Ο πρώην υπουργός, κος Γιάννος Παπαντωνίου, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το  δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι απειλείται η στρατηγική επιλογή που έχει κάνει η χώρα με την συμμετοχή της στην ζώνη του ευρώ 

 

Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Φοβάμαι πως ναι, δεν σας κρύβω ότι έχω πολύ μεγάλη ανησυχία για την εξέλιξη των πραγμάτων διότι ο κίνδυνος του Grexit αυξάνει και όσο αυξάνει γίνεται και μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία με την έννοια ότι όλοι οι παίκτες της αγοράς, οι καταθέτες , οι επενδυτές κλπ αρχίζουν και αντιδρούν στην προοπτική αυτή άρα τα πράγματα είναι πράγματι δύσκολα και θα έλεγα ότι μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει οπωσδήποτε να ξεκαθαρίσει η εικόνα.

Δεν θα έπρεπε να φτάσουμε εδώ διότι η διπλωματική τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση κατόρθωσε το ακατόρθωτο δηλαδή συσπείρωσε και τις 18 κυβερνήσεις του ευρώ και τους τρεις θεσμούς που τους εκπροσωπούν απέναντί μας. 

 

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ακόμα και τώρα περιθώρια ελιγμών

 

Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Πάντα υπάρχουν περιθώρια εφόσον υπάρχει λογική και καλή πίστη, το πρώτο όμως που πρέπει να κάνουμε είναι να πέσουν οι τόνοι . Δηλαδή οι παραπομπές στο ΌΧΙ του '40 ή στο χορό του Ζαλόγγου θα πρέπει να περιοριστούν γιατί δεν ωφελούν αντίθετα πολώνουν το κλίμα.

Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε και είναι φανερό είναι ότι θα πρέπει η Ελλάδα να ζητήσει παράταση του μνημονίου γιατί δεν υπάρχει άλλο έδαφος συνεννόησης με τους εταίρους. Εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχει άλλη λύση όμως αυτή η μεγάλη παραχώρηση που θα κάνει η κυβέρνηση με βάση τα μέχρι τώρα λεγόμενά της θα πρέπει να γίνει  με δύο σημαντικές εξασφαλίσεις και ανταλλαγμένα. Το πρώτο αντάλλαγμα που θα ζητήσει η κυβέρνηση είναι ότι στην αξιολόγηση του προγράμματος που θα γίνει για να κλείσει και να τερματιστεί το μνημόνιο θα πρέπει να ενσωματωθεί η αναλογία 70-30. Δηλαδή από τις εκκρεμότητες που έχει το σημερινό πρόγραμμα 70 δεχόμαστε 30 απορρίπτουμε. Άρα θα δεχτούμε παράταση μόνο εφόσον τροποποιηθεί αυτό που μένει να υλοποιηθεί από το πρόγραμμα, όχι να το εφαρμόσουμε αυτούσιο ως έχει άρα θα είναι συνεπές με την πολιτική της κυβέρνησης... Το δεύτερο όμως και το μείζον είναι το εξής ότι παράλληλα με την αξιολόγηση τους επόμενους τρεις μήνες θα τρέξει η διαπραγμάτευση για το νέο συμβόλαιο, το νέο πρόγραμμα. Στο νέο πρόγραμμα ο μείζον στόχος πρέπει να είναι να χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι άρα να μειωθούν τα πλεονάσματα ώστε να τελειώσει η λιτότητα  και να μπορέσει η κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τις κοινωνικές δαπάνες τις οποίες φιλοδοξεί.

 

Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Ως τις 28 Φεβρουαρίου που τελειώνει η σημερινή παράταση του προγράμματος  νομίζω ότι τα πράγματα παίζονται, μετά όμως θα έρθει η στιγμή της αλήθειας και η στιγμή της αλήθειας είναι η συνειδητοποίηση όχι από τραπεζίτες ή πολιτικούς  αλλά από όλο τον πληθυσμό της Ελλάδας ότι είναι ξεκρέμαστος και ότι η ελληνική οικονομία πλέον δεν στηρίζεται πουθενά.