενο είχε πει ένα αρχικό ok μάλιστα λένε ότι το είχε ήδη υπογράψει

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Και μένα μου κάνει εντύπωση αυτό που λένε γιατί από που και ως που να υπογράψει ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν υπογράφει σε κείμενο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών υπογράφει. Είναι αβάσιμο και ως στάση ...  Υπήρχε πλήρης ομοφωνία στην ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με αυτό το κείμενο.

 

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει συνάντηση του κ.Τσίπρα με την κα Μέρκελ πριν την Σύνοδο Κορυφής

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ:Δεν υπάρχει κανονισμένο επίσημα δεν έχει γίνει κάποια επαφή. Δεν γνωρίζω αν θα υπάρξει κάποια άτυπη συνάντηση, δεν υπάρχει πάντως κάτι κανονισμένο αυτή τη στιγμή.