Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, κος  Γιάννης Γκιόκας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το  δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Με αφορμή τις εξελίξεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων

Γ.ΓΚΙΟΚΑΣ: Είναι φανερό πλέον ότι η διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση ανεξάρτητα αν την ονομάζει σκληρή και περήφανη επί της ουσίας δεν οδηγεί σε κάποια ουσιαστική αλλαγή υπέρ του λαού. 

Υπάρχει ένα παιχνίδι όντως με τις λέξεις για το πως θα ονομαστεί η νέα συμφωνία, υπάρχει μια διαδικασία για το πως θα ονομαστεί ο νέος μηχανισμός επιτήρησης αν δεν θα λέγεται Τρόικα των υπαλλήλων αλλά εν πάση περιπτώσει θα είναι ένας μηχανισμός επιτήρησης  που θα αποτελείται από τους ίδιους θεσμούς. Όμως όλα αυτά οδηγούν σε μια κατάσταση όπου και ένα νέο μνημόνιο θα υπάρχει και μηχανισμοί επιτήρησης θα υπάρχουνε και μάλιστα μια συμφωνία που όλοι πλέον παραδέχονται ότι θα περιέχει το 70% των μέτρων του μνημονίου και το υπόλοιπο 30% των μέτρων θα καλυφθεί από μέτρα ισοδύναμου χαρακτήρα σαν και αυτά που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ. Αυτό είναι ένα μνημόνιο με άλλο όνομα και κυρίως με νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις δηλαδή μέτρα σε βάρος του λαού.

Εμείς  δεν αποκλείουμε να υπάρχει χαλάρωση σε αυτό που ονομάζουμε περιοριστική πολιτική άλλωστε υπάρχει μια τέτοια διαδικασία σε όλη την Ευρώπη και με τα μέτρα Ντράγκι και με το πακέτο Γιουνκερ   αυτό που ονομάζεται ποσοτική χαλάρωση. Υπάρχουν όντως χώρες όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία όπως είναι και οι ΗΠΑ τα οποία πιέζουν σε μια τέτοια κατεύθυνση η ουσία όμως είναι εξής αυτή η χαλάρωση ζητείται για να αυξηθούν οι μισθοί, οι συντάξεις, οι παροχές υπέρ των εργαζομένων ή ζητείται προκειμένου να εξοικονομηθούν κάποιοι πόροι οι οποίοι θα δοθούν για την στήριξη του κεφαλαίου και τις επενδύσεις;  Νομίζουμε ότι μάλλον θα γίνει το δεύτερο άρα  είναι πολύ πιθανό να υπάρχει μια τέτοια χαλάρωση τις περιοριστικής πολιτικής  όμως αυτό δεν θα οδηγήσει  στην ανάκτηση των  τεράστιων απωλειών που είχε ο λαός μας όλα αυτά τα χρόνια.

Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ θα περάσει σε μια σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση

Γ.ΓΚΙΟΚΑΣ: Το ΚΚΕ θα κάνει αυτό που υποσχέθηκε προεκλογικά στο λαό και το ΚΚΕ έχει αποδείξει ότι έχει συνέπειές λόγων και έργων . Εμείς είπαμε προεκλογικά στο λαό ότι χρειάζεται μια δυνατή μαχητική αντιπολίτευση υπέρ του λαού. Μια αντιπολίτευση και ένα κίνημα το οποίο θα βρίσκεται σε ρήξη με όλο αυτό το δρόμο  που μας έφερε μέχρι εδώ, την ΕΕ και το καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.  Εμείς πολύ άμεσα θα καταθέσουμε και στην Βουλή προτάσεις νόμου για πραγματικά μέτρα ανακούφισης, πραγματικά να υπάρχει μια διαδικασία ανάκτησης των απωλειών όμως πάνω από όλα θα πρέπει να ξεκινήσει ο λαός να παλεύει για όλα αυτά τα οποία έχασε και για τα οποία μάτωσε το προηγούμενο διάστημα.