Συνέντευξη Εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, κα Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Ερωτηθείσα αν επιμένουν στην εκτίμηση ότι θα βρεθούν οι 180 βουλευτές για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας

"Επιμένω ότι αυτό είναι εφικτό και επιμένω στο ότι αυτό είναι το καλό για τη χώρα και το θεσμικά σωστό. Το θεσμικά σωστό είναι να συζητήσουμε να βρούμε έναν άνθρωπο κοινής αποδοχής ο οποίος να πληροί τις προϋποθέσεις για να αναλάβει αυτό το αξίωμα και να εκπροσωπεί ενωμένους όλους του Έλληνες.  Είναι νωρίς ακόμα, δεν έχουμε δει το πρόσωπο.

Εγώ δεν εθελοτυφλώ το πολιτικό κλίμα στην συγκυρία αυτή θα παίξει ένα ρόλο αλλά από εκεί και πέρα ο κάθε βουλευτής θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του και θεσμικά και  εθνικά και με κάθε τρόπο. Πιστεύω στους βουλευτές και πιστεύω ότι όταν έρθει η σωστή ώρα θα κάνουν το σωστό. Έχουμε ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η πολιτική σταθερότητα είναι το Α και το Ω  για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε μια πορεία να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία". 

Για την αντίδραση των αγορών στην πρόθεση της κυβέρνηση να απεμπλακεί από το ΔΝΤ και το μνημόνιο 

ΑΝ.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Οι αγορές αντέδρασαν στο ότι ακούγεται ένας συγκεχυμένος πολιτικός λόγος και το ότι η Αξιωματική αντιπολίτευση της χώρα  όταν μιλάει ανοιχτά  και λέει ότι δεν θα τηρήσει διάφορες συμφωνίες οι οποίες  επίκεινται όπως είναι για παράδειγμα η συμφωνία για το χρέος ότι αυτό δημιουργεί μια νευρικότητα. Μια νευρικότητα η οποία επανήλθαμε από αυτή επειδή η κυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς κρατάει σταθερά το τιμόνι της χώρας  και διευκρίνισε ότι οι συζητήσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή γίνονται σε βάση συνεννόησης, αμοιβαιότητας και με στόχο η Ελλάδα να ορθοποδήσει, να προχωρήσει μπροστά αλλά να υπάρχει και το απαιτούμενο δίχτυ ασφαλείας. Το οποίο θα είναι ένα δίχτυ ασφαλείας και δίχτυ προστασίας από κερδοσκοπικές  επιθέσεις του παρελθόντος και διευκρινίζοντας ότι στη σταθερή αυτή πορεία και η δημοσιονομική εξυγίανση θα προστατευτεί αλλά και το μεταρρυθμιστικό έργο θα προσχωρήσει χωρίς εμπόδια. Νομίζω ότι αυτό ηρέμησε την κατάσταση, δεν νομίζω ότι είχε ειπωθεί κάτι εξωφρενικό υπό την έννοια ότι ξέρουμε ότι στο τέλος του έτους τελειώνει η βοήθεια που έρχεται  από τους εταίρους μας, υπάρχει ένα σταθερό πρόβλημα και βρισκόμαστε σε απόλυτη συνεννόηση και συζητήσεις μαζί τους για το πως μπορεί να επιτευχθεί η έξοδος με ασφάλεια.

ΔΗΜ: Πάντως δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια έξοδος από το μνημόνιο ή από τον Τρόικα ή το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ παραμένει στην χώρα μας μέχρι τα μέσα στου 2016 και το ευρωπαϊκό κομμάτι της Τρόικας ανακοινώθηκε χθες  ότι θα υπάρχει μια επιτήρηση. Άρα και οι Ευρωπαίοι θα είναι εδώ και το ΔΝΤ  

ΑΝ.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Από τη στιγμή που ανήκουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια υπάρχουν περιορισμοί... Είναι απολύτως εύλογο να συνεχίσουν να υπάρχουν και συμφωνημένοι περιορισμοί για να είμαστε όλοι μαζί σε μια κατάσταση στην Ευρώπη άλλα σαφώς  θα υπάρχουν και μηχανισμοί στους οποίους να μπορεί να προσφύγει κάποιος αν χρειαστεί βοήθεια. Αυτό το οποίο αλλάζει είναι ότι έχουμε πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια να χαράξουμε την εθνική μας στρατηγική στα διάφορα  θέματα και στο μεταρρυθμιστικό έργο και στα δημοσιονομικά μας διότι πλέον βρισκόμαστε  εκτός του στενού μνημονίου το οποίο είχε συγκεκριμένους όρους και είχαμε διαπραγματεύσεις να κάνουμε με τους εταίρους και σε πράγματα διάφορα διαφωνούσαμε και εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι είχαμε και δίκιο όπως είναι ο ΦΠΑ στην εστίαση , όπως είναι το πετρέλαιο. Θα μπορούμε πια μόνοι μας σαν έθνος να χαράσσουμε τη στρατηγική μας  εντός αυτού του πλαισίου με ένα δίχτυ ασφαλείας και να προσπαθήσουμε να βγούμε στις αγορές. Και οι αγορές δεν θα “κουνιούνται” με τον ίδιο τρόπο άμα ξέρουν ότι εμείς έχουμε πρόσβαση σε άλλη εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης.

