Η πρώην υπουργός, κα Μαριέττα Γιαννάκου, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το  δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Ερωτηθείσα αν εκτιμά ότι θα επιτευχθεί  συμφωνία μέχρι την Δευτέρα

 

Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: Πρέπει να υπάρξει, βέβαια βασίζομαι πάρα πολύ στην μεγάλη εμπειρία ιδιαίτερα της ευρωπαϊκής επιτροπής η οποία έχει μάθει να συμβιβάζει καθώς και στην πορεία της ΕΕ μέχρι σήμερα η οποία κατάφερνε πάντα να βρίσκει τρόπους να τα συμβιβάζει και να βρίσκει τρόπους επίσης μέσω των μεγάλων πολιτικών ομάδων να δημιουργούνται κοινές απόψεις για ορισμένα θέματα αλλιώς θα είχε διαλυθεί η Ευρώπη.

 

Για την στάση του “δεν κάνουμε πίσω”

 

Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: Το έχανε πει πολλές φορές  ακόμα και ο Ντεγκώλ είχε πει εγώ δεν κάνω πίσω για το θέμα της ένταξης της Μεγ.Βρετανίας και είχε την πολιτική της άδειας καρέκλας στο τέλος υποχώρησε. Το θέμα δεν είναι να υποχωρήσουν χωρίς να πάρουν τίποτα αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το κράτος έχει συνέχεια και κυρίως αυτό που πρέπει να δείχνει η σημερινή κυβέρνηση η οποία και καλά στελέχη έχει και κοσμοπολίτες ανθρώπους έχει που αντιλαμβάνονται τα πράγματα ότι η παράταση αυτή την οποία ζητούν ή το πρόγραμμα γέφυρα, δεν ξέρω αν θα έχει καλά αποτελέσματα. Εμένα η εμπειρία μου μου λέει ότι όσο πιο πολύ αναβάλεις ορισμένα  πράγματα  τόσο χειρότερα γίνονται. Και δεύτερον φοβούμαι μήπως στο εσωτερικό επικρατήσει μια ευφορία, μια αντίληψη σαν να είμαστε σε ένα μακρόχρονο προεκλογικό αγώνα και έχουμε πρόβλημα στα έσοδα. 

 

Για τις διαδηλώσεις “ανάσα αξιοπρέπειας”

 

Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: Από τη μια μεριά είναι συγκινητικές γιατί σέβομαι ότι ο κόσμος έχει μια προσδοκία και είναι φυσικό αλλά στις διεθνείς σχέσεις αυτό δεν υπολογίζεται καθόλου, αντίθετα μπορεί να θεωρηθεί και αρνητικό.

 

Ερωτηθείσα ποια θα πρέπει να είναι  η στάση της ΝΔ απέναντι στις κινήσεις της κυβέρνησης

 

Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: Εμείς πρέπει να βοηθήσουμε και το είπε ο κ. Σαμαράς ανοιχτά στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση  παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή ως αντιπολίτευση είχε απομειώσει τελείως το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης γιατί και η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε ένα μνημόνιο που είχε υπογραφεί από κάποιον άλλο.

Θέλω να πω ότι κανείς δεν έκανε τα πράγματα στα δικά του μέτρα όπως τα ήθελε  και η ΝΔ έχει μια παράδοση κοινωνικής οικονομίας της αγοράς , δεν είναι ένα κόμμα το οποίο απευθύνεται σε μια δήθεν υψηλή κοινωνική τάξη ωστόσο παρόλα αυτά εμείς θα βοηθήσουμε και νομίζω ότι αυτό είναι υποχρέωση όλων μας.  Να βοηθήσουμε έστω και να θεωρούνται τα αιτήματα και οι πιέσεις που ασκεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι εν πάση περιπτώσει έχουν μια νομιμοποιητική βάση και δεν είναι κάποιοι παράξενοι ή ιδιόρρυθμοι άνθρωποι.

 

Με αφορμή την πρωτοβουλία της για μια συνάντηση στελεχών της ΝΔ

 

Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: Εγώ κάλεσα ορισμένους συναδέλφους προς τιμήν τους για να τους ευχηθώ για την επιτυχία τους με την εξουσία που μου δίνει το γεγονός ότι εγώ είμαι ιδρυτικό μέλος της ΝΔ. Συζητήσαμε καταρχήν για την χώρα πως βλέπουμε τα πράγματα, τις πληροφορίες που έχει ο καθένας κάποιοι από εμάς  έχουν ισχυρές επικοινωνίες με τα κέντρα λήψεως αποφάσεων έξω από την Ελλάδα και κάναμε ένα γύρω του τραπεζιού καταθέτοντας τις απόψεις μας και βεβαίως συζητήσαμε και τα της ΝΔ διότι η ΝΔ είναι το πολιτικό μας σπίτι. 

Πέρα από τα προβλήματα και τα αίτια της ήττας εμείς θέλαμε να συζητήσουμε άλλο και νομίζω ότι αυτό που μας απασχολεί όλους μας  είναι η μεγαλύτερη δημοκρατικότητα του κόμματος και η μεγαλύτερη συλλογικότητα. Είμαστε σε μια εποχή που κανείς δεν μπορεί μόνος του. Χρειάζονται πολλά πράγματα αναδιάταξη για να μπορούμε να προσφέρουμε καλύτερα στον τόπο. 

 

Ερωτηθείσα αν συμμερίζεται την άποψη ότι πρέπει να αλλάξει ηγεσία

 

Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: Το να αλλάξει απλώς η ηγεσία ενός κόμματος εάν δεν γίνουν τα αναγκαία βήματα γιατί στην Ελλάδα οι εσωκομματικές δημοκρατίες έχουν καταργηθεί λίγο ως πολύ αλλά όχι σε εμάς και στην Ιταλία τα ίδια γίνονται και σε όλο το Νότο. Δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά πράγματα χρειάζεται περισσότερη διαβούλευση, περισσότερη συνεννόηση, αλληλοσεβασμός και σταθερή γραμμή. Και εκεί έχετε ρόλο και εσείς οι δημοσιογράφοι διότι οι δημοσιογράφοι ποτέ δεν φρόντισαν να “συνετίσουν” τους πολιτικούς που άλλαζαν δέκα φορές άποψη μέσα σε μια εβδομάδα.  

 

ΔΗΜ.: Έχετε μιλήσει εσείς με τον κ. Σαμαρά; Αυτό το έλλειμμα δημοκρατίας , ότι δεν συνεδριάζουν τα όργανα, μια κλειστή ηγετική ομάδα παίρνει τις αποφάσεις τα έχετε μεταφέρει 

 

Μ.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: Εγώ είπα για το τι έπρεπε να γίνει σε απώτερο χρόνο, με τον κ. Σαμαρά κατ' ιδίαν έχω πάρα πολύ καιρό να  συζητήσω.