Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κος Δημήτρης Στρατούλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

 

Με αφορμή συνέντευξή του που αναφέρθηκε στις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων

 

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Δεν άνοιξα παράθυρο είπα ότι το θέμα των ενοποιήσεων που προωθούνταν από την προηγούμενη κυβέρνηση επανεξετάζεται στο σύνολό του. Δεύτερον είπα ότι οι ενοποιήσεις που έγιναν μετά το 2008 θα εξεταστεί αν απέδωσαν ή δεν απέδωσαν και τρίτον είπα ότι αν φυσικά μετά την επανεξέταση του όλου θέματος χρειαστούν να γίνουν ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων τότε θα γίνουν με βάση δύο κριτήρια. Το πρώτο ότι θα προηγηθεί διάλογος με τους  αρμόδιους φορείς των εργαζομένων, των εργοδοτών αλλά και των ασφαλισμένων και δεύτερον ότι αν χρειαστεί να γίνει κάποια ενοποίηση δεν θα γίνει με κατεδάφιση των εργατικών δικαιωμάτων όπως γινόταν μέχρι σήμερα. 

 

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Αυτή τη στιγμή προωθούμε το ταχύτερο δυνατό τρία πράγματα. Το ένα είναι ότι φεύγει η νομοθετική ρύθμιση από εμάς για την Βουλή, το αργότερο αύριο το πρωί για την ανακοπή  της μείωσης των επικουρικών συντάξεων που προβλέπονταν για φέτος σε δύο δόσεις.  Περικοπή που προβλέπονταν 8% από την 1η Μάρτη και 7% από την 1η Ιούλη δεν θα υπάρχει επομένως η πρώτη νομοθετική ρύθμιση είναι αυτή. Το δεύτερο είναι ότι ολοκληρώνουμε σήμερα την νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή όλων και αμέσως μετά την κατάργηση όλων  των διατάξεων των  νόμων 3863 του '10 και 3865 του '10 με τους οποίους άλλαξε ο δημόσιος αναδιανεμητικός και καθολικός χαρακτήρας  της κοινωνικής ασφάλισης και μετατράπηκε σε κεφαλαιοποιητικό. Αυτό με νομοθετική ρύθμιση η οποία μέχρι αύριο θα έχει ολοκληρωθεί  για να  σταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής στη Βουλή. Αναστέλλεται η εφαρμογή αυτών των διατάξεων ώστε να έρθουμε μετά με ένα συνολικό νομοσχέδιο να τις καταργήσουμε. Άρα δεν αλλάζει χαρακτήρα η δημόσια κοινωνική ασφάλιση παραμένει δημόσια κοινωνική αναδιανεμητική καθολική.

Και το τρίτο είναι ότι αυτό αυτούς τους νόμους 3863 και 3865 που άλλαζε ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων τα ποσοστά αναπλήρωσης από φέτος  σταδιακά μέχρι και για τα επόμενα 35 χρόνια με συνεχείς μικρές μεν μειώσεις κάθε χρόνο αλλά μειώσεις κάθε χρόνο και αυτές οι διατάξεις δεν θα εφαρμοστούν.

 

Για τις καθυστερούμενες συντάξεις

 

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Το τι χρειάζεται η κυβέρνηση για συντάξεις οι οποίες καθυστερούν δεν δίνονται εφάπαξ ούτε μέσα στην ίδια χρονιά . Είναι αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες εκκρεμούν, θα πάνε με τους ρυθμούς που πήγαιναν μέχρι τώρα άλλα όχι με τους ίδιους θα πάνε με μια επιτάχυνση και οι πόροι οι οποίοι χρειάζονται έχουν προϋπολογιστεί για το 2015 και θα προϋπολογιστούν και για τα επόμενα χρόνια. Δεν θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα.

 

Ερωτηθείς αν είναι διασφαλισμένες οι συντάξεις ανεξαρτήτως συμφωνίας στο Eurogroup

 

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Το κράτος σε κάθε περίπτωση θα πληρώνει μισθούς και συντάξεις γιατί τα χρήματα προέρχονται από την φορολογία και από τα άλλα έσοδα που έχει το δημόσιο. Δεν έχουν καμία σχέση με τις δόσεις που δίνονταν από τα δάνεια της Τρόικας  και με αυτή την έννοια έχουμε πει ότι όσον αφορά τις συντάξεις εγγυόμαστε την χορήγησή τους μέχρι το τελευταίο ευρώ, το εγγυόμαστε απόλυτα. 

 

Ερωτηθείς αν η αριστερή πτέρυγα της κυβέρνησης είναι η “αντιπολίτευση”  μέσα στην κυβέρνηση

 

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Η κυβέρνηση είναι ενωμένη όσο ποτέ αλλά επειδή είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα πολύ διαφορετικό από τα άλλα που έχετε γνωρίσει μέχρι σήμερα τα σοβαρά πολιτικά προβλήματα τα κουβεντιάζουμε  στα συλλογικά όργανα του κόμματός μας. Επομένως και το ζήτημα του προέδρου της Δημοκρατίας... 

 

ΔΗΜ.:Συμφωνείτε εσείς με τον κ.Αβραμόπουλου;

 

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Εγώ ότι έχω να πω για το ζήτημα του προέδρου της Δημοκρατίας θα το πω στα συλλογικά όργανα του κόμματός μου.

Η απόφαση για τέτοια ζητήματα πάντα γίνεται με συλλογικές συνεννοήσεις και στα συλλογικά όργανά μας.

 

Ερωτηθείς αν θα ψήφιζε μια ενδεχόμενη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος

 

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Το θέμα δεν είναι τι ψηφίζω εγώ ή τι δεν ψηφίζω η κυβέρνηση δεν δέχεται μια τέτοια ρύθμιση που θα παρατείνει το μνημόνιο. Είμαστε ενωμένοι όσο ποτέ στο ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση και έχουμε πει όλοι μαζί ότι στην σκληρή διαπραγμάτευση που κάνουμε με τα όργανα της ΕΕ και της ευρωζώνης εμείς επέκταση, τροποποίηση ή τι άλλο το οποίο θα παραπέμπει στα παλιά μνημόνια δεν θα συμφωνήσουμε. Το μήνυμα ο πρωθυπουργός μας το έχει δώσει με μεγάλη σαφήνεια προς όλες τις κατευθύνσεις  

 

Ερωτηθείς αν το δημοψήφισμα είναι στο τραπέζι σαν διαπραγματευτική κίνηση

 

Δ.ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Κάθε μέρα κάνει δημοψήφισμα ο ελληνικός λαός και μαζεύεται στις πλατείες γιατί να κάνουμε ιδιαίτερο δημοψήφισμα!