Ο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κος Αλέκος Καλύβης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το  δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Ερωτηθείς ποιο είναι το 70% του μνημονίου που αποδέχεται η κυβέρνηση και ποιο είναι το 30% που θεωρεί τοξικό

 

Α.ΚΑΛΥΒΗΣ: Καταρχήν εξελίσσεται μια διαπραγμάτευση που δεν νομίζω ότι θα τελειώσει την Δευτέρα δηλαδή το σύνολο των θεμάτων που έχουμε θέσει μπορεί κάποια από αυτά να αντιμετωπιστούν στο ενδιάμεσο πρόγραμμα αυτό που λέμε μέχρι το καλοκαίρι και από εκεί και πέρα η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Άρα θα έχουμε μια διαπραγμάτευση με πολλά επεισόδια.

Τώρα για το θέμα εγώ δεν μπαίνω σε ποσοστά να πούμε 70 ή 30, εγώ σας λέω ότι θα δούμε το τελικό  κείμενο το οποίο προφανώς θα έχει με αναλυτικό τρόπο κάποια ζητήματα και από το παρελθόν και κάποια καινούργια θέματα  που θέτουμε εμείς. Αυτό το οποίο έχει αξία για μας είναι το να υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής του προγράμματός μας  ή ενός μεγάλου μέρους του προγράμματος κυρίως σε ότι αφορά την ανθρωπιστική κρίση και να επανεκκινήσει την ελληνική οικονομία. Άρα θέλουμε δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσουμε να τα κάνουμε αυτά και νομίζω ότι εκεί είναι όλη η προσπάθεια.

 

Με αφορμή την ανακοίνωση του ΚΚΕ

 

Α.ΚΑΛΥΒΗΣ: Το ΚΚΕ και βιάζεται και κάνει λάθη όπως έκανε πολλά λάθη  στο παρελθόν. Στο παρελθόν υποβάθμιζε το μνημόνιο και τώρα το αναδεικνύει ως το μοναδικό ζήτημα.

Νομίζω ότι είναι λάθος η εκτίμησή του, βιάζεται κιόλας. Αυτό που έχει σημασία είναι η ουσία της πολιτικής  δηλαδή αν από την κατάληξη της συμφωνίας βγαίνει αυτά τα οποία υπάρχουνε μέσα είναι σε όφελος του λαού από εκεί και πέρα οι όποιες άλλες κριτικές  μπορούν να γίνουν. Αλλά είναι πολύ βιαστική η κρίση του είναι μια διαπραγμάτευση σε εξέλιξη θα δούμε το τελικό αποτέλεσμα

 

Για την διαπραγμάτευση

 

Α.ΚΑΛΥΒΗΣ: Φαίνεται ότι υπάρχει  ένα εντελώς διαφορετικό στυλ διαπραγμάτευσης και αυτό έχει ανακουφίσει τον κόσμο και του έχει δώσει μια δόση περηφάνιας που έλειπε όλο το προηγούμενο διάστημα. Έχουμε δημιουργήσει μια νέα ατζέντα στην Ευρώπη, συζητάμε τα καινούργια πράγματα τα οποία έχουμε θέσει εμείς στον διάλογο και νομίζω ότι αυτό  είναι ένα θετικό πράγμα. Ας μην το μηδενίζουμε και ας περιμένουμε την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.   

 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα υπάρχει ένα σύστημα εποπτείας

 

Α.ΚΑΛΥΒΗΣ: Προφανώς θα υπάρχει μια συνεχής διαπραγμάτευση ... οι μηχανισμοί εποπτείας είναι αυτοί που προβλέπονται από την πλευρά της ΕΕ. Δηλαδή η ΕΕ σε κάθε κράτος παίρνει τον κρατικό του προϋπολογισμό, υπάρχουν οι έλεγχοι , υπάρχουν  τα σύμφωνα σταθερότητας, διαφωνούμε με αυτά το έχουμε πει και θα παλέψουμε να αλλάξουν αλλά προφανώς  είσαι υποχρεωμένος  για ορισμένα πράγματα να δέχεσαι αυτού του είδους την εποπτεία αλλά αυτή είναι εποπτεία των θεσμών  που αφορά όλα τα κράτη, δεν είναι ειδικό καθεστώς όπως είναι τα μνημόνια...

Άρα είναι  μια δυναμική κατάσταση που προφανώς οι άλλοι θα θέλουν να βάλουν χέρι σε εμάς, εμείς θα θέλουμε να έχουμε μια ευχέρεια να κάνουμε τα δικά μας θα υπάρχει  μια δυναμική κατάσταση αντιπαραθέσεων έτσι κι αλλιώς .