Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς ποιος είναι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για το σημερινό Eurogroup

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης δεν αλλάζει, είναι σταθερός, είναι παγιωμένος και η ελληνική αντιπροσωπία είναι προσηλωμένη σε αυτό το στόχο που δεν είναι άλλος από μια αμοιβαία επωφελή λύση. Δηλαδή μια λύση η οποία θα ικανοποιεί και τον ελληνικό λαό, την ανάγκη να πάρει μια ανάσα και η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία αλλά ταυτόχρονα θα δίνει την δυνατότητα στους εταίρους να μπορέχουν να δεχτούν αυτή τη λύση και ταυτόχρονα να είναι μια λύση που να αφορά και τους ευρωπαϊκούς  λαούς. Γιατί αυτό  που επιμένουμε εμείς είναι ότι δεν είναι σε αντιπαράθεση οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους άλλους λαούς, με τις άλλες κυβερνήσεις.

Ο στόχος μας είναι αυτός, η αλήθεια είναι ότι σήμερα δεν ξέρουμε αν θα καταλήξουμε σε κάποια λύση, σε κάποια απόφαση η οποία να έχει τα χαρακτηριστικά αυτής της αμοιβαία επωφελούς  συμφωνίας.

Όλο το Σαββατοκύριακο διεξάγονταν συζητήσεις  σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων σκοπός αυτών των κλιμακίων ήταν να καταγραφούν  στην ουσία τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης ανάμεσα στα δύο προγράμματα.

 

ΔΗΜ.: Αυτή η καταγραφή έχει καταλήξει σε σύγκλιση ή παρουσιάζει αποκλίσεις μεγάλες

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Αυτή η καταγραφή έχουμε την αίσθηση ότι δεν έχει βοηθήσει πολύ την σημερινή συζήτηση και σε αυτό το σημείο θα μπορούσαμε να πούμε ότι το τεχνικό κλιμάκιο από την πλευρά των δανειστών δεν φάνηκε να βρίσκεται σε θέση να καταφέρει να βάλει τα ζητήματα να έρθει με διάθεση να βρει τα σημεία αυτά της σύγκλισης.

Υπήρξαν εμμονές οι οποίες  μάλλον έχουν μια κεκτημένη ταχύτητα από το προηγούμενο χρονικό διάστημα όταν ήταν άλλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, εμμονές πάνω στις οποίες οι εκπρόσωποι του τεχνικού κλιμακίου  της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να τις συζητήσουν γιατί εμείς πιστεύουμε ότι αυτά τα ζητήματα λύνονται σε πολιτικό επίπεδο και όχι σε τεχνικό.

 

Ερωτηθείς ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της ελληνική κυβέρνησης

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι περνάει από το χέρι της αυτή τη στιγμή για αυτό βρίσκεται και σε διαρκείς διαβουλεύσεις με τους εταίρους και με Ευρωπαίους αξιωματούχους έτσι ώστε να βρεθεί μια πολιτική λύση στο θέμα. Γιατί αυτή τη στιγμή κακά τα ψέματα το πρόβλημα της Ελλάδος και της ευρωζώνης  δεν λύνεται σε επίπεδο τεχνοκρατών. Επομένως ο σχεδιασμός μας είναι να βρεθεί μια λύση σε πολιτικό επίπεδο, να υπάρξει μια συμφωνία με τους εταίρους είτε σε επίπεδο αρχηγών κρατών είτε σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών είτε με πρωτοβουλίες που θα πάρουν αξιωματούχοι της ΕΕ έτσι ώστε να υπάρξει μια λύση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι  ότι δεν μπορεί κανείς να προσποιείται ότι τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει στην Ελλάδα. 

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Όσο πιέζεται η Ελλάδα άλλο τόσο πιέζονται και οι εταίροι, πιέζεται και ο κ.Ντράγκι για να βρεθεί μια λύση. Δεν είμαστε οι μόνοι που πιεζόμαστε. Δεν το βλέπουμε σαν ένα παιχνίδι πόκερ, δεν το βλέπουμε σαν μια διαδικασία που καθόμαστε στο τραπέζι και κάνουμε μπλόφες οι μεν στους δε. Το βλέπουμε σαν μια διαδικασία που θέλουμε όλοι να κερδίσουμε, αυτή είναι η δική μας στρατηγική, δεν μπαίνουμε σε μια λογική εκβιασμού όπως επίσης δεν θέλουμε να μπαίνουν και οι άλλοι σε μια λογική εκβιασμού παίζοντας με τα χρονικά περιθώρια πάνω στην ελληνική κυβέρνηση.     

Όσον αφορά τον κ.Ντράγκι που θέτει ξαφνικά το ζήτημα της 28ης να σας θυμίσω ότι με την επιθετική  κίνηση που έκανε ο κ. Ντράγκι και η ΕΚΤ να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα αυτό ήταν κάτι που υποτίθεται θα γινόταν την 28η , ο κ.Ντράγκι επέλεξε να το κάνει όμως αρκετό καιρό πριν επομένως δεν υπάρχει πρόσθετη πίεση από την 28η και μετά για την Ελλάδα. Ήδη ο κ. Ντράγκι έχει κάνει αυτή την τελευταία κίνηση για την Ελλάδα η οποία θα μπορούσε να αποτελεί ορόσημο για την 28η και επομένως η πίεση μέχρι την 28η στην ουσία έχει δημιουργηθεί από την 11η χωρίς όμως να υπάρξουν  συνέπειες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας.

