Ο κοινοβουλευτικός εκπροσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κος Νίκος Φίλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το  δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Ερωτηθείς αν ισχύει ότι μετέφερε στον πρωθυπουργό μήνυμα 40 βουλευτών  του ΣΥΡΙΖΑ να αντιδρούσαν στο πρόσωπο του κ. Αβραμόπουλου

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Δεν μετέφερα μήνυμα ότι 40 δεν θα ψηφίσουν, κάναμε μια συζήτηση οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι με τους συναδέλφους και συντρόφους βουλευτές, αναπτύξαμε προβληματισμό, ήταν απαραίτητο αυτό για να διατυπωθεί η τελική εισήγηση του πρωθυπουργού. Ανταλλαγή απόψεων ήταν. Ότι υπήρξε μια μεγαλύτερη αποδοχή στην υποψηφιότητα του κ. Παυλόπουλου αυτό είναι αλήθεια και φάνηκε.

 

ΔΗΜ: Αυτό οφείλεται στην συνολικότερη πολιτική διαδρομή του κ.Παυλόπουλου; Κάποιοι λένε ότι υπάρχει και ένας υπόγειος δίαυλος επικοινωνίας με τον κ.Καραμανλή ο οποίος ενισχύεται και με αυτή την υποψηφιότητα.

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Δεν νομίζω ότι αυτά βάρυναν στην κρίση των βουλευτών και στην κρίση του πρωθυπουργού. Αυτό που ήταν ουσιαστικό ήταν ότι η υποψηφιότητα του κ.Παυλόπουλου  ήταν μια υποψηφιότητα που ενώνει, μια ευρεία συναινετική υποψηφιότητα και αυτή την επιλογή κάναμε. Δεν θέλαμε εμείς που πήραμε  36% στις εκλογές να δώσουμε το σήμα ότι πάμε να βγάλουμε Αριστερό πρόεδρο Δημοκρατίας όπως υπήρχε αυτή η κατεύθυνση του κόσμου λόγω και της αγωνιστικότητα των ημερών.

Από εκεί και πέρα ο κ. Αβραμόπουλος έχει μια δέσμευση ότι είναι μέλος της Κομισιόν, έχει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο και είναι πιθανόν αν έφευγε από εκεί ο κ. Αβραμόπουλος να μην είχαμε ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο ως Ελλάδα.

 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα υπάρχει αποδοχή της πρότασης της κυβέρνησης  για την παράταση της δανειακής σύμβασης 

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Εμείς δεν κάνουμε κουτουράδες, εμείς θεσμικά κινούμαστε και η πρόταση να υπάρξει απεμπλοκή της δανειακής από το μνημόνιο και να ζητηθεί παράταση της δανειακής σύμβασης είναι αυτή που προβλεπόταν σε μια διαβούλευση που είχε κάνει η Κομισιόν και είχε διατυπωθεί και στο έγγραφο του κ. Μοσκοβισί. Εμείς συνεχίζουμε θεσμικά με βάση την προσέγγιση σε θέσεις, διαπραγμάτευση είναι δεν πάμε να τα πάρουμε όλα πάμε όμως τα μείζονα να τα κατοχυρώσουμε προς όφελος των δύο πλευρών και είναι μείζον ότι το μνημόνιο έχει τελειώσει.   

 

ΔΗΜ.: Το μνημόνιο έχει τελειώσει το θέμα είναι ότι χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχει  λένε όλοι και επικαλούνται και τους κανόνες που λειτουργεί η ΕΕ ότι δεν μπορεί να υπάρξει δανειακή σύμβαση χωρίς πρόγραμμα.

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Οι κανόνες για την λειτουργία της ΕΕ δεν αφορούν το μνημόνιο αφορούν τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Για παράδειγμα το σύμφωνο σταθερότητας το οποίο εμείς δεν το υποληπτόμεθα  θεωρούμε ότι είναι όπως είχε πει ο Πρόντι “ζουρλομανδύας” οδηγεί στην ύφεση της ευρωπαϊκή οικονομία θα θέλαμε να αλλάξει και θα εργαστούμε για να αλλάξει μαζί με άλλα κράτη και κυβερνήσεις αλλά το σεβόμαστε. Αυτή είναι μια ευρωπαϊκή συνθήκη. Οι διμερείς  σχέσεις όμως  της Ελλάδας με τους πιστωτές δεν συνιστά μια διεθνή τέτοια πολυμερή συνθήκη, είναι μια διμερή συνθήκη μπορεί να αλλάξει.

Το πρόγραμμα θα είναι θέμα το οποίο θα τεθεί από την κυβέρνηση με δική της ευθύνη. Η συζήτηση που θα γίνει  για το νέο διάστημα θα είναι επί των στόχων και όχι επί των μέτρων. Οι στόχοι τίθενται και τα μέτρα υλοποιούν  αυτούς τους στόχους  άρα λοιπόν η Ελλάδα θα αναλάβει κάποιους στόχους  το πως θα υλοποιηθούν οι στόχοι είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης. Ενώ με το μνημόνιο είναι  το ανάποδο... Εδώ μιλάμε για μέτρα τα οποία δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και δεν είναι δυνατόν να τίθενται και αυτά υπό την κρίση των πιστωτών.

 

Ερωτηθείς αν τον προβληματίζει ότι η χώρα μας εμφανίζεται απομονωμένη και χωρίς συμμάχους

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Η θέση της ελληνικής κυβέρνηση είναι σαφής και έχει αναγάγει το θέμα της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο πολιτικό όχι σε λογιστικό όχι σε τεχνικά κλιμάκια για αυτό είναι πιθανόν να υπάρχει μια ανάλογη πολιτική διαδικασία δηλαδή διαδικασία αρχηγών κρατών, σύνοδος Κορυφής ή άλλη διαδικασία ισοδύναμη στην οποία η συζήτηση δεν γίνεται με τα μπακαλοτέφτερα  γίνεται με βάση τους πολιτικούς στόχους και την ανάγκη πολιτικής συνεννόησης.   

 

Ερωτηθείς αν ανησυχεί ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα θα υπάρξει θέμα ρευστότητας μετά τις 28/2 ακόμα και με κλείσιμο της στρόφιγγας  και  από τον ELA

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Δεν πιστεύω ότι θα γίνει τέτοια αυτοκαταστροφική κίνηση από την ΕΚΤ άλλωστε στο ντραφτ του κ. Μοσκοβισί είχε συμμετάσχει και ο κ.Ντράγκι.

  

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Η αισιοδοξία δεν έχει να κάνει με την συμφωνία σήμερα έχει να κάνει με το ότι γνωρίζω ότι η κυβέρνηση εννοεί την διαπραγμάτευση και θα καταλάβουν και οι εταίροι ότι δεν είναι μπλόφες αυτά που λέμε εννοούμε την διαπραγμάτευση διότι συνέχιση του προγράμματος σημαίνει καταβύθιση της χώρα σε μια δίνη ύφεσης πολύ επικίνδυνη για όλο το λαό αλλά και για την Ευρώπη.

 

Για την άποψη του ΚΚΕ ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης είναι επί της ουσίας παράταση του μνημονίου

 

Ν.ΦΙΛΗΣ: Αυτό αν το λένε και οι πιστωτές θα έχει ενδιαφέρον ότι συγκλίνουν οι δύο απόψεις αυτές, να τις ακούσουμε. Εμείς μπορούμε να αποδείξουμε με τα νομοθετικά μέτρα που θα λάβουμε  ότι δεν ισχύει αυτό που λέει.