Ο υφυπουργός Επικρατείας, κος Τέρενς Κουίκ, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τις διαπραγματεύσεις

 

Τ.ΚΟΥΙΚ: Έχω την βεβαιότητα ότι μέχρι το τέλος του μηνός  θα έχει βρεθεί λύση η οποία θα είναι μια λύση εντός της ευρωζώνης και μέσα στην ΕΕ. Τα περιθώρια τα τελεσιγραφικά που έβαλε ο Ντάισελμπουμ μέχρι την Παρασκευή είναι στο χέρι του αν θέλει να τα αξιοποιήσει αλλά επειδή έχουν φτάσει ακόμα και στην απίστευτη για τα πολιτικά ήθη της Ευρώπης  να αλλάζουνε κείμενα μέσα στην νύχτα και άλλα να συμφωνούν στα προκαταρκτικά και άλλα να παρουσιάζουν στα επίσημα... 

Δεν είναι πια στο χέρι της Ελλάδος διότι αν εκείνοι νομίζουν ότι έχουν βάλει το πιστόλι στον κρόταφο της Ελλάδος με μια σφαίρα οι ίδιοι έχουν βάλει το μυδραλιοβόλο με δεσμίδες σφαιρών στο κεφάλι της Ευρώπης.  

 

Ερωτηθείς  αν πιστεύει ότι η συμφωνία θα αναζητηθεί εντός του ευρώ 

 

Τ.ΚΟΥΙΚ: Αυτό είναι δεδομένο και το λέει με όλους τους τόνους και τρόπους ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

 

ΔΗΜ: Λέτε συμφωνία εντός του ευρώ ωστόσο αυτοί που κουμαντάρουν τις τύχες του ευρώ μας έχουν δώσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο και φαίνεται ότι δεν κάνουν πίσω.

 

Τ.ΚΟΥΙΚ: Δεν θα κάνουμε πίσω ούτε και εμείς. Το “δεν κάνω πίσω” είναι σε όλα αυτά στα οποία συμφωνήσαμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω γιατί σε άλλα πράγματα η κυβέρνηση έχει πει εντάξει αυτό μπορώ να το καθυστερήσω, αυτό δεν θα το αγγίξω αλλά σε ένα σημαντικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που πρέπει να συμβούν ναι εκεί δεν θα κάνει πίσω.

 

Για τα μέτρα που θα συνοδεύουν τη συμφωνία

 

Τ.ΚΟΥΙΚ: Εμείς τους λέμε ότι δεν θα έρθουμε στην λογική την  προσκυνηματική του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου να ψηφίσουμε νέα μέτρα ,τα μέτρα τελειώσανε. Εμείς θα ψηφίσουμε νομοθετήματα που θα ανακουφίσουν...

 

ΔΗΜ: Λεφτά δεν παίρνετε λένε όμως αυτοί

 

Τ.ΚΟΥΙΚ: Πρέπει να ερμηνεύουμε και την τραπεζική πλευρά γιατί για παράδειγμα ο Ντράγκι είναι σαφές ότι αναδιπλώνεται. Όταν πριν από τρεις μέρες είπε ότι δεν έχουμε πρόβλημα με τις τράπεζες τις ελληνικές μια χαρά είναι  και περιμένουμε με ενδιαφέρον και την αυριανή συνεδρίαση του ΔΣ  της ΕΚΤ.  Όταν είπα ότι έχουμε στο κεφάλι μας ένα πιστόλι με μια σφαίρα  και αυτοί έχουν βάλει μυδραλιοβόλο στο κεφάλι της ΕΕ αντιλαμβάνεστε ότι δεν το είπα καθόλου σχηματικά.  Τι θέλουν, θέλουν να τινάξουν στον αέρα την Ελλάδα; Φοβάμαι ότι θα γίνει κακός χαμός με την Ευρώπη.

 

Ερωτηθείς αν υπάρχει ένα plan B το οποίο να έχει να κάνει με προσφυγή στον λαό μέσω δημοψηφίσματος  ή και μέσω εκλογών

 

Τ.ΚΟΥΙΚ: Τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει σε κανένα επίπεδο όμως οφείλω να υπενθυμίσω ότι τουλάχιστον οι ΑΝΕΛ αλλά νομίζω σε αυτό συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε υπέρ της άμεσης δημοκρατίας. Δηλαδή στο πρόγραμμά μας μιλάμε ότι για τα πολύ σοβαρά θέματα θα πρέπει να υπάρχει το δημοψήφισμα για να εκφράσουν λόγο οι πολίτες αλλά  επαναλαμβάνω ότι δεν μας έχει απασχολήσει σε κανένα επίπεδο ούτε το ένα ούτε το άλλο σενάριο, ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα.

 

Για το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας

 

Τ.ΚΟΥΙΚ:  Οι ΑΝΕΛ την επομένη των εκλογών φρόντισαν ώστε να έχουμε άμεσα κυβέρνηση στην Ελλάδα, οι ΑΝΕΛ θα φροντίσουν, έχουν μεριμνήσει ώστε αύριο 18 του μηνός να έχουμε πρόεδρο Δημοκρατίας.