Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

 

Με αφορμή την μη έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέν στο Eurogroup

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Καταρχήν δεν έπεσα από τα σύννεφα δηλαδή αν λάβει κανείς υπόψιν του το τι έλεγε κάθε πλευρά τις προηγούμενες μέρες νομίζω ότι δεν εξέπληξε και πάρα πολλούς η έκβαση. Το ζητούμενο είναι το θα γίνει τη Δευτέρα. Καταλαβαίνω από αυτά που λέει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και η κυβέρνηση ευρύτερα ότι υπάρχει επιδίωξη από την Ελλάδα να υπάρξει ένας συμβιβασμός, το ζητούμενο είναι αν οι αποστάσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών το επιτρέπουν.

Η δική μου εντύπωση είναι πως υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα δηλαδή ο ένας κίνδυνος μπορεί να έχει να κάνει με το ότι κάποιοι λίγοι στην Ευρώπη μπορεί έτσι κι αλλιώς να μην θέλουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη όχι μόνο τώρα η παρατήρηση ισχύει και για το παρελθόν. Οπότε η κυβέρνηση θα πρέπει να το λάβει υπόψη της διότι σε μια τέτοια περίπτωση θα έπεφτε ενδεχομένως σε μια παγίδα ανθρώπων οι οποίοι δεν είναι ευτυχείς με την παρουσία της Ελλάδας στην ευρωζωνη. Δεν μιλάω οπωσδήποτε για κυβερνήσεις, μιλάω όμως για ένα κλίμα το οποίο αντικατοπτρίζεται και σε ΜΜΕ και σε ινστιτούτα. 

 

ΔΗΜ.: Βλέπετε ένα λόμπι υπέρ του Grexit ;

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν σας λέω ότι είναι κάτι συντεταγμένο αλλά σας λέω ότι  επειδή υπήρχε έτσι κι αλλιώς ένα κλίμα το οποίο το πολεμήσαμε για να ανατραπεί το καλοκαίρι  του '12 αυτό το πράγμα μπορεί να έχει επανέλθει.

Ασφαλώς υπάρχει και η άλλη πλευρά αλλά όταν πας να κάνεις μια διαπραγμάτευση δεν λαμβάνεις τόσο υπόψη σου ποιους έχεις μαζί σου αλλά ποιους έχεις απέναντι... 

Ένας δεύτερος κίνδυνος είναι ότι παρά την πρόθεση του πρωθυπουργού να φτάσει σε κάποιο συμβιβασμό μπορεί η ρητορεία της κυβέρνησης να την αυτοπαγιδεύσει. Δηλαδή έχετε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στις προγραμματικές δηλώσεις, δεύτερη τοποθέτηση στις προγραμματικές δηλώσεις, έχουμε τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος βγήκε και είπε ότι δεχόμαστε το 70% του μνημονίου την μια μέρα και την άλλη μέρα κάποιοι προφανώς να του λένε πάρ' το πίσω και τοποθετείτε εκ νέου στην Βουλή και λέει ότι δεχόμαστε το 0%  του μνημονίου.

Βλέπουμε μια ρητορεία η οποία μπορεί να κρατήσει μεγάλες τις αποστάσεις μέχρι την τελευταία στιγμή και ως εκ τούτου να έχουμε αδιέξοδο. Και τρίτον υπάρχει έτσι κι αλλιώς η επίσημη εκπεφρασμένη θέση της ευρωζώνης  έτσι όπως διατυπώθηκε και επί των δικών μας ημερών ότι για να  προχωρήσει μια χώρα στο πρόγραμμα πρέπει να σέβεται κάποιους συγκεκριμένους κανόνες και λένε έτσι όπως δεν κάναμε εκπτώσεις στην Πορτογαλία , στην Ιρλανδία δεν θα κάνουμε εκπτώσεις και στην Ελλάδα.

Αυτά τα τρία, η αρνητική τοποθέτηση ορισμένων κύκλων για την Ελλάδα, η τοποθέτηση της ίδιας της κυβέρνησης και η θέση της ευρωζώνης μπορεί να οδηγήσουν σε περιπλοκή τα πράγματα την οποία την απεύχομαι.

