Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, κος Σάκης Ιωαννίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για την εκλογική ήττα της ΝΔ

 

Σ.ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Χάσαμε με 8,5 μονάδες πρόκειται για μια καθαρή ήττα και νομίζω ότι αν συνεχίσουμε και λέμε ότι πήγαμε καλά στέλνουμε ένα λάθος μήνυμα στον κόσμο και ο κόσμος ο δικός μας απομακρύνεται ακόμα παραπάνω από την ΝΔ. Από την άλλη το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό, ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο προκύπτει από την ήττα μας είναι ότι βλέπουμε ένα Αριστερό κόμμα να φαίνεται ότι υπερασπίζεται παραπάνω την πατρίδα από ότι εμείς και αυτό δημιουργεί πάλι λανθασμένα μηνύματα στον κόσμο μας. 

 

Για τις διαπραγματεύσεις

 

Σ.ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Την ώρα που η Ελλάδα δίνει μια μάχη στην Ευρώπη, νομίζω ότι όλη η Ελλάδα πρέπει να είμαστε  υπέρ του να βρεθεί μια λύση,  γιατί τώρα δεν διαπραγματεύεται μια Αριστερή κυβέρνηση διαπραγματεύεται η Ελλάδα. Η δική μας η παράταξη είναι υπέρ της Ελλάδας και αυτή η στάση μας και η θέση μας πρέπει να είναι σαφής από όλους μας, από όλα τα στελέχη της παράταξης.

 

Ερωτηθείς αν υπάρχουν υπεύθυνοι για την ήττα της ΝΔ και αν πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας

 

Σ.ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Εμείς από την πρώτη στιγμή και εγώ προσωπικά στην Εκτελεστική Γραμματεία αλλά και ομολογουμένως όλα τα στελέχη  και όλα τα μέλη της ΟΝΝΕΔ ζητήσαμε να συγκληθούν τα όργανα της ΝΔ και οι διαδικασίες για να αποδοθούν ευθύνες, για να δούμε τα αίτια της ήττας και να προχωρήσει σε ανασυγκρότηση και ανασύνταξη η παράταξη μας. Κυρίως πρώτα από όλα πολιτικά και  να βρούμε ένα ιδεολογικό στίγμα να είναι πιο κοντά στην κοινωνία γιατί έχουμε χάσει την επαφή μας με την κοινωνική μας βάση.

Εμείς από την πρώτη στιγμή συγκεκριμένα είπαμε ότι πρέπει να γίνουν όλες οι διαδικασίες  από εκεί και πέρα υπάρχουν διαδικασίες , υπάρχουν όργανα, συζητήσεις γίνονται. Από εκεί και πέρα εγώ θεσμικά μίλησα αυτό οφείλω να κάνω  γιατί αυτή την εντολή έχω πάρει από τις 30 χιλιάδες που με ψήφισαν.  

 

Ερωτηθείς αν ο κ. Σαμαράς υπό τις επικρατούσες συνθήκες μπορεί να κερδίσει τον κ. Τσίπρα

 

Σ.ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Πριν ένα μήνα είχαμε εκλογές, χάσαμε καθαρά από εκεί και πέρα εκλογές δεν ξέρουμε πότε θα έχουμε. Όντως μου άρεσε μια εικόνα νέων ανθρώπων που είδα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτό δεν λέει πάντα κάτι. Νέοι άνθρωποι μπορεί να έχουν πεπαλαιωμένες ιδέες  και οι πιο παλιοί άνθρωποι μπορεί να έχουν φρέσκες ιδέες αυτό που μετράει είναι να υπάρχουν  φρέσκες ιδέες και αυτό το οποίο έχασε η ΝΔ ήταν η επαφή της με την κοινωνική βάση, με κοινωνικά καινούργια δίκτυα που δημιουργούνται, με δίκτυα νέων ανθρώπων που ζητάνε άλλα από τις κυβερνήσεις και εμείς αυτή την επαφή την χάσαμε και για αυτό χάσαμε τις εκλογές. Αν με ρωτάτε αν θα κερδίσουμε πρέπει να γίνει ανασύνταξη, πρέπει να γίνει ανασυγκρότηση, πρέπει να δούμε πολιτικά που πάμε, πρέπει να ξαναμαζέψουμε  και να δώσουμε προοπτική στον κόσμο μας. Σε όλα αυτά οφείλουμε ανοιχτά και ξεκάθαρα να τα συζητήσουμε μέσα στα όργανά μας.

 

Με αφορμή την ανακοίνωση της ΝΔ στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

 

Σ.ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Την ανακοίνωση δεν την έχω δει αλλά εμείς πρέπει να είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας αυτή τη στιγμή από εκεί και πέρα οφείλουμε όλοι να ξεκαθαρίσουμε κάτι ότι αν δούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τη χώρα στα βράχια, αυτά τα οποία είπε προεκλογικά δεν τα τηρεί ή αυτά τα οποία κάνει στην χώρα μας δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες τις δικές μας προφανώς θα είμαστε αντίθετοι και επικριτικοί.