Ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κος Νίκος Χουντής, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το  δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Με αφορμή το σημερινό Eurogroup

 

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Από το σημερινό Eurogroup περιμένουμε την αντιπαραβολή των τεχνικών εκθέσεων που κατέθεσαν τα αντίστοιχα επιτελεία για να δούμε αν υπάρχει περιθώριο σύγκλισης. Εγώ θα ήθελα να σας πω ότι η διαπραγμάτευση και με την ώθηση που έδωσε η απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής θέλουμε να είναι μια διαπραγμάτευση πολιτική. ...Και στο πολιτικό επίπεδο η διαπραγμάτευση είναι σκληρή.

Όλοι μιλούν ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία ή τουλάχιστον δεν θα υπάρξει συμφωνία που θα θέλαμε εμείς και που θα σέβεται απολύτως το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού μας να λέει τι θέλω ως κυρίαρχος λαός να κάνω σεβόμενος βεβαίως ορισμένα πράγματα. Θα χρειαστεί έντονη διαπραγματευτική αποφασιστικότητα από την δική μας πλευρά...

 

Ερωτηθείς που δεν είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να κάνει πίσω

 

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Δεν κάνουμε πίσω στην εφαρμογή του προγράμματός μας όσον αφορά την ανθρωπιστική κρίση. Δεν μπορούμε να δεχτούμε μνημονιακού τύπου παράτυπες όσον αφορά τις αρχές της ΕΕ απαιτήσεις παρέμβασης στα εργασιακά θέματα, στα θέματα δικαιωμάτων, στα θέματα των μισθών, των συντάξεων και όλα αυτά που ζητούσε η Τρόικα παρατύπως. Υπάρχει το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος , υπάρχει το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων αλλά από εκεί και πέρα είναι το γενικότερο πνεύμα. Εμείς δεν θέλουμε μνημόνιο, δεν θέλουμε Τρόικα, θέλουμε να γίνει σεβαστό το αίτημα του ελληνικού λαού για ένα άλλο πρόγραμμα που θα ακολουθήσει κυρίαρχα και η συζήτηση είναι ποιες είναι οι απαιτήσεις  των δανειστών, ποιο θεωρούν δέσμευση αλλά στη βάση αυτού θα σας έλεγα ότι υπάρχει μια γενικότερη επανατοποθέτηση του ζητήματος αν αυτές οι γενικότερες πολιτικές εξυπηρετούν τελικά την υπόθεση της Ευρώπης.

 

Για μια συμφωνία win-win

 

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ.: Win για την Ευρώπη είναι να επικρατήσουν αναπτυξιακές πολιτικές, να χαλαρώσει το θέμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και δεν το ζητάμε μόνο εμείς και επιτέλους να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ανεργίας του χρέους  που είναι πανευρωπαϊκά προβλήματα σε όφελος των λαών και σε όφελος των εργαζομένων. Αυτό είναι το win που εμείς προσφέρουμε προς μια Ευρώπη που να έχει μια τέτοια προοπτική, προοπτική κοινωνικής αλληλεγγύης, δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής.  

 

Ερωτηθείς αν το ορόσημο για να εξευρεθεί συμφωνία είναι η 28η Φεβρουαρίου

 

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Δεν μπορώ να το πω απολύτως αλλά μπορώ να σχολιάσω ότι αυτά τα στενά ασφυκτικά περιθώρια των διαπραγματεύσεων που είχαν προαναγγελθεί, είχαν δεσμευτεί και που ήταν αντικείμενο της προεκλογικής ατμόσφαιρας ήδη εμείς τα έχουμε διευρύνει εν τοις πράγματι. Και λέω ότι δεν  χρονοτρίβησε καθόλου η διαδικασία, τη συγκρότηση της κυβέρνησης και αρχίσαμε την διαπραγμάτευση από την τρίτη μέρα ούτως ώστε να προλάβουμε και κινήσεις εκβιαστικού χαρακτήρα από την δική μας την πλευρά. Και το δεύτερο εφόσον με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τίθεται πολιτικά το ζήτημα το θέμα του χρονοδιαγράμματος χαλαρώνει από την άποψη της κοινής λογικής και από την άποψη της ουσίας.

 

Για το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας

 

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή, υπάρχει τήρηση των συνταγματικών προβλέψεων.  Η πρόταση για τον υποψήφιο πρόεδρο υποβάλλεται από κοινοβουλευτικές ομάδες επομένως ο προγραμματισμός για αύριο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΚΟ των ΑΝΕΛ διατηρεί αυτό τον οδικό άξονα και είναι και επί της ουσίας ότι πρέπει να γίνει συζήτηση και να υπάρξει πρόταση και  κατάληξη Κοινοβουλευτικών Ομάδων.