Η Βουλευτής της ΝΔ, κα Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” με τον  δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την πρότασή της για μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30%

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η επίσημη απάντηση του υπ. Οικονομικών ήτανε αρνητική αλλά ταυτόχρονα δηλώσαν ότι το μελετάνε. Η άποψή μου είναι ότι αυτή η πρόταση θα επιτρέψει καταρχήν στους Έλληνες να ορθολογικοποιήσουν το φόρο τους δηλαδή να μην πληρώνουν φόρο πάνω σε πλασματικές αξίες και ταυτόχρονα να μη στηθεί και ένας φορολογικός μηχανισμός και τα έσοδα και ένας προϋπολογισμός πάνω σε πλασματικά δεδομένα.

Είναι πλασματικά τα δεδομένα σήμερα, δεν υπάρχουν αυτές οι αξίες. Όταν λοιπόν κάνει το πρώτο βήμα το υπουργείο και αναγνωρίζει την εμπορική αξία στο νομοσχέδιο που θα έρθει στην αγοραπωλησία και για το πόθεν έσχες ε! ας κάνει και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι αυτή η εμπορική αξία που καταγράφεται θα είναι και για τον αγοραστή η αξία πάνω στην οποία θα πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ γιατί αλλιώς είναι παράλογο.

Αφορά πάρα πολύ κόσμο, εμένα μου κάνανε κριτική για λαϊκισμό, μόνο λαϊκισμός δεν είναι αυτό για έναν πολύ  απλό λόγο γιατί εγώ πιστεύω ότι θα έχουμε αυξημένα έσοδα από αυτό. Δηλαδή ότι στον προϋπολογισμό τα έσοδα θα είναι αυξημένα. Όπως φώναζα μόνη κάποια εποχή για το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης και έλεγα εγώ έχω υπάρξει βουλευτής Ευρυτανίας πιστέψτε με δεν θα αγοράσουνε πετρέλαιο και άρα θα μειωθούν τα έσοδα δύο χρόνια μετά αυτό το παραδέχονται. Δηλαδή η πρόταση η οποία λέω δεν θα μειώσει τα έσοδα. Εγώ έφερα στη Βουλή την τροπολογία, την κατέθεσα και πάνω σε αυτή την τροπολογία υπήρξε αρνητική απάντηση του υπ. Οικονομικών. Εγώ θα επιμένω και νομίζω ότι μαζί με εμένα επιμένει και ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης διότι πιστεύω ότι δεν είναι κάτι το οποίο θα στοιχίσει στον τελικό λογαριασμό. Είναι κάτι το οποίο θα ανακουφίσει τους Έλληνες.

Ερωτηθείσα αν βιάστηκε η κυβέρνηση να ανακοινώσει την έξοδο της από το μνημόνιο και τι πιστεύει ότι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η κυβέρνηση με τίποτα δεν πρέπει να παρεκκλίνει από την πορεία της. Η κυβέρνηση αυτή έκανε ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο όλο αυτό το χρονικό διάστημα, κρατήθηκε όρθια εν μέσω θυέλλης. Θα πρέπει και σήμερα να μην παρασυρθεί από λαϊκιστικές κορώνες και από λογικές “σκίζουμε μνημόνια” και λοιπά διότι αυτά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα πράγματα. Χαίρομαι που αυτή τη στιγμή μιλάμε επί της ουσίας και η ουσία είναι ότι ναι, χρειαζόμαστε μια προγραμματική γραμμή στήριξης από την ΕΕ και νομίζω ότι αυτό δεν θα το αρνηθεί κανείς. Ναι, βεβαίως θα έχουμε μιας μορφής επιτήρηση γιατί δεν υπάρχει κανενός είδους χρηματοδότησης χωρίς επιτήρηση. Ναι, δεν είναι τα μνημόνια τα οποία ξέραμε δηλαδή δεν θα έχουμε κάθε τρεις μήνες τους τρεις “καμπαλέρος” να έρχονται και να ελέγχουν τα πράγματα και βεβαίως οι οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις περνάνε σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.

Όσοι λένε ότι έχουνε διαφορετική λύση είναι βαθιά νυχτωμένοι. Δηλαδή αυτό το οποίο ισχυρίζεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι δυνατόν από τη μια μεριά να καταργήσει τους 470 νόμους και από την άλλη μεριά καταργώντας  αυτούς τους νόμους να πάει να πει στους Ευρωπαίους θα μου διαγράψετε και το χρέος και θα μου δώσετε και λεφτά αυτά δεν συμβαίνουν ούτε στον Άρη. Κάποτε πρέπει να σοβαρευτούμε διότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα μπροστά μας.

