Ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, κος Νίκος Ξυδάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή τις χθεσινές εξελίξεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων

 

Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Έγινε ένα βήμα και ξαναπήγαμε ένα βήμα πίσω, όχι με υπαιτιότητα πάντως της ελληνικής κυβέρνησης και νομίζω ότι ξανασυζητάμε ποια είναι  η πραγματική ανάγκη στην ευρωζώνη και ποια είναι η πραγματική ανάγκη της Ελλάδας για να προχωρήσουν οι κοινωνίες σε μια κατεύθυνση ελπίδας και ανάπτυξης και όχι αφαίμαξης και συρρίκνωσης πολιτικής και κοινωνικής.

Όλοι οι δείκτες οι μακροοικονομικοί της Ευρώπης συνηγορούν υπέρ μια στροφής πολιτικής και όλοι οι δείκτες οι γεωπολιτικοί όχι απλώς συνηγορούν αλλά χτυπάνε καμπανάκια.

 

Ερωτηθείς τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση στην συνέχεια

 

Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν υπάρχει plan B, υπάρχει ένα  plan A η διάσωσης της Ελλάδος με όρους πραγματικής διάσωσης και όχι καταβύθισης και η διάσωση της Ευρώπης.

Είναι στα χέρια της ΕΕ, της Κομισιόν, του Eurogroup και των ηγετών των χωρών. Περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση πρώτον της ΕΚΤ και δεύτερον αν αποβεί άκαρπη η συζήτηση στο Eurogroup υπάρχει και μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής. Δεν μπορεί τις τύχες της Ευρώπης να τις καθορίζει ο κ.Ντάισελμπλούμ, δεν έχει ούτε το πολιτικό κύρος ούτε την νομιμοποίηση πια ως άτομο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες. Ο κ. Γούνκερ υποτίθεται ότι αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία και υπάρχουν και οι ηγέτες οι οποίοι θα πουν στον Έλληνα πρωθυπουργό και στην ελληνική δημοκρατία ότι εμείς επιμένουμε σε αυτό το πρόγραμμα, είναι επιτυχημένο πρόγραμμα, όλα δείχνουν ότι έχει πετύχει και επιμένουμε να το ακολουθήσετε. Να το πουν ευθέως στους Έλληνες, δεν το έχει πει κανείς ότι το πρόγραμμα έχει πετύχει απλώς επικαλέστηκε ο κ.Σόιμπλε με λόγια απαράδεκτα για Ευρωπαίο ηγέτη να μιλάει σε έναν ευρωπαϊκό λαό, δεν νομίζω ότι υπάρχει Ευρωπαίος ηγέτης και ευρωπαϊκός λαός που μπορεί να ανεχτεί να του μιλήσουν κατά αυτό τον τρόπο γιατί ήταν στα όρια της λοιδορίας ο κ.Σόιμπλε. Αυτό είναι ένα θέμα για όλη της ΕΕ, αν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μιλάει έτσι για λαούς κρατών μελών υπάρχει ένα θέμα  ευρωπαϊκής δημοκρατίας , ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.          

 

ΔΗΜ: Αν δεν βρεθεί η λύση μέσω της πρωτοβουλίας Γιούνκερ για έκτακτό Eurogroup η επόμενη λύση είναι μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής. Αν όμως και εκεί οι συσχετισμοί παραμείνουν ως έχουν δηλαδή είναι όλοι εναντίον της Ελλάδας τότε το επόμενο βήμα μπροστά στο αδιέξοδο ποιο θα είναι; Θα είναι η κρίση του ελληνικού λαού πια;

 

Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Όλα είναι στην κρίση του ελληνικού λαού, ο ελληνικός λαός τις τελευταίες μέρες οικειοθελώς έχει προσέλθει στο Σύνταγμα μαζί με άλλες χιλιάδες Ευρωπαίων σε άλλες δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις μόνος του. Ένα αυτό δεύτερον το ότι στην διάρκεια μιας διαπραγμάτευσης συναντάμε μια στένωση του δρόμου  και μια δυσκολία  δεν σημαίνει ότι θα συνεχιστεί.  Έτσι ξεκινήσαμε με άρνηση να συζητηθεί οτιδήποτε, συζητήθηκαν, έγιναν Eurogroup, έγινε Σύνοδος Κορυφής προχωράμε  είναι πολύ πιθανόν την Παρασκευή να δοθεί μια άλλη τροπή. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δοθεί κάποια έντιμη λύση μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, θα πρέπει και οι Ευρωπαίοι να δείξουν ότι θέλουν να συζητήσουν ...

