Η βουλευτής της ΝΔ , κα Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου , μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για την πρόσκληση του κ. Σαμαρά προς τον κ. Βενιζέλο και Θεοδωράκη

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτή τη στιγμή προέχει να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τη χθεσινοβραδινή εξέλιξη σε αυτό το πλαίσιο όσοι ανήκουμε στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις νομίζω ότι οφείλουμε να κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση.

Υπάρχει μεν μια εθνική ανάταση γύρω από μια αντίσταση που αισθάνεται ο κόσμος ότι η κυβέρνηση προβάλει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης από την άλλη πλευρά δεν μπορούμε να αγνοούμε την πραγματικότητα. Εχθές στο Eurogroup είχαμε μια εξέλιξη την οποία δεν νομίζω ότι κανείς  την χαρακτηρίζει θετική. Υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο όλων των ευρωπαϊκών χωρών  και των θεσμών  που έχουν δώσει ένα πολύ σκληρό τελεσίγραφο  στην Ελλάδα αυτό είναι κάτι που οι Έλληνες που θέλουν διαπραγμάτευση πιο σκληρή υπάρχουν όμως και πάρα πολλοί  Έλληνες οι οποίοι ανησυχούν. Και επειδή η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει την ευθύνη και την τύχη των Ελλήνων στα χέρια της  νομίζω ότι πρέπει να λάβει υπόψιν της όχι μόνο τους ανθρώπους οι οποίοι  επιθυμούν αυτή τη στάση διαπραγμάτευσης γιατί αισθάνονται μια εθνική υπερηφάνεια στην αντίσταση που προβάλλεται αλλά και τους  Έλληνες που ανησυχούν και θα πρέπει να τοποθετηθούν για το ποια θα είναι η στάση τους με βάση αυτό που συνέβη στο Eurogroup και να εξηγήσουν στους Έλληνες ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες από αυτή την διαπραγματευτική τακτική που ακολουθείται.

 

Ερωτηθείσα αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και αν η ΝΔ λέει στο ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει θετικά στο τελεσίγραφο του Eurogroup

 

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται ως δύναμη που θέλει να μας κρατήσει μέσα στην Ευρώπη πρέπει λοιπόν να μας απαντήσει στο ερώτημα εάν η διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί λαμβάνοντας υπόψη την σαφή τοποθέτηση που υπήρξε χθες στο Eurogroup, την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και αν δεν ενέχει να καθησυχάσει τον κόσμο ως προς αυτό και αν πιστεύει ότι ενέχει να μας πει ποια είναι τα βήματα που θα κάνει για να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Δεν  αμφισβητεί κανείς ούτε την νωπή λαϊκή εντολή, ούτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη που θέλει να μας κρατήσει μέσα στην ΕΕ το θέμα είναι αν οι πρόσφατες εξελίξεις προκαλούν αναταράξεις σε αυτή την κατεύθυνση, αν υπάρχουνε κίνδυνοι, ποιοι είναι αυτοί και πως σκοπεύει η κυβέρνηση να τους αντιμετωπίσει. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Περιμένω να δω τι κινήσεις θα κάνει η κυβέρνηση για να τις κρίνω και θέλω να ξέρω το εξής. Αυτό για το οποίο “τσακωνόμαστε” αυτή τη στιγμή είναι εάν το κείμενο το οποίο θα υπογραφεί στο τέλος θα λέει παράταση της δανειακής σύμβασης ή παράταση του υφιστάμενου προγράμματος; Αυτός είναι ο τσακωμός η διατύπωση ή είναι η ουσία του τι συνεπάγεται η συμφωνία με τους εταίρους; Γιατί αν είναι μόνο θέμα διατύπωσης ας βρούμε μια διατύπωση και δεν μας ενδιαφέρει, η ουσία είναι ποια θα είναι τα μέτρα που  συνοδεύουν  αυτή την επόμενη κίνηση και νομίζω ότι ο ελληνικός λαός δικαιούται να το ξέρει αυτό.

Πρέπει να γίνει ένας ρεαλιστικός και έντιμος πολιτικός συμβιβασμός επί της ουσίας δηλαδή ποιο είναι το πρόγραμμα που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει με τους εταίρους να διαπραγματευτεί και να βάλει στο τραπέζι για να ξέρει ο ελληνικός λαός ποια θα είναι η μέρα που θα του ξημερώσει. Και αν υπάρχουν κίνδυνοι στην διαπραγματευτική στρατηγική και αυτά  να μπούνε στο τραπέζι. Όλα αυτά τα θέλουμε με γνώμονα όχι την καταστροφή της Ελλάδας αλλά ότι καλύτερο για την Ελλάδα

 

Για τις εξελίξεις στο χώρο της ΝΔ

 

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Υπάρχει μια διαδικασία που ξεκίνησε με την Εκτελεστική Γραμματεία. ήταν να έχουμε ΚΟ αύριο η οποία λόγω των εξελίξεων έχει αναβληθεί. Αυτή τη στιγμή προέχουν συναντήσεις που γίνονται σε σχέση με το να καθορίσουμε ποια είναι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της ρήξης που διαφαίνεται να έχει  γίνει ή εν πάση περιπτώσει να επίκειται.

Η ήττα είναι κάτι στο παρελθόν, έχουμε χρόνο να την αναλύσουμε και φυσικά θα το κάνουμε και φυσικά πρέπει να γίνει.

 

ΔΗΜ.: Υπάρχει θέμα ευθυνών για τον κ. Σαμαρά;

 

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Υπάρχει θέμα ευθυνών για όλους μας και αυτές τις ευθύνες θα τις συζητήσουμε δημοκρατικά και όμορφα μέσα στο πλαίσιο των θεσμών και των δομών του κόμματός μας όπως πρέπει.

 

ΔΗΜ.: Θα συζητηθεί και θέμα ηγεσίας;

 

Α.ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Θέμα ηγεσίας εγώ δεν βλέπω να υπάρχει αυτή τη στιγμή, αν θέλει κάποιος να βάλει θέμα ηγεσίας υπάρχουν τρόποι να το κάνει. Εγώ δεν το βλέπω και προφανώς δεν σκοπεύω να το θέσω.