Ερωτηθείσα αν είναι σωστή κίνηση η επιθυμία της κυβέρνησης να τελειώσει τη σχέση  με το ΔΝΤ

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν ξέρω εάν θα είναι 31 /12 ή αν θα είναι το Μάρτιο ενδεχομένως μπορεί να είναι και το Μάρτιο έτσι ώστε ακόμα μια δόση  του ΔΝΤ να εκταμιευτεί από τη χώρα. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα το κρίνει το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους. Αυτό είναι θέμα διαπραγμάτευσης εσωτερική αυτή τη στιγμή, θα κάνουμε και οφείλουμε να κάνουμε αυτό που μας συμφέρει. Με τίποτα δεν έχουμε δικαίωμα δεχόμενοι οποιαδήποτε πίεση του λαϊκισμού να υποχωρήσουμε και να θέσουμε σε αμφισβήτηση τις θυσίες του ελληνικού λαού αυτό θα ήταν θανάσιμο λάθος

Ερωτηθείσα τι θα πρέπει να γίνει για την απομείωση του χρέους

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το θέμα του χρέους θα ακολουθήσει όλα τα υπόλοιπα που είπαμε. Δηλαδή πρώτα έχουμε το θέμα της συμφωνίας με την Τρόικα και της τελικής έκθεσης της Τρόικας, χωρίς αυτό δεν θα γίνει απολύτως τίποτα , μιλάμε στον αέρα. Εάν δεν κλείσουμε την διαπραγμάτευση με την Τρόικα την τελευταία δεν έχουμε περιθώρια να κινηθούμε κατά οποιοδήποτε τρόπο .Άρα πρώτα πρέπει να τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα, δεύτερον πρέπει να κλείσει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα και από εκεί και πέρα να αρχίσουμε την συζήτηση για την περαιτέρω χρηματοδότηση δηλαδή αυτή τη γραμμή προληπτικής υποστήριξης και μετά από αυτό όταν θα τακτοποιηθούν αυτά θα πρέπει να μπούμε στην συζήτηση του χρέους. Κατά τη γνώμη μου ναι το χρέος θέλει ρύθμιση, δεν υπάρχει αμφιβολία. Προβλέπω ότι θα πάμε σε μια επιμήκυνση με σταθερό επιτόκιο το οποίο θα μας επιτρέψει να πληρώνουμε πολύ λιγότερα  σε ετήσια βάση.

Για τις προεδρικές εκλογές   

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με κάποια θέματα μοιραία θα πάμε ανοιχτά γιατί η οικονομία δεν ακολουθεί τις διαταγές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εξελίξεις, η ΕΕ δεν παίρνει εντολές από το ΣΥΡΙΖΑ άρα υπάρχει ένας χρόνος με τον οποίο γίνονται τα πράγματα. Τώρα το ότι αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ στην μέση της κυβερνητικής θητείας  να χρησιμοποιήσει όπως έχει δικαίωμα μεν την δυνατότητα εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας για να εκβιάσει εκλογές  αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι προς όφελος της χώρας και του ελληνικού λαού. Η εκλογική διαδικασία και μόνο θα ρίξει πίσω την οικονομία άρα η όλη ιστορία αυτή θα έπρεπε να είχε κάνει και  ιδιαίτερα μετά τα τελευταία καμπανάκια και το ΣΥΡΙΖΑ σοφότερο.

Θα έπρεπε δηλαδή και αυτοί να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχουν πλασματικοί κόσμοι, υπάρχει ένας κόσμος και αυτός είναι πραγματικός και μέσα σε αυτόν πρέπει να πολεμήσουμε υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντά μας.

ΔΗΜ: Τι πιθανότητες θα δίνατε στην παρούσα Βουλή να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι πρόωρο να σας πω, εγώ έχω πει εδώ και πολύ καιρό ότι αυτή η ακραία πόλωση δυσκολεύει την εκλογή του πρόεδρου της Δημοκρατίας και για αυτό και ανήκω σε αυτούς οι οποίοι είναι εναντίον αυτής της πόλωσης. Βλάπτει τη χώρα η ακραία πόλωση και κακώς επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να παίζουμε ένα κομματικό παιχνίδι το οποίο τελικώς δεν ωφελεί κανέναν. Το πρώτο θετικό δείγμα στη δική μου λογική είναι η κοινή αντίδραση όλων των κομμάτων χθες στο θέμα της Κύπρου είναι μια πρόοδος την  πρέπει να σημειώσουμε.

ΔΗΜ: Σήμερα υπάρχουν οι 180 βουλευτές ;

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν νομίζω πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή 180 με βάση τις δηλώσεις των βουλευτών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που έχουν πει δημόσια ότι θα κρίνουν εκείνη την ώρα.

ΔΗΜ: Θεωρείτε ότι είναι πιο πιθανό να πάμε σε εκλογές ή να τις αποφύγουμε

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μη με βάζετε στο ρόλο της Πυθίας ότι φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος