Ο βουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ, κος Σπύρος Λυκούδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

 

Ερωτηθείς ποια είναι η αντίρρησή του ΠΟΤΑΜΙΟΥ στο πρόσωπο του κ.Παυλόπουλο για την προεδρία της Δημοκρατίας

 

Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Δεν αφορά το πρόσωπο, εμείς ψηφίζουμε θετικά μέσω του κ. Αλεβιζάτου για το θεσμό δεν είναι κάτι για να εκφράσει την άρνησή μας στον κ.Παυλόπουλο. Θεωρούμε ότι ο κ.Αλεβιζάτος έχει μια γνωστή επιστημονική αλλά και πολιτική διαδρομή. Τα πολιτικά στοιχεία που αναζητούμε που θα δώσουν έναν ιδιαίτερο τόνο και τονισμό στον θεσμό είναι αυτά που συγκεντρώνει ο κ. Αλεβιζάτος και για αυτό θα τον ψηφίσουμε.   

Είχαμε πει ότι θα αναμέναμε την κυβερνητική πρόταση και αν η κυβερνητική πρόταση είχε όλα τα στοιχεία που εμείς πιστεύουμε ότι συγκροτούν θετικά την παρουσία ενός προσώπου στον θεσμό θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε έναν υποψήφιο που θα πρότεινε η κυβέρνηση. Δεν είχαμε εξ αρχής αποκλείσει οποιονδήποτε άλλο πέραν από των δικών μας επιλογών, θεωρήσαμε όμως ότι αυτά τα στοιχεία σε αυτή τη φάση τα προσδιορίζει περισσότερο και ευκρινέστερα ο κ.Αλεβιζάτος.

 

Για τον κ. Παυλόπουλο

 

Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Ο κ. Παυλόπουλος είναι ένα βασικό πολιτικό στέλεχος  της συντηρητικής παράταξης εδώ και πάρα πολλά χρόνια, εκφραστής του Καραμανλισμού, ένας άνθρωπος ο οποίος ξέρει τι λέει, ξέρει τι θέλει και ξέρει τι κάνει  σε μια απόσταση πολιτική από αυτά που εμείς έχουμε στο μυαλό μας και στην πολιτική μας συνείδηση.  Εγώ τιμώ τον κ.Παυλόπουλο, δεν ψηφίζω αρνητικά απέναντί του, ψηφίζω θετικά τον κ.Αλεβιζάτο.

   

Ερωτηθείς αν μπορεί να ερμηνεύσει το πολιτικό σκεπτικό της κυβέρνησης με την πρόταση του κ.Παυλόπουλου

 

Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Με την αντίληψη που έχει πια μια παράδοση στη χώρα υποθέτω ότι ο κ.Τσίπρας σκέφτηκε ότι ως συνήθως συμβαίνει η πλευρά που κυβερνά καλά είναι να αναδεικνύει υποψήφιο  από την άλλη πλευρά. Νομίζω  ότι η παράδοση μέτρησε στην κρίση  του δεν ξέρω και αν επίσης σε μια φάση δύσκολη που βρίσκεται σήμερα και η ίδια η κυβέρνηση και συνολικά η εξέλιξη των πραγμάτων αν θέλει να έχει και μια ανοιχτή φιλική πολιτική  σχέση με την καραμανλική πλευρά της ΝΔ. Όλα αυτά μπορεί μνα μέτρησαν , δεν μπορώ ακριβώς να προσδιορίσω την επιλογή γιατί  όπως όλοι οι Έλληνες είχαμε μια μικρή έκπληξη στην ανακοίνωση του ονόματος, υποθέτω ότι περιμέναμε τον Αβραμόπουλο.  

 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα γίνει αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνηση για παράταση της δανειακής σύμβασης ή θα πρέπει να συνοδεύεται αυτό και από μέτρα

 

Σ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ: Την πρόταση για παράταση θα πρέπει να την συνοδεύει κάτι αλλά σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι είναι μια απόδειξη της συνειδητοποίησης που υπάρχει τώρα πια από την κυβέρνηση ότι τα πράγματα είναι στο απροχώρητο. Τα αδιέξοδα είναι μεγάλα και ότι δεν μπορεί να συνεχίζονται τα μεγάλα λόγια, θέλει και μεγάλες πράξεις από κάποια στιγμή και μετά.

Για μένα το αισιόδοξο αυτής της ώρας είναι ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, πρέπει να μπει σε μια διαδικασία αληθινού συμβιβασμού γιατί δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο.   Να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να διατηρήσουμε μια πολιτικού χαρακτήρα αξιοπρέπεια αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να μπούμε στην λογική των συμβιβασμών διότι εάν τα πράγματα δεν πάνε κατ' ευχήν θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για την χώρα.

Έχει φύγει πια η λέξη ρήξη και νομίζω ότι έχει εγκαταλείψει και την λογική της πλατείας η κυβέρνηση το  “ούτε βήμα πίσω”. Κανένας συμβιβασμός δεν υπάρχει που να μην έχει όχι ένα αλλά πολλά βήματα πίσω και από τις δύο πλευρές.