Ο υπουργός Εργασίας, κος Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Σε αυτές τις περιπτώσεις κρίνουμε τελικά το συνολικό δια ταύτα, αυτό που προκύπτει ως δια ταύτα ενός κειμένου, την λογική του αυτή η οποία το χαρακτηρίζει. Κατά συνέπεια εμείς είχαμε κάνει ξεκάθαρο και με βάση αυτή την τοποθέτησή μας όλες τις προηγούμενες μέρες κινηθήκαμε και χθες, δεν μπορούσαμε να δεχτούμε κάτι το οποίο θα σήμαινε την παράταση του υπάρχοντος μνημονιακού προγράμματος  με ότι άλλο μπορεί να συνοδεύεται αυτό, πολύ δε περισσότερο δεν μπορούσαμε να συνυπογράψουμε ένα ανακοινωθέν το οποίο κατ' ουσίαν θα ακύρωνε την Δημοκρατίας στην Ελλάδα.  

 

Ερωτηθείς αν το κείμενο έλεγε ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα το οποίο είχε προταθεί και την προηγούμενη κυβέρνηση

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Το πρόγραμμα κινείτο στην λογική της παράτασης του προγράμματος που ήδη ξέραμε. Όταν δεσμεύεσαι επί της αρχής στο να παρατείνεις κάτι που το γνωρίζεις, το έχεις απορρίψει και έχεις εντολή από τον ελληνικό λαό να το αφήσεις στην άκρη νομίζω ότι θα ήταν κωλοτούμπα άνευ προηγουμένου. Νομίζω ότι μεγαλύτερη σημασία είχε ότι είχε εμφανιστεί λίγο πριν ένα άλλο κείμενο το οποίο ήταν σε μια άλλη λογική, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ήταν διατεθειμένη να το συνυπογράψει και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

 

ΔΗΜ.:Όμως αυτό το κείμενο είχε κάποια σημεία τα οποία βεβαίως μπορούμε να αποδεχτούμε όμως ήταν  τροποποιημένο το πλαίσιο του προγράμματος που οι Ευρωπαίοι εταίροι λένε ότι εμείς αυτό το πλαίσιο δεν μπορούμε ριζικά να το αλλάξουμε και να πάμε σε πολίτικη συμφωνία που εμείς θα επιθυμούσαμε. Αυτό μπορείτε να μου πείτε για ποιο λόγο δεν μπορέσαμε να το περάσουμε;

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θεωρώ ότι η Ευρώπη είναι ένα πεδίο διαπάλης διαφορετικών απόψεων, συγκρούσεων και συμβιβασμών. Φαίνεται ότι αυτός που κέρδισε σε αυτή την πρώτη φάση είναι ο γερμανικός παράγοντας. Και αν δει κανείς αποστασιοποιούμενος λίγο από τα πράγματα θα δει ότι αυτό που διακυβεύεται σήμερα πέρα από το τι λύση θα δοθεί στο ελληνικό πρόβλημα είναι και ο ρόλος και η ηγεμονία της Γερμανίας σήμερα  στην Ευρώπη.        

 

Ερωτηθείς ποιες ήταν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους εταίρους

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Η ενημέρωση και η συζήτηση που έχουμε κάνει στο υπουργικό συμβούλιο είναι ότι μπορεί και υπάρχει δυνατότητα μέσα στην τρέχουσα χρονιά να εξοικονομηθούν πόροι της τάξεως των 3 δις  από την πάταξη του λαθρεμπορίου και μέσα από την έρευνα γύρω από αυτές τις διάφορες μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής. Αντιλαμβάνομαι από την μεριά των εταίρων να έχουν τους ενδοιασμούς τους διότι γνωρίζουν την πρακτική και την απροθυμία των προηγούμενων κυβερνήσεων και αυτό είναι απολύτως κατανοητό γιατί δεν είχαν την πολιτική βούληση, ήταν μέρος του προβλήματος. Αλλά κατά τα άλλα υπήρξε μια κοστολογημένη επαρκώς  πρώτη παρουσίαση του προγράμματος αλλά επαναλαμβάνω όμως ότι δεν θεωρώ ότι η για την ώρα κατάληξη σχετίζεται με αδυναμία από την ελληνική πλευρά να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Πολιτική είναι η προσέγγιση.

 

Ερωτηθείς ποιο είναι το επόμενο σχέδιο που έχει η ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι σκόπιμο να κουβεντιάσουμε ποιο θα είναι το επόμενο σχέδιο στην περίπτωση που βγουν άκαρπες οι διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε και πολύ περισσότερο η κυβέρνηση έτσι ώστε να έχουμε μια κατάληξη η οποία θα μεταφράζεται σε μια συμφωνία προωθητική και αμοιβαία επωφελή.

 

Ερωτηθείς αν η πρόταση του πρωθυπουργού για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι ο κ.Αβραμόπουλος 

 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν θα σας πω αλλά “μην το δένετε κιόλας” ότι θα είναι αυτή η πρόταση.