O Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κος Γιώργος Ρωμανιάς, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Κεντρικό Μαγκαζινο” με τις δημοσιογράφους Λίζα Δουκακάρου και Ανδριάνα Ζαρακέλη.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την αυριανή κατάθεση στην Βουλή της νομοθετικής ρύθμισης που αφορά  στις επικουρικές συντάξεις

Γ.ΡΩΜΑΝΙΑΣ: Από τον περασμένο Δεκέμβριο το ΕΤΕΑ είχε βγάλει έναν προϋπολογισμό και έλεγε ότι έπρεπε να έχουμε μείωση 8% από την αρχή του χρόνου και 15% από τον Ιούλιο και πέρα στις επικουρικές συντάξεις. Δεν το είχανε προχωρήσει προφανώς επειδή είχανε εκλογές το είχανε όμως έτοιμο. Εμείς όταν ήρθαμε εδώ μας έδειξαν αυτή την εγκύκλιο και ο κ.Στρατούλης τους είπε όχι δεν θα γίνει καμία μείωση ακριβώς επειδή η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μη γίνει καμία νέα μείωση ούτε στις κύριες ούτε στις επικουρικές  και ήδη για να καλυφτούμε προωθούμε  και την σχετική νομοθετική ρύθμιση όπου καταργούμε το άρθρο 42 του νόμου 4052 που αναφέρεται στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Αλλά επίσης ο νόμος 3863 προέβλεπε ότι από την 1/1/15 θα άλλαζε ο τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων πλέον και αυτό αναστέλλεται αύριο. Επίσης  στον 3863 προβλεπόταν ότι το κράτος  χωρίζει τη σύνταξη στην βασική και την αναλογική και το κράτος εγγυάται μόνο τη βασική σύνταξη και αυτή η ρήτρα αναστέλλεται.

 ΔΗΜ.: Το 3863 λέει ότι οι δαπάνες για συντάξεις θα πρέπει να είναι ένα ποσοστό του ΑΕΠ το οποίο να μην υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης, αυτό  μπορούμε να το βρούμε δηλαδή τα χρήματα για να γίνουν αυτά είναι διασφαλισμένα;

Γ.ΡΩΜΑΝΙΑΣ: Το ερώτημα που δεχόμαστε από όλους είναι που θα βρείτε τα χρήματα. Μπορώ να πω δυο πράγματα το πρώτο είναι ότι έχουμε επισημάνει, έχουμε καταγράψει 24 νέες πηγές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος που δεν περιλάμβανουν φορολογία.  Μέσα σε αυτές τις πηγές υπάρχει δυνατότητα μεγάλης ενίσχυσης βέβαια θα σας θυμίσω ότι ήδη έχει δημιουργηθεί ο ΑΚΑΓΕ που συσσωρεύονται χρήματα τα οποία δεν μπορούν να διατεθούν πριν από το 2019. Ήδη σήμερα σε αυτό το λογαριασμό έχουν μαζευτεί 3,5 περίπου δις  τα οποία ήδη θα τεθούν στην λειτουργία για την χρηματοδότηση του συστήματος. Εκτός από αυτό όμως τα πράγματα γίνονται απλά αν σκεφτεί κανείς  το εξής μέχρι τώρα  προβλέπονταν από τα μνημόνια ότι θα έπρεπε το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 να ήταν ίσο με το 3% του ΑΕΠ  και το 2016  θα έπρεπε να είναι ίσιο με το 4,5% του ΑΕΠ. Εμείς  τώρα ζητούμε να πέσει στο 1,5% φαίνεται ότι έχει υπάρξει μια τέτοια συμφωνία για το κομμάτι αυτό, αυτό σημαίνει ότι απελευθερώνεται ένα 3% του ΑΕΠ που σημαίνει γύρω στα 4 δις το χρόνο  τα οποία μπορούν να διατεθούν όχι για να συσσωρεύονται στο πρωτογενές πλεόνασμα για να πληρωθούν τα δάνεια αλλά διατίθενται πλέον για κοινωνικές ανάγκες. 

ΔΗΜ: Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο στην Βουλή θα περιλαμβάνει όλα αυτά τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε προεκλογικά στο θέμα του ασφαλιστικού αυτό είναι μονομερής ενέργεια; Έχουμε πάρει το οκ από τους εταίρους ;

Γ.ΡΩΜΑΝΙΑΣ:  Νομίζω ότι έχει γίνει σαφές από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι για αυτό δεν θα ζητήσουμε τη γνώμη των δανειστών.

ΔΗΜ.: Δηλαδή αυτή η μελέτη που καταγραφεί την πορεία των συνταξιοδοτικών δαπανών και που ήταν να περάσει στην ευρωπαϊκή επιτροπή δεν θα περάσει;

Γ.ΡΩΜΑΝΙΑΣ: Η μελέτη αυτή έχει πάρει τα στοιχεία όλη τη νομοθεσία που έχει  υπάρξει μέχρι τα μέσα του 2013  επομένως ότι από αυτά είναι στα μέσα του '13 δεν υπάρχει πρόβλημα. Διότι ο 3863 αρχίζει να ισχύει από την 1/1/15 επομένως δεν επηρεάζεται η μελέτη από την κατάργηση του 3863.

Για το θέμα με την ΠΝΟ

Γ.ΡΩΜΑΝΙΑΣ: Πριν από λίγο ο αρμόδιος οικονομικός διευθυντής έλαβε από τον υπουργό οδηγίες και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή το θέμα πρέπει να έχει ήδη λυθεί .