Ο βουλευτής της ΝΔ.  Κος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή τις εξελίξεις στο επίπεδο των  διαπραγματεύσεων

 

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Γίνεται μια διαπραγμάτευση, μια διαπραγμάτευση με μια Τρόικα που δεν την λέμε Τρόικα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την αναμόρφωση του προγράμματος το οποίο ισχύει. Δεν έχω ακούσει συγκεκριμένες γραμμές στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης και ότι έχω ακούσει είναι από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και σε ποιο βαθμό αυτές θα κρατηθούν ως κόκκινες γραμμές ή όχι αυτό θα φανεί μες το Σαββατοκύριακο. 

 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση της ΝΔ να είχε πιέσει περισσότερο στις διαπραγματεύσεις που έκανε

 

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ:  Μπορεί να έπρεπε η κυβέρνησή μας να είχε πιέσει πιο πολύ σε ορισμένες κατευθύνσεις. Δεν θέλω να πω ποιος τα έκανε καλύτερα ή τα έκανε χειρότερα, εγώ θέλω πραγματικά να πετύχει και να είναι καλύτερο το πρόγραμμα το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα. Πάντως αυτό το πρόγραμμα θα είναι πολύ μακριά από τις προεκλογικές εξαγγελίες και στόχους που έθεσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όταν έλεγε ότι θα διαπραγματευτούμε σκληρά. Θα είναι πάρα πολύ μακριά από αυτό τον μαξιμαλιστικό στόχο τον οποίο λέγαμε ότι δεν βγαίνει. Αν είχαμε και εμείς προχωρήσει σε μια άλλου τύπου διαπραγμάτευση ενδεχομένως να πετυχαίναμε κάτι παραπάνω. Η δική μας στρατηγική ήταν ότι αυτό θα μπορούσαμε να το πετύχουμε εφόσον εκπληρώναμε ένα μέρος των μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεις που σε ένα μεγάλο ποσοστό ήταν συμβατές και με την δική μας φιλοσοφία και ιδεολογία.

 

Ερωτηθείς πιστεύει ότι υπάρχει θέμα ηγεσίας στο κόμμα της ΝΔ

 

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Είναι πολύ λογικό καταρχάς να κάνουμε συζητήσεις μετά από μια εκλογική ήττα και αλίμονο αν δεν καθίσουμε να αναλύσουμε το μήνυμα το οποίο μας έστειλε ο ελληνικός λαός και αν δεν έχουμε ανησυχία και αν δεν συζητάμε μεταξύ μας για την πορεία της χώρας  τότε δεν θα ήμασταν πολιτικοί θα ήμασταν τελείως ανεύθυνοι.

Θεωρώ ότι η ΝΔ οπωσδήποτε πρέπει να πάει σε μια  εποχή στην οποία οι αποφάσεις να είναι αποτέλεσμα συλλογικότερης διεργασίας.

Αυτό είναι κάτι το οποίο ανεξαρτήτως στο τι θα γίνει σε επίπεδο κορυφής πρέπει να το εμπεδώσουμε. Αν δεν θέσουμε το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθούμε στην καινούργια εποχή δεν μπορούμε να απαντήσουμε πλεόν στα πρόσωπα.  Το πρώτο είναι το θέμα της συλλογικότερης λειτουργίας του κόμματος και δεύτερο το οποίο είναι πολύ σημαντικό είναι ότι η ΝΔ έχετε την επαφή της με την νέα κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα και οφείλει πάρα πολύ γρήγορα να ανταποκριθεί σε αυτή την νέα κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. Την χάσαμε όσο ήμασταν διακυβέρνηση, μείναμε πολύ κολλημένοι στην εκτέλεση του προγράμματος και πολύ λιγότερο σε επαφή με την κοινωνία και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να έρθουμε πολύ πιο κοντά στην κοινωνία σήμερα. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις θέσεις τις οποίες και ο πρόεδρος της ΝΔ θα εκφράσει μεθαύριο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα την οποία έχουμε βάλει ακριβώς για να συζητήσουμε την πορεία του κόμματος, να συζητήσουμε γιατί φτάσαμε ως εδώ και πως θα κινηθούμε ουσιαστικά από εδώ και πέρα. Άρα είναι μια δυναμική διαδικασία. 

Υπάρχουν και άλλα όργανα και  δεν νομίζω ότι θα εξαντληθεί ο εσωτερικός διάλογος της ΝΔ μέσα σε μια συνεδρίαση της ΚΟ. Είναι μια περίοδος εσωκομματικού διαλόγου που πρέπει να γίνεται και βέβαια γίνεται με την προσοχή στραμμένη στο που πηγαίνει η χώρα.

Περιμένω να ακούσω την τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ για το πως αντιλαμβάνεται ο ίδιος αυτό το αποτέλεσμα  και πως πιστεύει τι πρέπει να κάνει από εδώ και πέρα.  Στο κάτω-κάτω πρόεδρος της ΝΔ είναι, εκλεγμένος από την βάση έχει την εμπιστοσύνη μας στο να μας πει πως σκέφτεται και ποιες πρωτοβουλίες και τι θέλει να αναλάβει...