Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Νότης Μηταράκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή τις χθεσινές εξελίξεις στο Eurogroup

 

Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Η κατάσταση ήταν, είναι και παραμένει δύσκολη. Υπάρχει στην χώρα μια εθνική ανάταση, ένας ενθουσιασμός, ένας πανηγυρισμός λόγω της διαπραγμάτευσης αυτό από ότι φαίνεται δεν έχει μεταβάλλει καθόλου τις ισορροπίες στην Ευρώπη, δεν φαίνεται η Ελλάδα να έχει κάποιες συμμαχίες  οι οποίες να στηρίζουν την προσπάθειά της αλλά αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν φαίνεται η κυβέρνηση να έχει κάποιο σχέδιο. Δεν έχει καταθέσει η κυβέρνηση στο Eurogroup ένα εναλλακτικό οικονομικό σχέδιο, από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής περιορίζεται σε κάποιου επικοινωνιακού τύπου απαιτήσεις  αν η παράταση θα λέγεται γέφυρα ή παράταση, κούρεμα δεν θα υπάρχει αλλά να το πούμε κάπως αλλιώς, Τρόικα δεν θα υπάρχει να το πούμε κάπως αλλιώς και επί της ουσίας κυβερνητική πρόταση ακόμα δεν έχει ακουστεί . 

Υπάρχει ένα κλίμα γηπέδου, υπάρχει ένα κλίμα “παίζει η Εθνική Ελλάδος το βράδυ”. Υπάρχει ένας ενθουσιασμός στον κόσμο αλλά το ερώτημα είναι τι είναι τελικά πιο αποτελεσματικό για την Ελλάδα. Όταν φύγουν τα σύννεφα θα πρέπει να δούμε και την πραγματικότητα.   

 

Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Για να χαλαρώσει η λιτότητα στην χώρα μας σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να αναπτυχθεί από αυτή την κυβέρνηση πρόγραμμα ανάπτυξης της οικονομίας δεν έχουμε ακούσει. Πρόγραμμα προσέλκυσης νέων επενδύσεων δεν έχουμε ακούσει, πρόγραμμα στήριξης των εξαγωγών και του τουρισμού δεν ακούσαμε στις προγραμματικές δηλώσεις άρα θετικά βήματα στην ελληνική οικονομία μέχρι στιγμής δεν ακούγονται. Ως προς την Ευρώπη υπάρχει αυτή η έντονη ρήξη  η οποία δεν βοηθάει την ελληνική οικονομία από ότι φαίνεται στην πράξη.

Εγώ ελπίζω ότι θα βρεθεί λύση αλλά δεν ξέρω ποια θα είναι η λύση. Γιατί και στο κείμενο που ο κ.Βαρουφάκης ισχυρίζεται ότι δεν υπέγραψε αν είναι σωστές οι διαρροές  αυτό που εμφανίζεται μιλάει ξεκάθαρα για παράταση του παρόντος δανειακού προγράμματος, μιλάει για μη μείωση της λιτότητας, μιλάει συγκεκριμένα ότι δεν θα πάρει μέτρα η κυβέρνηση τα οποία  θα επηρεάσουν την δανειακή κατάσταση άρα δεν θα αυξήσουν το έλλειμμα άρα ακόμα και αυτό που λέει ο κ.Βαρουφάκης ότι ήθελε να δεχτεί   δεν καταργούσε τη λιτότητα αλλά ειλικρινά δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να παρακολουθήσουμε τι προσπαθεί να κάνει ο κ.Βαρουφάκης.  

Αυτή τη στιγμή βλέπω τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα μου, βλέπω μια κυβέρνηση χωρίς στρατηγική, βλέπω μια κυβέρνηση που ανεβάζει την μπάρα της αναμονής του κόσμου και αυτό είναι ένα μείγμα το οποίο είναι αρκετά επικίνδυνο.

 

Για τα εσωκομματικά της ΝΔ

 

Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Η ΝΔ μετά από ένα εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο δεν ήταν όσο θετικό θέλαμε, χάσαμε τις εκλογές και με διαφορά σίγουρα  πρέπει να συζητήσουμε την στρατηγική της επόμενης μέρας και την ιδεολογική ταυτότητα και τις δράσεις και την πολιτική που πρέπει να ασκηθεί.

 

ΔΗΜ.:  Μου κάνει εντύπωση η προσέγγιση “δεν ήταν όσο θετικό θέλαμε”...

 

Ν.ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ήταν αρνητικό το αποτέλεσμα είναι φανερό απλώς το είπα με ένα ωραίο τρόπο.

...Στην παρούσα φάση πρέπει να δούμε τι θα κάνει η χώρα εντός Eurogroup γιατί οι επόμενες λίγες μέρες είναι πάρα πολύ κρίσιμες. Η επόμενη μέρα (για τη ΝΔ) θα σχεδιαστεί μετά που θα αποφύγουμε κάτι κακό με τον τόπο. Αυτή η στιγμή η αγωνία μας είναι με την κυβέρνηση, στηρίζουμε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει την κρίση και να διατηρήσει τη  χώρα ισότιμη στην ευρωζώνη και θα ψηφίσουμε και  ότι χρειαστεί για αυτή την κατεύθυνση.