Ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κος Νίκος Χουντής, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς ποια είναι η  αίσθηση που έχει μετά από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις

 

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Δικαίως υπάρχει η αίσθηση ότι έγινε ένα πρώτο βήμα, αυτά τα  άτεγκτα, αυστηρά, περιοριστικά “δεν συζητάμε τίποτα άλλο παρά το υφιστάμενο πρόγραμμα, την παράτασή του κλπ” δεν υπάρχουν πια.

Η στάση η δική μας και στην βάση αυτή έγινε η συμφωνία ότι η συζήτηση πια συνεχίζεται στην εξεύρεση ενός νέου προγράμματος αυτό που ζητάει η ελληνική κυβέρνηση φυσικά οι εταίροι θα καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και ενστάσεις και σωστά λέτε τα δύσκολα θα αρχίσουν με την ουσία της συζήτησης τι προτείνουμε εμείς και τι θεωρούν κανόνα απαραβίαστο οι εταίροι.  Αλλά το θετικό βήμα έγινε και δικαίως έχουμε όλοι αυτή την αίσθηση.     

 

Ερωτηθείς ποια είναι τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς

 

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Εμείς ζητάμε πρώτον να μην εμποδιστεί και αν είναι δυνατόν και να υποβοηθηθεί η υλοποίηση προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Εδώ προσθέτω ότι έχουμε και το άλλο θετικό βήμα την επέκταση του ELA  από την πλευρά της Κεντρικής τράπεζας...

Το δεύτερο είναι να διαμορφωθεί μια συμφωνία γέφυρα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ούτως ώστε να πάρουμε αυτή την ανάσα, να αντιμετωπίσουμε το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που είναι και το αντικείμενο της συζήτησης. Το τρίτο είναι να τεθεί το θέμα, ήδη έχει τεθεί, ότι όλα αυτά γίνονται προκειμένου να πάμε στην μεγάλη διαπραγμάτευση για την αντιμετώπιση του χρέους που δεν είναι βιώσιμο . Αυτή είναι η ατζέντα γύρω από την οποία συζητάμε.  

 

ΔΗΜ: Από που εξασφαλίζονται τα χρήματα που θα χρειαστούν μέχρι να φτάσουμε στον Σεπτέμβρη που θέλει η ελληνική πλευρά τα οποία είναι τα χρήματα για να αποπληρώσουμε τις υποχρεώσεις και για να λειτουργήσει το κράτος;

 

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Εμείς δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούργια ελλείμματα, αυτό που ζητούμε είναι να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα χρήματα του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που είχαν δοθεί και που έχουν μείνει και που αναφέρονται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να τα χρησιμοποιήσουμε όχι για να δώσουμε αυξήσεις δεν μπορούμε από αυτό το ποσόν αλλά να αντιμετωπίσουμε το κεντρικό πρόβλημα των τραπεζών  επομένως είμαστε μέσα στο σκοπό που είναι τα κόκκινα δάνεια. Ζητάμε να μας δοθούν τα 1,9 δις που προέρχονται από την κατακράτηση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που έχουν οι ευρωπαϊκές Κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ, μια συμφωνία που τηρείται και πρέπει να τηρηθεί και  τώρα γιατί υπάρχει μια σχετική καθυστέρηση.    Αυτή είναι η βασική μας απαίτηση, δεν ζητάμε καινούργια χρήματα με την έννοια χρήματα που θα μας βάλουν σε νέα δανειακή σύμβαση αν δεν συζητήσουμε το γενικότερο πρόβλημα και που ενδεχομένως τεθούν θέματα νέων μνημονίων γιατί η ουσία είναι ότι δεν θέλουμε νέα μνημόνια.

 

Ερωτηθείς αν φτάνουν τα χρήματα που έχει η ελληνική κυβέρνηση για να αποπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις της που λήγουν το καλοκαίρι

 

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Εδώ είναι και το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης άλλωστε για αυτό θέλουμε μέχρι εκείνη την περίοδο και φαντάζομαι και ελπίζω να έχουμε λήξει πιο γρήγορα, τι γίνεται με την αποπληρωμή του χρέους, τι γίνεται με την αποπληρωμή και την εξυπηρέτηση των δανειακών  συμβάσεων όσα αναφέρονται σε αυτό. Επομένως είναι το αντικείμενο της συζήτησης που θέλουμε να γίνει.

 

ΔΗΜ: Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι από τα ποσά που μας λέτε  δεν φτάνουν χρήματα να περισσεύουν για να πληρωθούν τα δάνεια εκείνης της περιόδου.

 

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Από αυτά τα χρήματα θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της ανθρωπιστικής κρίσης, δεν ισχυρίστηκα ότι φτάνουν για να αντιμετωπιστεί το γενικότερο πρόβλημα. Το γενικότερο θέμα της αποπληρωμής των ομολόγων της ΕΚΤ και των άλλων είναι και το θέμα της διαπραγμάτευσης είναι και το θέμα της δική μας οικονομικής πολιτικής.

Το κεντρικό πρόβλημα αυτό είναι, έχουμε ένα χρέος , έχουμε υποχρεώσεις οικονομικές πάμε με μνημόνιο που δεν μας δημιουργεί τις προϋποθέσεις, πάμε σε διαδικασία διαγραφής- κουρέματος του χρέους , μια διαφορετική ρύθμιση της αποπληρωμής του με γενναίο κούρεμα όπως λέμε εμείς και αυτό που είναι το θέμα της ευρύτερης διαπραγμάτευσης.   

 

Για την επαφή του κ.Τσίπρα με την κα Μέρκελ

 

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Η ελληνική αποστολή και κυρίως ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν στο επίκεντρο των τηλεοράσεων και των άλλων πολιτικών αρχηγών που ήθελαν να τον γνωρίσουν επιτέλους. Υπήρχε λοιπόν ένα έντονο ενδιαφέρον. Νομίζω ότι υπήρξε μια φιλική ατμόσφαιρα δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Χαμογελαστά αντάλλαξε η κα Μέρκελ χειραψία με τον κ. Τσίπρα.

Πέρα από τα χαμόγελα και τα λοιπά τα δύσκολα δεν τα έχουμε ξεπεράσει, δεν έχουν αποστεί των απόψεών τους απλώς παραδέχτηκαν ότι εδώ πρέπει να κουβεντιάσουμε με μια κυβέρνηση που είναι δημοκρατικά εκλεγμένη και έχει ένα πρόγραμμα, έχει μια πρόταση και ένα διέξοδο και είναι δεσμευμένη απέναντί στον ελληνικό λαό την ουσία και τα δύσκολα δεν τα έχουμε ξεπεράσει.