 

ΔΗΜ: Αν και η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής εφόσον απαιτηθεί δεν καταλήξει η λύση  μετά είναι δημοψήφισμα;

 

Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Δεν το ξέρουμε αυτό πρέπει να περιμένουμε να εξαντληθούν όλα  τα βήματα, υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα μέσα στην ΕΕ και σε όλα τα όργανα για να ξέρουμε που φτάνουμε.

 

Για το κείμενο Μοσκοβισί και το κλίμα που μπορεί να διαμορφώσει στο εσωτερικό της χώρας

 

Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Αυτό το κείμενο δεν απαγορεύει να κάνεις κάτι ούτε επιβάλλει να μην κάνεις κάτι, αφήνει ανοιχτό ένα πλαίσιο. Τα 2-3 αγκάθια τα μεγάλα για τα οποία νομίζω ότι κανείς Έλληνας δεν δέχεται να κάνει υποχώρηση είναι το ασφαλιστικό, οι συντάξεις και το εργασιακό. Αυτά είναι τα αγκάθια σε όλα τα άλλα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπερθεματίζει. Όχι μόνο υπόσχεται άλλα έχει αρχίσει να κάνει πράγματα που δεν έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες.  

 

ΔΗΜ.: Η γενική φιλοσοφία είναι ότι αυτό το πλαίσιο που το λένε μεταρρυθμίσεις και στο οποίο εντάσσονται όλα αυτά θεωρούν ότι δεν πρέπει να το αλλάξει η κυβέρνηση και ότι αν αλλαχθεί θα είναι μονομερής ενέργεια η αλλαγή αυτή.

 

Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Δεν λέει ποια είναι ακριβώς, αυτά είναι και θέματα συζητήσεως, διαπραγματεύσεως ωστόσο όλη η συζήτηση γίνεται για την κοινωνική πολιτική.  

...Τώρα φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία τεχνική οικονομική αντιμετώπιση του ελληνικού προγράμματος, υπάρχει πολιτική αντιμετώπιση της ελληνικής κυβέρνησης και της Ελλάδας της ίδιας αυτό όμως θα πρέπει να ειπωθεί, να ειπωθεί με πολιτικούς όρους και να το πουν οι ηγέτες.

Εάν η Γερμανία θέλει να οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα αδιέξοδο, να αμφισβητήσει δηλαδή εκτός από την εθνική  της κυριαρχία και το δικαίωμα της λαϊκής  κυριαρχίας θα πρέπει να ειπωθούν αυτά. Δεν νομίζω ότι τα έχουν πει ούτε η κα Μέρκελ ούτε ο κ. Σόιμπλε με αυτό τον τρόπο αλλά εμμέσως οδηγείται εκεί,  σε αυτά θα πρέπει όλοι να συζητήσουν επί της ουσίας. 

 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία

 

Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Νομίζω ότι θα πάμε σε συμφωνία αν η Ευρώπη λειτουργήσει όπως λειτουργεί περισσότερο από μισό αιώνα ότι συναντάται ένα πρόβλημα, εντοπίζεται ένα πρόβλημα αρχίζει μια κατάσταση τριβής, αρχίζει η συζήτηση και στο τέλος όλοι κάτι δίνουν κάτι παίρνουν και όλοι βγαίνουν με μια λύση για το καλό της Ευρώπης . Η  ιστορική πείρα έχει δείξει ότι πάντα δίδεται μια λύση, δεν έχει υπάρξει ποτέ ρήξη.

 

ΔΗΜ: Τι γίνεται αν δεν πάμε σε μια συμφωνία ;

 

Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι δεν θα φτάσουμε θα φτάσουμε αλλά έχουμε μέρες μπροστά μας. Η Ελλάδα δίνει συνεχώς , θα πρέπει να φτάσει σε ένα σημείο που υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Μία γραμμή είναι η επιβίωση του ελληνικού λαού και δεύτερον ο σεβασμός της βούλησής τους, αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές για κάθε έθνος.

 

Ερωτηθείς αν εξετάζεται το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη

 

Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Από την Ελλάδα δεν εξετάστηκε ποτέ και ουδέποτε προβλήθηκε ή διατυπώθηκε στους εταίρους της.