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εμείς είχαμε πάει τα πράγματα μέχρι ενός ορισμένου σημείου από εκεί και πέρα όμως καταλαβαίναμε ότι και από την πλευρά της Τρόικα εξαιτίας του εκλογικού ορίζοντα δεν υπήρχε  διάθεση να κλείσει το κεφάλαιο διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Ήταν φανερό ότι το μετέθεταν για μετά τις εκλογές. Μακάρι η κυβέρνηση να πετύχει το καλύτερο δυνατό γα τη χώρα και θεωρώ  ότι η πιο ουσιαστική στήριξη που παρέχεται αυτή την ώρα στην κυβέρνηση από την δική μας πλευρά έχει να κάνει ότι  εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν υψώνουμε τον πήχη για την κυβέρνηση. Δεν ζητάμε από την κυβέρνηση να φέρει εδώ την μάνα της και τον πατέρα της λέμε πετύχετε κάτι καλύτερο, δεν εκλεχθήκατε  για τυφλή σύγκρουση, δεν εκλεχθήκατε για Βαλκανοποίηση της χώρας, δεν εκλεχθήκατε για να βγάλετε τη χώρα από το ευρώ, εκλεχθήκατε για να πετύχετε το καλύτερο δυνατό. Αυτό είναι η πιο ουσιαστική στήριξη που μπορεί να παράσχει μια αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

...Αν πάρεις αυτολεξεί τις τοποθετήσεις της κυβέρνησης βλέπεις ότι υπάρχει ένα περιθώριο για διέξοδο. Ελπίζω πίσω από τις κουρτίνες να υπάρχουν πράγματα που δεν τα ξέρουμε αυτή την ώρα που να διευκολύνουν την εξέλιξη της συζήτησης.   

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να κάνουν στροφή στον ρεαλισμό διότι αυτό θα είναι συμφέρον για την χώρα. Από εκεί και πέρα αν κάνουν στροφή στον ρεαλισμό και η χώρα παραμείνει σε μια ασφαλή πορεία από εκεί και πέρα έχουμε όλο τον καιρό να τους κάνουμε κριτική για την ανακολουθία τους ...

 

Ερωτηθείς τι θα έκανε η ΝΔ σε σχέση με το πρόγραμμα στην περίπτωση που είχε εκλεγεί

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Με είχαν ρωτήσει και πριν από τις εκλογές και είπα ότι η οποιαδήποτε καινούργια κυβέρνηση καθώς δεν θα υπάρχει μπροστά εκλογικός ορίζοντας θα έχει κατά την άποψή μου περισσότερο τράτο από την Τρόικα

 

ΔΗΜ: Οπότε ούτε εσείς θα το παίρνετε ως έχει

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μα για αυτό δεν κλείσαμε και συμφωνία απλώς εμείς δεν είχαμε υιοθετήσει αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι εμείς δεν θέλουμε το πρόγραμμα εξ ολοκλήρου και υποτίθεται θα κάνουμε μια καινούργια αρχή κοκ.

 

ΔΗΜ.: Ποια θα ήταν τα δικά σας σημεία τροποποίησης του προγράμματος;

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εμείς ως ΝΔ ήμασταν υπέρ της τροποποίησης του συνδικαλιστικού νόμου γιατί θεωρούσαμε ότι υπήρχαν προνόμια συνδικαλιστών... Από την άλλη μεριά σε θέματα δημοσιονομικά όπου η Τρόικα είχε μια αυστηρή προσέγγιση σε σχέση με τα κενά του προϋπολογισμού που θα απαιτούσαν παραπάνω φόρους κλπ είχαμε αρνηθεί να προχωρήσουμε.

Εμείς είχαμε μια συγκεκριμένη γραμμή η οποία θα βασιζόταν στο να κλείσει η πέμπτη αξιολόγηση, να περάσουμε στην ειδική πιστωτική γραμμή και η χώρα μετά να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ έχει μια άλλη φιλοσοφία...