Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Γιώργος Κουμουτσάκος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή τις χθεσινές εξελίξεις στο Eurogroup

 

Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Θα βασιστώ σε αυτά που ξέρω και στις πληροφορίες που έχω για αυτά που έγιναν χθες. Όσον αφορά στο πρώτο κείμενο που παρουσίασε ο κ.Μοσκοβισί, ο κ.Μοσκοβισί έχει επιλεγεί να συνομιλεί με την ελληνική πλευρά διότι και ο ίδιος και γενικά η γαλλική προσέγγιση είναι πιο κοντά στην ελληνική. Οι πληροφορίες μου είναι ότι κάπου έγινε ένα λάθος και από ελληνικής πλευράς διότι υπήρξε μια διαρροή που αρχικού κειμένου του Μοσκοβισί και μάλιστα κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης, αυτό θα πρέπει κάποια στιγμή η κυβέρνηση να το διευκρινίσει διότι αυτό βάρυνε πολύ την ατμόσφαιρα.

 

ΔΗΜ.: Να εικάσουμε ότι αν ξεπεραστεί το θέμα της ατμόσφαιρας και του κακού κλίματος αυτό το κείμενο μπορεί να ξαναμπεί ως βάση;

 

Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Χθες είχαμε μια πολύ σοβαρή εμπλοκή, δεν είχαμε οριστική ρήξη και θεωρώ ότι η συμφωνία είναι εφικτή. Ήδη οι πληροφορίες που έχω  είναι ότι επιχειρείται να γίνει μια συμφωνία επί πέντε σημείων αρχών και μετά θα πάμε στα δύσκολα που θα είναι η ώρα η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει  αριθμούς συγκεκριμένους. Θα είναι η ώρα των αριθμών και αυτό θα είναι το πιο δύσκολο σημείο που μπορεί να φτάσει σε ένα τέτοιο βαθμό που να αναιρέσει και την πολιτική συμφωνία. 

Ελπίζουμε όλοι και προσβλέπουμε στο καλύτερο, επί των προθέσεων υπάρχει σίγουρα εθνικό αρραγές μέτωπο. Όλοι θέλουμε μια επιτυχής διαπραγμάτευση προς όφελος της χώρας όμως το αποτέλεσμα είναι που κρίνει την διαπραγμάτευση και όχι οι προθέσεις. Εγώ θέλω να τονίζω ότι η ρήξη είναι το χείριστο σενάριο, το πρώτο είναι να υπάρξει συμφωνία και από εκεί και πέρα θα είναι στο χέρι της κυβέρνησης να εκτιμήσει αν αυτή η συμφωνία είναι μέσα στα πλαίσια που μπορεί να αποδεχτεί εννοώ και εσωκομματικά ή δεν μπορεί να αποδεχτεί.

 

Για τον κ.Βαρουφάκη

 

Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Σέβομαι την πανεπιστημιακή πορεία του κ.Βαρουφάκη στις ΗΠΑ αλλά στην ευρωπαϊκή εμπειρία και γνώση της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης που είναι δαιδαλώδη και δύσκολη φοβάμαι ότι εκεί κάνει μια σειρά λαθών που έχουν να κάνουν κυρίως όχι με το ποιο επιχείρημα χρησιμοποιεί αλλά νομίζω ότι ο τρόπος δεν βοηθάει.

Η αλαζονεία δεν είναι συνώνυμο της σκληρής διαπραγμάτευσης. Πρέπει να το προσέξει αυτό γιατί μπορεί να οδηγηθεί η διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο μόνο  για λόγους συμπεριφοράς.

 

Για την δήλωση Σόιμπλε

 

Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ήταν ατυχέστατη η δήλωση Σόιμπλε, ήταν απαράδεκτη εν πάση περιπτώσει αυτό όμως δεν πρέπει να μεταφέρεται μέσα στην αίθουσα των συζητήσεων γιατί επειδή είμαστε και μόνοι μας δεν βοηθάει. Έχουμε σύμμαχό μας την μοναξιά μας αυτή τη στιγμή.

 

ΔΗΜ: Μπορεί να έχει προοπτική το κείμενο του κ.Μοσκοβισί το οποίο έχουμε πει ως χώρα ότι το δεχόμαστε, μπορεί να είναι αυτή  η βάση  που θα ξαναμπεί στο τραπέζι;

 

Γ.ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η αίσθηση μου είναι ότι το πρόγραμμα θα παραμείνει αλλά μέσα στο πρόγραμμα θα υπάρξει η ευελιξία. Είναι μια βάση για να γίνει μια συζήτηση που μπορεί να καταλήξει σε μια συμφωνία.