Ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κος Νίκος Χουντής, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης 

 

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Το ότι θα καταθέσουμε πρόταση παράτασης της δανειακής σύμβασης δεν είναι κάτι το πρωτοφανές ούτε κάποιος ελιγμός που γίνεται απλώς εμείς έχουμε πει ότι μνημόνιο-Τρόικα δεν δεχόμαστε, δεχόμαστε διαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων και του χρέους.  Επ' αυτού εμείς συζητάμε παράταση της δανειακής σύμβασης και η ουσία πια είναι για το εξάμηνο αυτό με ποιους όρους  γιατί αυτό καθορίζουν οι αρχές της ΕΕ και των συνθηκών.

 

Ερωτηθείς αν θα πει η ελληνική κυβέρνηση τα ισοδύναμα μέτρα για την αποπληρωμή της δανειακής σύμβασης 

 

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Στο δικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνονται μια σειρά μεταρρυθμίσεις που έχουν και οικονομικό όφελος όπως είναι το χτύπημα και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το θέμα της διαπλοκής, το λαθρεμπόριο και βεβαίως και αλλαγές στην δημόσια διοίκηση  ούτως ώστε να γίνει αντικείμενο συζήτησης αυτό που λέμε όρους. Πράγματι δανειοδότηση χωρίς  όρους δεν γίνεται απλώς θέλουμε να φύγει από αυτή τη βάση και λόγω του εκλογικού αποτελέσματος και λόγω του ότι οι όροι αυτοί που ετέθησαν των μνημονίων δεν αποδείχτηκαν και αποτελεσματικοί.

Κάποια στιγμή οι δανειστές μας είχαν μιλήσει για μια ευελιξία στην εφαρμογή προγραμμάτων και θέσαμε και εμείς το ερώτημα τι εννοείτε με τον όρο ευελιξία για να καταλάβουμε και εμείς αν αυτά που ζητάμε και αυτά που εσείς μπορείτε να αποδεχτείτε  μπορούν να προσεγγιστούν.

Αν ευελιξία οι δανειστές μας εννοούν και τον ευέλικτο τρόπο που βλέπουν και τα ελλείμματα της Ιταλίας και της Γαλλίας τότε είναι κάτι που προφανώς το συζητάς και προσεγγίζει.

Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις θυμόσαστε αυτή την περιπέτεια των ιδιωτικοποιήσεων έτσι όπως την καταλάβαινε η Τρόικα και έτσι όπως την καταλάβαιναν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, ξεκινήσαμε από 50 δις πήγαμε στο 5 καταλήξαμε στο 1,5 επομένως δεν αποδίδει έτσι κι αλλιώς το προηγούμενο σχέδιο άρα δεν υπάρχει κάτι που να πεις ότι το αναιρείς. Έχουμε πει επί της αρχής τι θέλουμε ως προς αυτό.

Στο ΦΠΑ δεν συμφωνούμε στην προτεινόμενη αύξηση τουλάχιστον στον τομέα του τουρισμού όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων. Έσοδα εμείς προσδοκούμε από το χτύπημα της φοροδιαφυγής, τα νούμερα που έβαλε ο κ. Βαρουφάκης είναι συγκεκριμένα.    

 

ΔΗΜ: Αυτό είναι κάτι που τους λέμε συγκεκριμένα τώρα αν αυτοί το δεχτούν ή όχι  εκεί υπάρχει όντως ένα πολιτικό debate γιατί δεν το δέχεστε αλλά στο θέμα του ΦΠΑ για παράδειγμα και του άλλου τρόπου των ιδιωτικοποιήσεων θα δώσουμε κάτι συγκεκριμένο; Η δική μας αντιπρόταση που να έχει αποτελεσματικότητα κοινωνική δικαιοσύνη κλπ ποια θα είναι;

 

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Θα είναι συγκεκριμένη, είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, θα το καταθέσουμε σήμερα και αξία έχει αν αυτή η διέξοδος που προτείνουμε εμείς στην αναζήτηση μιας λύσης  μπορεί να είναι με συνέπεια απέναντι στις δεσμεύσεις και στις απαιτήσεις του λαού...

Εμείς διαπραγματευόμαστε θέλουμε να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν κανόνες, μιλάμε για την πολιτικοποίηση αυτού του θέματος με βάση τις αρχές της ΕΕ.      

 

ΔΗΜ.: Οπότε είστε αισιόδοξος ότι θα συγκληθεί το Eurogroup  την Παρασκευή

 

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Και αν δεν συγκληθεί έχουμε και στο οπλοστάσιό μας το να το ξαναφέρουμε στο κορυφαίο πολιτικό επίπεδο και την έκτακτη σύνοδο κορυφής.  Είναι  από αυτά που μπορεί να γίνουν για να φτάσουμε σε λύση . 

 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ήταν η ιδανική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Δημοκρατίας

 

Ν.ΧΟΥΝΤΗΣ: Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα ψηφίσω την πρόταση που συζήτησε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και πρότεινε ο πρωθυπουργός της χώρας.