Ο υπουργός Επικρατείας, κος Αλέκος Φλαμπουράρης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς τι ακριβώς ζητάει η χώρα μας με το αίτημα για την παράταση της δανειακής σύμβασης

 

Α.ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ: Η χώρα μας ζητάει να γίνει αποδεκτή αυτή η παράταση ούτως ώστε σε αυτό το εξάμηνο να μπορούμε να τακτοποιήσουμε κάποιες εκκρεμότητες.  Είμαστε σαφώς τοποθετημένοι ότι παράταση του μνημονίου δεν ζητάμε γιατί κατά την εκτίμησή μας η ψήφος του ελληνικού λαού έχει καταργήσει το μνημόνιο άρα πρέπει να είναι υποχρεωμένη η ΕΕ, το Eurogroup και νομίζω ότι η Σύνοδος των υπουργών θα το αποδεχτεί.  

Να πάρουμε τα χρήματα για να μπορούμε να ανασάνουμε, να προχωρήσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση και κυρίως να εφαρμόσουμε πολιτικές οι οποίες θα επανεκκινήσουν την οικονομία.

 

ΔΗΜ: Τα χρήματα που θέλουμε να πάρουμε είναι όλο το πακέτο για παράδειγμα είναι η δόση αυτή των 7,5 δις στο σύνολό της ή μόνο το 1,9 από την ΕΚΤ;

 

Α.ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ: Το 1,9 δεν είναι δάνειο είναι υποχρέωση να επιστραφούν τα λεφτά αυτά στις τράπεζες. Δεν είναι δάνειο είναι επιστροφή “δανεικών” προς τα εμάς και δεύτερον είναι η υποχρέωση για τον δανεισμό των 7 δις την οποία θέλουμε να πάρουμε αλλά δεν είναι και  τόσο απαραίτητο αν η δανεική σύμβαση που θα παραταθεί και θα υπογραφεί μπορεί να δίνει την δυνατότητα μιας παράτασης αυτής της δόσης. Δηλαδή όπως άλλες φορές μια δόση ενώ έπρεπε να την πάρουμε τον Ιούνιο την πήραμε τον Δεκέμβριο και αυτό το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από τις συζητήσεις που θα γίνουν στον βαθμό που θα γίνει δεκτή η παράταση. Πάντως  όποια λύση πρέπει να είναι μια λύση που θα συμφωνούμε και εμείς θα συμφωνούν και οι εταίροι και θα είναι μια λύση που θα έχει την δυνατότητα να μην πνίγει την Ελλάδα και να δίνει ανάσα ούτως ώστε να προχωρήσουμε πιο μπροστά.

 

ΔΗΜ.: Οι δανειακές μας υποχρεώσεις που είναι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα πληρωθούν από την Ελλάδα ή θα καλυφθούν από την δανειακή σύμβαση  

 

Α.ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ: Μπορεί να υπάρχει και παράταση για το πότε θα πληρωθούν αν δηλαδή δούμε ότι σε έξι μήνες έχει πραγματικά αρχίσει να κινείται η οικονομίας μας, έχει αρχίσει μέσα από το μεγάλωμα της πίτας να αρχίζει να εισπράττει η χώρα έσοδα περισσότερα από αυτό που εισέπραττε μέχρι τώρα μπορεί πραγματικά το αίτημα για το δάνειο να είναι μικρότερο αν μπορούμε να ικανοποιήσουμε ένα μέρος  αυτών με τα δικά μας έσοδα τα οποία θα προέλθουν από τη σκληρή δουλειά που θα κάνουμε.

Το βασικότερο από όλα είναι να σταματήσουν αυτά τα απαράδεκτα πράγματα τα οποία οδηγούν σε αδιέξοδο.