ΔΗΜ: Ναι άλλα η άλλη μορφή χρηματοδότησης θα  έχει και ένα κόστος , θα έχει και κάποιους όρους, αυτοί οι όροι δεν είναι μνημόνιο;  

ΑΝ.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.: Αυτό που νομίζω ότι ανησυχεί τον κόσμο είναι αν οι όροι θα είναι μνημονιακά μέτρα με την έννοια του παρελθόντος δηλαδή να κοπούν μισθοί, συντάξεις , να αλλάξουν  πράγματα τα οποία εις βάρος του κόσμου, δεν νομίζω ότι κανείς συζητάει για αυτό. Αν οι όροι είναι να τηρούμε τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας της  Ευρώπης και δη σε μια στιγμή που βλέπετε ότι γίνεται μια συζήτηση στην Ευρώπη να χαλαρώσουν οι όροι της δημοσιονομικής πειθαρχίας  και η πολιτική της λιτότητας σε σχέση με την πολιτική της ανάπτυξης και αν οι όροι είναι να συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό έργο για να γίνουμε μια πιο ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία αυτοί είναι καλοί όροι.

ΔΗΜ: Περιγράφετε ένα πλαίσιο που το ΔΝΤ δεν θα μας λέει τι να κάνουμε, όπου οι Ευρωπαίοι απλά θα μας λένε  να μην έχουμε ελλείμματα και ότι θα μπορούμε όποτε θέλουμε με ασφάλεια να βγαίνουμε και στις αγορές , χωρίς να μας βάζουν όρους . Γιατί σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να έρθει και να τα κάνει καλύτερα  από εσάς;

ΑΝ.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το θέλει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ακούω να τοποθετείται σε αυτό. ...Εμείς συζητάμε ένα πλαίσιο συνεννόησης με τους εταίρους μας ξέρουμε ο ΣΥΡΙΖΑ τι ακριβώς θέλει να κάνει ; Όταν εγώ μιλάω για μεταρρυθμίσεις δεν εννοώ αυτό που έβαλε ο κ. Λαφαζάνης στην τροπολογία του δηλαδή να κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες, να διώξουμε τους επενδυτές, να καταργήσουμε το ΤΑΙΠΕΔ  αυτά δεν είναι μεταρρυθμιστικό έργο αυτά είναι οπισθοδρόμηση σε αυτή την κατεύθυνση.

ΔΗΜ.: Είναι μειοψηφούσα η άποψη του κ. Λαφαζάνη, δεν πέρασε.

ΑΝ.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας τέτοιος διχασμός σε επίπεδο πολιτικής που όταν θα πάνε να καθίσουν κάτω με τους εταίρους μας αναρωτιέμαι τι θα τους λένε . Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να το κάνει γιατί παραπέμπει ο κ. Τσίπρας στο μέλλον δηλαδή βάζει κάτω από χαλί αυτή τη στιγμή βασικές διαφωνίες που υπάρχουνε οι οποίες θα είναι το κορυφαίο πράγμα βάσει του οποίου θα διαπραγματευτούν με τους εταίρους μας.

ΔΗΜ: Καταλαβαίνω ότι δεν φοβάστε ότι με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθούμε σε περιπέτεια και επιστροφή στη δραχμή

ΑΝ.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ : Αναμφισβήτητα φοβάμαι περιπέτειες στις οποίες μπορεί να μας βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν το 45% θεωρεί ότι η επιστροφή σε ένα εθνικό νόμισμα δεν είναι απαγορευτική λύση. Ακριβώς αυτό φοβάμαι αλλά δεν είναι δικό μου θέμα να ξεκαθαρίσω  την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, είναι θέμα του ΣΥΡΙΖΑ να μας ξεκαθαρίσει ποια είναι η πολιτική του. Εγώ αυτό που ακούω ως κεντρική γραμμή κατόπιν τούτου όταν κοιτάμε τις εσωτερικές του διεργασίες και σας είναι δημοκρατικές αλλά έχουνε βασικά  εσωτερικά θέματα τα οποία δεν μπορείς να τα έχεις αυτή τη στιγμή στη χώρα. Αυτή τη στιγμή πρέπει να έχεις μια ξεκάθαρη θέση.

Για τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝ.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η πλειοψηφία των πολιτών ασχέτως με το αν επικροτεί τον ΣΥΡΙΖΑ η την ΝΔ ή κάποιο άλλο κόμμα  θέλει να της λυθούν τα θέματα, για να λυθούν τα θέματα και δη της καθημερινότητάς τους πρέπει να υπάρχει μια ξεκάθαρη πολιτική πρόταση για την επόμενη μέρα. Εγώ δεν νομίζω ότι ο κόσμος αισθάνεται ότι υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική  από το ΣΥΡΙΖΑ αλλιώς δεν θα ήταν σε αυτό το ποσοστό ταβανιασμένοι . Θα εισέπραττε όλη τη δυσαρέσκεια του κόσμου την οποία εισπράττει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η συγκυβέρνηση αυτή τη στιγμή επειδή από την κυβέρνηση περιμένεις να σου λύσουνε τα θέματα. Δεν πάει όμως εκεί γιατί δεν πείθουν ότι έχουν μια ενιαία πολιτική γραμμή και γιατί προκαλείται και φόβος με βάση αυτό.