Εμείς θέλουμε το συντομότερο δυνατό (συμφωνία), δεν μας αρέσει να τραβάμε το σκοινί και εμείς και οι εταίροι μας, θέλουμε το συντομότερο δυνατόν να τελειώσει αυτό το θέμα αλλά δεν μπορεί να τελειώσει αν  δεν υπάρχει αμοιβαία επωφελείς συμφωνία και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι οι εταίροι. Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να συνεχίσει αυτό το πρόγραμμα τελεία και παύλα  και δεν το λέμε από πείσμα, δεν είναι πείσμα είναι ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στον οικονομικό παραλογισμό και να επικρατήσει ο ορθός λόγος.

Το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να υπάρχουν εξελίξεις, να υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες  οι οποίες να έχουν να κάνουν με το εσωτερικό της χώρας στον τομέα και της οικονομίας και της κοινωνίας και της εργασίας και σε όλους τους τομείς. Αυτά είναι τα σημαντικά για αυτό και εμείς θέλουμε να κλείσει αυτή η συμφωνία το συντομότερο έτσι ώστε να πάρει μπροστά η μηχανή αυτή έτσι ώστε να πάρουμε αυτές τις πρωτοβουλίες τις οποίες θέλουμε.  Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις να είστε σίγουρος  θα υπάρχουν νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες δεν θα χρειάζεται να περιμένουν να διεκπεραιωθεί η διαπραγμάτευση.

    

Με αφορμή την συνέντευξη του κ.Σοιμπλε και τη δήλωσή του ότι λυπάται για τους Έλληνες και μιλάει για ανεύθυνη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Το ποιος είναι ανεύθυνος και το ποιος είναι υπεύθυνος είναι κάτι το υποκειμενικό. Θα ήταν πολύ εύκολο και για μένα να απαντήσω μέσω της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ότι η συμπεριφορά της Γερμανίας είναι αυτή τη στιγμή ανεύθυνη  δεν θέλω να μπω όμως σε αυτή την διαδικασία να ανταλλάσσουμε χαρακτηρισμούς περί ανευθυνότητας και υπευθυνότητας. Η ελληνική κοινωνία μπορεί να κρίνει ποιος είναι υπεύθυνος και ποιος είναι ανεύθυνος, αντίστοιχα και οι Ευρωπαίοι πολίτες όλων των χωρών μπορούν να κρίνουν και κρίνουν καθημερινά βλέποντας και τις διαδηλώσεις που γίνονται σε όλη την Ευρώπης αλλά και το κλίμα το νέο κύμα φιλελληνισμού  που έχει αρχίσει και διαδίδεται όπου ο κόσμος έχει αρχίσει και αντιλαμβάνεται ότι ευθύνη είναι θέλεις να διεκδικείς αξιοπρέπεια, να θέλεις να διεκδικείς ανάσα για τους πολίτες της χώρας σου . Δεν είναι ευθύνη να θέλεις να τους ξεζουμίζεις, να τους συμπιέζεις στην μέγγενη της λιτότητας.

 

Ερωτηθείς γιατί δεν θα γίνει το απόγευμα η ανακοίνωση της υποψηφιότητας για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Είχα πει ότι είναι πιθανό να γίνει ανακοίνωση για τον πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα αυτό το οποίο συζητήθηκε χθες σε συσκέψεις που υπήρχαν μες το Μαξίμου με κυβερνητικά στελέχη ήταν το ζήτημα προφανώς και του προσώπου  του προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και η διαδικασία την οποία θα ακολουθούσαμε για την ανακοίνωσή του. Και ταυτόχρονα να σας πω ότι υπήρχαν ενημερώσεις από τον πρωθυπουργό προς τα κυβερνητικά στελέχη και σε σχέση με την διαπραγμάτευση και σε σχέση με τα τηλεφωνήματα που είχε καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας με διάφορους Ευρωπαίους αξιωματούχους συμπεριλαμβανομένου και του κ.Γιούνκερ.  

Αύριο το μεσημέρι που θα γίνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός  θα ανακοινώσει στην ΚΟ την υποψηφιότητα του προέδρου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κλίμα απόλυτης συναίσθησης της ευθύνης από όλα τα στελέχη και της κυβέρνησης και της ΚΟ. Αυτή τη στιγμή όλοι έχουμε απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης ότι αυτό το οποίο είναι το σημαντικό είναι να υπάρχει ένα αρραγές μέτωπο όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από τον ελληνικό λαό και από τα πολιτικά κόμματα μπροστά σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που είναι και η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup αλλά και η επόμενες μέρες οι οποίες θα έρθουν.  

 

ΔΗΜ.: Υπάρχει αντίδραση από τον κ.Λαφαζάνη για όνομα το οποίο έπεσε στο τραπέζι;

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποια αντίδραση από τον κ.Λαφαζάνη

 

ΔΗΜ.: Από τον κ. Καμμένο;

 

Γ.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Ο κ. Καμμένος απλά αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι κατέθεσε μια πρόταση για ένα άλλο πρόταση. Το θεωρώ απολύτως θεμιτό. Προφανώς υπάρχει συζήτηση το οποίο είναι απολύτως θεμιτό μέσα σε μια δημοκρατική κυβέρνηση που θέλει να συζητάει.