 

Με αφορμή την δήλωση του Σόιμπλε που απορρίπτει το αίτημα της Ελλάδας 

 

Α.ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ: Η πρώτη σκέψη που πρέπει να κάνει κάθε Έλληνας , ο  κάθε Ευρωπαίος πολίτης, κυβερνήτης είναι έχουμε ΕΕ ή έχουμε γερμανική ΕΕ; Το πρώτο και πρέπει να αντισταθεί σε αυτή την παρέμβαση του Σόιμπλε. Ποιον ρώτησε και παρενέβη ο Σόιμπλε δηλαδή δεν έχουν αξιοπρέπεια οι υπόλοιποι 18 ηγέτες; Εγώ δεν την δέχομαι καν ότι είναι  πρόταση, την θεωρώ απειλή, την θεωρώ εξευτελιστική και για μας και για όλους της παρέμβαση αυτή. Έτσι πρέπει να αντιμετωπίσουμε εμείς όλοι και πολιτική ηγεσία και λαός την παρέμβαση του Σόιμπλε. Εμείς απαντάμε όχι και αν δεν θέλει ο κ. Σόιμπλε θα δούμε τι θα κάνει η κα Μέρκελ και οι υπόλοιποι ηγέτες. Δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να αποδεχτούμε την πρόταση και είναι λογικό

 

Ερωτηθείς τι θα κάνει η Ελλάδα στην περίπτωση που απορριφθεί η πρότασή της

 

Α.ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ: Εμείς πιστεύουμε και είμαστε σίγουροι ότι αυτό το κάνει ο κ. Σοιμπλε για να τα βρούμε κάπου στην μέση του δρόμου. Δηλαδή αυτή η απολυτότητα δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτή και από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Δεν θα περάσει αυτή η πρόταση (Σόιμπλε) είμαι 100% σίγουρος. Είναι μια πρόταση διαπραγματευτική, έτσι φαίνεται ότι είναι η τακτική της Γερμανίας όταν ξεκινάει μια διαπραγμάτευση να βάζει όλο το πακέτο που αυτή θέλει ενώ ξέρει ότι δεν θα γίνει αποδεκτό όλο το πακέτο και ότι πάρει. Εμείς  θα προσπαθήσουμε να πάρει όσο το δυνατόν λιγότερα.

 

Α.ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ: Αν δεν γίνει το έκτακτο Eurogroup  θα γίνει Σύνοδος Κορυφής γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό είναι πολιτικό άρα σε πολιτικό όργανο πρέπει να αντιμετωπιστεί αν τελικά το τεχνικο-πολιτικό όργανο που είναι το Eurogroup δεν μπορέσει να απαντήσει  στο ερώτημα αυτό.     

 

Ερωτηθείς τι θα κάνει η Ελλάδα αν ακόμα και στην Σύνοδο Κορυφής οι εταίροι μας επιμείνουν στην σκληρή γραμμή

 

 Α.ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ: Δεν θα υποχωρήσει πάντως. Δεν θα πάει πίσω, δεν μπορεί να πάει πίσω.

 

ΔΗΜ: Οι Ευρωπαίοι λένε ότι αυτό στην ουσία οδηγεί στο Grexit

 

Α.ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ: Δεν μπορεί να γίνει αυτό το ξέρουν πολύ καλά ότι ούτε αυτούς συμφέρει ούτε εμάς συμφέρει το Grexit και το έχουν πει με χίλιους τόνους.

 

ΔΗΜ.: Αν κλείσουν την κάνουλα τις ρευστότητας στις τράπεζες μας;

 

Α.ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ: Εγώ άκουσα μια δήλωση της ΕΚΤ που λέει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν πρέπει να φοβούνται τίποτα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην χρηματοδοτηθούν.

Μη συγκρίνουμε την  Ελλάδα με την Κύπρο, αδελφός λαός η Κύπρος αλλά δεν έχει καμία σχέση η Ελλάδα με την Κύπρο. Αν ήταν έτσι θα το είχανε κάνει αστραπιαία όπως το κάνανε σε τρεις μέρες και στην Κύπρο , δεν είναι έτσι τα πράγματα.

Έχουμε αλλάξει το κλίμα, δυστυχώς αργήσαμε να έρθουμε στην κυβέρνηση. Αν το 2012 είχε βγει η Αριστερά με μη μνημονιακούς συμμάχους  στην κυβέρνηση να είστε σίγουροι ότι δεν θα συζητάγαμε έτσι ...