Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ,  κος Κωνσταντίνος Καραγκούνης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και τις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ

Κ.ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Δεν θέλω να σχολιάσω τις δηλώσεις των συναδέλφων που έχουν το δικαίωμα να σχολιάζουν όπως θέλουν την οποιαδήποτε πολιτική κίνηση πάντως αυτό που θέλω να πω γιατί υπήρξε δήλωση του κ. Κεφαλογιάννη. Νομίζω ότι απέχει πόρρω από την πραγματικότητα η οποιαδήποτε κριτική γιατί στην ουσία το ΕΛΚ είπε ότι υπάρχει μια βάση συνεννόησης από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά με τις θυσίες του ελληνικού λαού και στην ουσία αυτό που αναφέρει είναι ότι με  βάση αυτή την πραγματικότητα η οποία διαμορφώθηκε να υπάρξει μια περαιτέρω προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Αυτό είναι όλο το πλαίσιο της δήλωσης του ανακοινωθέντος του ΕΛΚ. Μου κάνει εντύπωση ότι στην ουσία και ο ίδιος ο κ.Τσίπρας έχει πει ότι στο μεγαλύτερο κομμάτι αυτών των επιτευγμάτων που έγιναν τα τελευταία δυόμιση χρόνια συμφωνώ κατά 70%, στην ουσία λέει ότι η βάση μου είναι το 70% του υφιστάμενου προγράμματος  και πάω τώρα να δω πως θα αλλάξω το 30%  το οποίο είναι υπό διαπραγμάτευση. Οπότε δεν αντιλαμβάνομαι αυτή την κριτική που έχει γίνει για το ανακοινωθέν του ΕΛΚ όταν η ίδια η κυβέρνηση το παίρνει ως βάση της διαπραγμάτευσης.

Ερωτηθείς αν ο πρόεδρος της ΝΔ σκοπεύει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να ζητήσει επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του

 

Κ.ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Ο κ. Σαμαράς κάνει πράξη αυτό που είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι θα πρέπει να υπάρξει εκτεταμένος εσωκομματικός διάλογος σε όλα τα αρμόδια όργανα του κόμματος.  Θα συνεδριάσουν όλα τα όργανα γιατί πρέπει να γίνει αποτίμηση του αποτελέσματος, να εκφραστεί ο καθένας επί του αποτελέσματος και επί των προκλήσεων που έχει η ΝΔ από εδώ και πέρα και νομίζω ότι αυτή είναι η βασική αρχή. Πρώτα από όλα πρέπει να ακουστούν όλα τα μέλη και οι βουλευτές του κόμματος και  καλόπιστα να συζητήσουμε πάνω σε αυτό. Πρέπει πρώτα από όλα να συζητήσουν τα αρμόδια όργανα του κόμματος.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι τόσο δύσκολή και κρίσιμη η πορεία της χώρας αυτή τη στιγμή που το τελευταίο που έχει ανάγκη η χώρα πρώτα από όλα  είναι να υπάρχει μια αξιωματική αντιπολίτευση η οποία θα   είναι σε αδύναμη θέση. Αυτό δεν πρέπει να γίνει με τίποτα και σε αυτή τη λογική οποιαδήποτε προσπάθεια ομφαλοσκόπησης  και εσωστρέφειας δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή. Δεν εννοώ  ότι είναι αδύναμη η ΝΔ δεν μπορεί να αδυνατίσει λόγω της εσωστρέφειας και της ομφαλοσκόπησης, αυτό θα την αδυνατίσει και αυτό δεν το χρειάζεται η χώρα πρώτα από όλα και βεβαίως η παράταξη μας. 

Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι οι επόμενες κινήσεις μας είναι να υπάρξει συζήτηση εκτεταμένη σε όλα τα αρμόδια όργανα του κόμματος και αυτή είναι η βούληση του προέδρου και γίνεται πράξη.

 

ΔΗΜ:  Το συνέδριο είναι επίσης ένα από αυτά, θα γίνει συνέδριο;

Κ.ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Θα αποφασιστεί και αυτό...

Ερωτηθείς για τα γεύματα και τις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ

 

Κ.ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Είναι λογικό να γίνονται ζυμώσεις από την  μια μεριά, εγώ καλόπιστα τα βλέπω όλα αυτά με την έννοια ότι γίνεται αποτίμηση του αποτελέσματος. Εγώ θεωρώ όμως ότι αποτίμηση του αποτελέσματος πρέπει να γίνει μέσα στα αρμόδια όργανα, εκεί να έρθουν να συζητήσουμε γιατί βεβαίως υπήρξε μια ήττα.  Αυτό που προέχει τώρα δεν είναι απλά να συζητάμε μεταξύ τύρου και αχλαδιού εγώ πιστεύω ότι μέσα στα αρμόδια όργανα του κόμματος να υπάρξει συγκεκριμένη τοποθέτηση κάθε στελέχους και κάθε βουλευτή.

Ερωτηθείς ποια είναι η εκτίμησή του για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων

Κ.ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση  γιατί υπάρχουν διαφορές πολύ μεγάλες, εμείς έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι αυτό που δεν σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διακινδυνευτεί για τη χώρα είναι η οποιαδήποτε ρήξη. Ρήξη που μπορεί να σημάνει γεγονότα και συνέπειες με απρόβλεπτο χαρακτήρα.

Πρέπει να δούμε κάποια στιγμή και την πραγματική οικονομία διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια υστέρηση ακριβώς λόγω των εκλογών και αυτής της πολιτικής αστάθειας που υπήρξε το τελευταίο διάστημα, υπάρχει μια υστέρημα στα έσοδα ήμαστε ήδη κοντά στο 1δις. Ήδη έχουν υπάρξει  κάποιες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση, αναφέρομαι και για το ασφαλιστικό και για τον ΕΝΦΙΑ και για κάποιες άλλες παροχές οι οποίες κοστολογούνται κοντά στα 10 δις  οπότε έχεις από τη μια μεριά να κάνεις μια διαπραγμάτευση δύσκολη και έχει και από την άλλη μεριά κάποιες δεσμεύσεις σου οι οποίες έχουν ένα τεράστιο κοστολόγιο και τα έσοδά σου να μην πηγαίνουν καλά. Δεν άκουσα στις προγραμματικές δηλώσεις  τι κάνουμε με το πως θα ανεβάσουμε το ΑΕΠ και προς τα εκεί δεν βλέπω καμία μεταρρύθμιση ίσα-ίσα ακούω πράγματα που τα λέγαμε πριν από κάποια χρόνια τα οποία δυστυχώς μας οδήγησαν εδώ που μας οδήγησαν δηλαδή κρατισμό και στην ουσία πελατειακό κράτος γιατί κοιτάμε πως θα επαναπροσλάβουμε και πως θα κάνουμε και πάλι ένα μεγάλο κράτος.