Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, κος Οδυσσέας Κυριακόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Για τις εξελίξεις  των διαπραγματεύσεων

 

Ο.ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι κομβική η στιγμή στη μέση μιας πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης και το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ευχηθούμε στην κυβέρνηση να πετύχει αυτό που έχει βάλει σαν στόχο.

 

Για την κυβέρνηση

 

Ο.ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θετικό είναι ότι έχουμε ξανά μια σταθερότητα στο πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας  και αυτό που ταλαιπώρησε την κοινωνία , την οικονομία και των επιχειρηματικό κόσμο το τελευταίο εξάμηνο τελείωσε . Είναι σημαντικό βραχυπρόθεσμα να ξεπεράσουμε τους ύφαλους που έχουμε μπροστά μας τις δανειακές συμβάσεις και την ρευστότητα που είναι πολύ σημαντικό αλλά πρέπει να δούμε πως θα μεγαλώσουμε την παραγωγή στη χώρα μας, πως θα μεγαλώσουμε το ΑΕΠ. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις, πρέπει να γίνουμε πιο φιλικοί στο επιχειρείν να προσελκύσουμε επενδύσεις και δεν μιλάμε αρκετά για αυτό το πράγμα, μιλάμε για το πως θα μοιράσουμε την πίτα και δεν λέμε πως θα την μεγαλώσουμε.  

Για την ώρα είναι ανάμεικτα τα μηνύματα που παίρνει κανείς από την κυβέρνηση και έχω μια αίσθηση ότι εάν αυτά υλοποιηθούν όπως ακριβώς λέγονται θα έχουμε μια αύξηση στο κόστος και μια μείωση στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προϊόντος  κάτι που δεν νομίζω ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση. Από την άλλη πλευρά η τόνωση της ζήτησης, το καλό κλίμα, η θετική στάση γενικότερα της αγοράς στην Ελλάδα βοηθάει.  Άρα είναι ανάμεικτα τα πράγματα...   

 

Για τις αποκρατικοποιήσεις και τις επενδύσεις

 

Ο.ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην χώρα μας με πολύ αργό ρυθμό προχωρήσαμε στις ιδιωτικοποιήσεις, φτιάξαμε ένα σύστημα και ένα πλέγμα νόμων και κανόνων ιδιαίτερα σύνθετο. Εγώ προσωπικά θα ήθελα το Ελληνικό να είχε ξεκινήσει χθες, τώρα από ότι φαίνεται πάει ακόμα πιο πίσω. Τώρα πάει να παγώσει... Δεν μπορεί να είναι αυτά τα πράγματα θετικά, με τι θα τα αντικαταστήσουμε εντάξει αυτό το σταματήσαμε δεν μας αρέσει ή άλλα πράγματα που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν υπάρχει και μια συνέχεια και αυτό δεν είναι ωραίο. Ο καθένας που έρχεται στα πράγματα προφανώς πρέπει να επηρεάσει και να βάλει τη δική του γραμμή και να προχωρήσει ορισμένα πράγματα αλλά πρέπει κανείς να σκέφτεται ότι και ο επενδυτής πρέπει να βλέπει μια συνέχεια. Αυτό το πράγμα είναι που έχει σταματήσει πάρα πολλούς ξένους  από το να έρθουν στην χώρα μας, είχαμε πάντα έλλειμμα ξένων επενδύσεων τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.

 

Ερωτηθείς αν θεωρεί το μνημόνιο επιτυχημένο ή αποτυχημένο

 

Ο.ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι δανειστές μας επέβαλαν μια σειρά από όρους άλλους καλούς άλλους λιγότερο καλούς, άλλους κακούς για να προχωρήσει η χώρα και η οικονομία, για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε  επενδύσεις και να γίνει ανάπτυξη. Δεν τα εφαρμόσαμε όλα αυτά τα πράγματα που μας βάλανε σωστά ή λάθος  και σίγουρα υπήρχε το τελευταίο εξάμηνο μια στασιμότητα στις εξελίξεις . Νομίζαμε ότι είχαμε πετύχει τους στόχους επειδή κάναμε ένα πρώτο πλεόνασμα αρκετά σημαντικό δημοσιονομικό και σταματήσαμε την προσπάθεια ενώ η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής των μεταρρυθμίσεων και της βελτίωσης  της χώρα μας.

Η γραφειοκρατία ταλαιπωρεί τον κόσμο  πρέπει κάποτε και αυτή η κυβέρνηση έχει και τέτοιους στόχους που είναι θετικοί, να βελτιώσει τη λειτουργία του κράτους και μακάρι να το πετύχει. Μακάρι να καταφέρει να ξεκαθαρίσει τα θέματα και της εισφοροδιαφυγής  και της φοροδιαφυγής όλοι αυτοί οι στόχοι είναι πολύ καλοί από την άλλη έχει και ορισμένες ιδέες προφανώς αριστερές που προέρχονται από το παρελθόν και είναι ξεπερασμένες να δούμε σε ποιο βαθμό και αυτές η εφαρμογή τους θα ταλαιπωρήσουν ή όχι τη χώρα μας.