Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κος Γιάννης Πανούσης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών

 

Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ : Σήμερα έχουμε συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής η οποία θα λάβει όλα αυτά τα ζητήματα ασύλου και πρώτης υποδοχής για να δούμε τις λεπτομέρειες. Αυτό το μοντέλο όμως που είδα που μου θύμιζε πριν την Αμερικάνικη επανάσταση τα σκλαβοπάζαρα έχει τελειώσει.

Θα περάσουμε σε ένα διαχωρισμό των ευρισκομένων εκεί διότι αυτοί δεν είναι ούτε κρατούμενοι ούτε φυλακισμένοι ούτε εγκληματίες είναι ένα περίεργο στάτους. Όλα αυτά γίνονται για να μπορέσουν να επαναπροωθηθούν δεν γίνονται γιατί έχουνε κάνει κάποιο έγκλημα  πλην της παρανόμου βέβαια εισόδου άρα πρέπει να δούμε ποιοι είναι  ευάλωτες περιπτώσεις, πρέπει να πάνε σε δομές φιλοξενίας . Γυναίκες , παιδιά, να δούμε ποιοι έχουν  ζητήσει άσυλο , να δούμε ποιοι είναι πάνω από έξι μήνες ή και πάνω από 18 μήνες άρα να κάνουμε μια διάκριση καταρχήν και μετά να δούμε σε ποιους χώρους και σε ποιες συνθήκες θα μετακινηθούν όσοι έχουν μπει σε αυτή την διαδικασία της επαναπροώθησης .

 

Είδα 1.500 ανθρώπους σε κατάσταση απόγνωσης και εξαθλίωσης από το ντύσιμο μέχρι τα πρόσωπά τους. Πήγα και είδα που μένουν, το κελί της φυλακής θεωρείται πολυτελής  σουίτα  μπροστά σε αυτό που είδα. Σε ένα χώρο που δεν χωράνε δύο να είναι τέσσερις, μυγάκια παντού, άνθρωποι με σαγιονάρες με 5 βαθμούς έξω και με ρούχα καλοκαιριού, βρώμικοι. Δεν υπάρχει γιατρός να τους βλέπει σε καθημερινή βάση, δεν υπάρχουν στοιχειώδη φάρμακα άρα από την πρώτη μέρα πρέπει να διορθωθούν αυτά ή τουλάχιστον να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες μέχρι να  δούμε πως ακριβώς θα γίνει η μετακίνηση.

 

Για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας

 

Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Εγώ ως εισηγητής στην Βουλή είχα πει ότι δεν βοηθάνε σε τίποτα διότι τμήματα υψίστης ασφαλείας έχεις και μέσα στις φυλακές, το μέγα ερώτημα για μένα είναι ποιος διοικεί τις φυλακές.  Οι Γ' τύπου έχει κάποιες ιδιορρυθμίες σε σχέση με τις άδειες, τις επισκέψεις και λοιπά δεν είναι όμως μια τέλεια φυλακή. Ονομάστηκε η φυλακή Δομοκού  από τη μια μέρα στην άλλη ως Γ' τύπου δεν έχει όμως καλύτερη ηλεκτρονική επιτήρηση να μην μπορεί ο άλλος να δραπετεύσει, δεν έχει ενός άλλου είδους φρούρηση απλώς βάζεις εκεί στους σκληρούς και αν βάζεις όλους τους σκληρούς μαζί τι θα κάνεις; Θηριοτροφείο.

...Αν έχουν εντοπίσει ότι δέκα άνθρωποι έχουν φτιάξει  ένα κύκλωμα μέσα εκεί όπου εγκληματούν δια των φυλακών στο εξωτερικό  δηλαδή βάζουν βόμβες σε σπίτια κλπ αυτοί οι έξι ή οι δέκα γιατί δεν διασπώνται; Άρα κάτι άλλο τρέχει, κάτι συμβαίνει εκεί μέσα και δεν θα το λύσουν οι φυλακές Γ τύπου.

 

Για την “κατηγορία” της αντιπολίτευσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι  να βγάλουν τους λαθρομετανάστες στους δρόμους

 

Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Καταρχήν δεν θα βγουν στους δρόμους, οι δομές της ελεύθερης ανοιχτής φιλοξενίας δεν είναι στους δρόμους. Θα έρχονται μέσα να κοιμούνται, θα μένουν , θα έχουν μια μορφή εποπτείας εν ελευθερία. Δεν είναι ότι ξαφνικά θα βγουν 4.500 άνθρωποι στους δρόμους και θα ληστεύουν, θα βιάζουν, θα σκοτώνουν  θα κλέβουν καταρχήν δεν έχουν κάνει τέτοια εγκλήματα αλλά δεν μπορούμε να τους κρατάμε με αυτό τον τρόπο που τους κρατάμε. Μας έρχονται καταγγελίες συνεχώς από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια...

Το ερώτημα είναι πως μπορείς να  φρουρείς τα σύνορά σου για να μην πολλαπλασιάζεται το θέμα γιατί επαναπροωθούμε 70 και μπαίνουν 700 άρα το παιχνίδι θα παιχτεί στην Ευρώπη.  

 

Ερωτηθείς αν θα προχωρήσει σε αλλαγές στα ανώτατα κλιμάκια της Αστυνομίας και το Πυροσβεστικό Σώμα

 

Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Εγώ έχω δηλώσει δημόσια ότι είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από τους δύο αρχηγούς από εκεί και πέρα δεν είμαι εγώ αυτός που θα αποφασίσει αλλά είναι καθαροί και αποτελεσματικοί και οι δύο.