Η πρώην υπουργός, κα Ολγα Κεφαλογιάννη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το  δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Με αφορμή τις χθεσινές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις

 

Ο.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα από την διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Περιμένουμε όλοι να ολοκληρωθεί, περιμένουμε να δούμε το τελικό κείμενο και τι προβλέπει αυτό. Σε κάθε περίπτωση επίσης αυτό που έχουμε δει είναι  ότι μάλλον αυτό που ήθελαν από πριν οι εταίροι μας θα επαληθευτεί δηλαδή ότι θα μπούμε σε μια νέα συμφωνία. Πράγμα το οποίο δεν ήταν το ζητούμενο για την χώρα, αυτό που  θέλαμε να δούμε είναι το 2015  η Ελλάδα να μπορεί να είναι μέρος της ποσοτικής χαλάρωσης πράγμα το οποίο δεν  θα επιτευχθεί, θέλαμε να δούμε την Ελλάδα το 2015 να συνεχίσει με ρυθμούς ανάπτυξης  που επίσης δεν θα επαληθευτούν. Επομένως μπαίνουμε σε μια συμφωνία με πολύ πιο αρνητικούς όρους για την ελληνική οικονομία αλλά και για την Ελλάδα.  Σε κάθε περίπτωση όμως  πρέπει να δούμε το τελικό κείμενο, το τι θα προβλέπει αυτό και δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. 

 

Ο.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό που μας λένε τώρα είναι ότι το 70% του μνημονίου θα εκτελεστεί και το υπόλοιπο 30% θα αντικατασταθεί με ισοδύναμα μέτρα. Τα ισοδύναμα μέτρα ξέρετε ότι μπορεί μην είναι τα ίδια αλλά  πάντως για να είναι ισοδύναμα θα είναι πρέπει να είναι κάποια μέτρα τα οποία θα είναι ενδεχόμενος εξίσου σκληρά.

Δυστυχώς υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή το οποίο  αρνούμαστε μάλλον να το δούμε και αυτό είναι ότι η οικονομία βρίσκεται σε καθίζηση, έχουν επιδεινωθεί όλοι οι δείκτες και κυρίως υπάρχει και  ένα πάρα πολύ μεγάλο ζητούμενο και αυτό είναι το  ποιο μοντέλο ανάπτυξης θα εφαρμοστεί στην χώρα. Διότι αυτό που ακούσαμε από την κυβέρνηση είναι ένα πισωγύρισμα σε παρωχημένα μοντέλα της δεκαετίας του '80 τα μοντέλα αυτά είναι που μας οδήγησαν στο να έχουμε  τα ελλείμματα, τα χρέη και άρα να οδηγηθούμε σε αυτή την κρίση. Και είμαι βέβαιη ότι αν πάμε πίσω σε αυτά τα παρωχημένα μοντέλα της δεκαετίας του '80  η επόμενη κρίση ελλειμμάτων είναι μπροστά μας.   

 

Ερωτηθείσα αν συμμερίζεται την εκτίμηση ότι η ΝΔ πρέπει να αλλάξει ηγεσία

 

Ο.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Ένα δείπνο, μια κοινωνική συνάντηση δεν πρέπει ποτέ  να παίρνει τέτοια χαρακτηριστικά. Υπάρχουν όργανα του κόμματος, σύμφωνα με το καταστατικό όλοι εμείς  μπορούμε και πρέπει να τοποθετηθούμε για να έχει αξία αυτό που θα πούμε δημόσια και  εκεί που προβλέπεται σύμφωνα με τα θεσμικά πλαίσια. 

Αυτή την κρίσιμη περίοδο αυτό που προέχει είναι το εθνικό συμφέρον και όχι το κομματικό, αυτή είναι η δικιά μου προτεραιότητα και όλα τα υπόλοιπα παραπέμπουν σε μια εσωστρέφεια και παθογένειες του παρελθόντος που η Κεντροδεξιά παράταξη και η χώρα πλήρωσε ακριβά.  

Η Κεντροδεξιά είναι αυτή τη στιγμή σε μια φάση που θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει το πλάνο που έχει για το μέλλον της χώρας και το πλάνο αυτό είναι σίγουρα πολύ αντίθετο από αυτό το πλάνο που παρουσίασε αυτή η κυβέρνηση στις προγραμματικές της δηλώσεις. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να γυρίσουμε στο κρατικό μοντέλο που μας έφερε στην κρίση.

 

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι πρέπει να ανοίξει μια ιδεολογική συζήτηση μέσα στην ΝΔ και προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να πάει

 

Ο.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ:  Η ΝΔ έχει πολύ συγκεκριμένη ιδεολογική ταυτότητα δεν νομίζω ότι το πρόβλημά μας είναι να δώσουμε το ιδεολογικό μας στίγμα. Αυτό το έχει δώσει ο ίδιος ο ιδρυτής της παράταξης μας ο Κ. Καραμανλής και οι αρχές αυτές παραμένουν κι σήμερα πολύ επίκαιρες. Το να δούμε  πως μέσα στις σύγχρονες εξελίξεις και σε μια κοινωνία η οποία έχει πολύ συγκεκριμένα θέματα και προβλήματα και η οποία εξελίσσεται πως αυτές οι αρχές θα είναι σήμερα ακόμα πιο κοντά σε αυτό που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία αυτό είναι σίγουρα κάτι που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία αυτό είναι σίγουρα  κάτι το οποίο πρέπει να το  συζητάμε πάντα όχι μόνο μετά από μια εκλογική ήττα. Σίγουρα πάντως μετά από μια εκλογική ήττα είναι ακόμα πιο επίκαιρο.

 

Ερωτηθείσα ποια θα είναι η στάση της στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Πέμπτης

 

Ο.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ:  Θα δείτε τη Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Καθένας από εμάς πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός στις τοποθετήσεις του και σίγουρα όταν υπάρχουν θεσμικά όργανα  μέσα στα οποία πρέπει ως βουλευτής να εκφράσει τις θέσεις του εκεί είναι το καταλληλότερο βήμα να το κάνει αυτό.