Ο πρώην υπουργός, κος Χρήστος Πρωτόπαπας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το  δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι σήμερα μπορεί να υπάρξει συμφωνία της Ελλάδος με τους εταίρους ιδίως αν η δανειακή σύμβαση δεν συνοδεύεται με πρόγραμμα

 

Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δύσκολο είναι ωστόσο εγώ θέλω να βλέπω τα πράγματα από την ελληνική πλευρά γιατί και ορισμένες  από τις τοποθετήσεις του κ.Σόιμπλε είναι εξαιρετικά σκληρές,  άδικες για την Ελλάδα και προσβλητικές.

Καλά θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση να εξαντλήσει τις δυνατότητες που έχει προκειμένου να πετύχει μια συμφωνία.

Είμαστε πίσω, έχουμε χάσει χρόνο δημιουργούνται προβλήματα στην οικονομία και στον προϋπολογισμό όσο πιο γρήγορα κλείσει αυτή η συμφωνία της παράτασης ή όπως αλλιώς λέγεται να υπάρξει μια συμφωνία, να γίνει ένα μορατόριουμ για να μπορέσουμε να συζητήσουμε μετά την αξιολόγηση, την έξοδο από την κρίση  και την μείωση βέβαια των πρωτογενών πλεονασμάτων μέσω της επέκτασης του χρέους  σε βάθος χρόνου. Αυτό έχουμε ανάγκη σήμερα, δεν βοηθούν μονομερείς ενέργειες  νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σταθμίσει τις συνθήκες . Εμείς την στηρίζουμε, θα στηρίξουμε την  οποιαδήποτε συμφωνία για να πετύχει αυτό τον συμβιβασμό.

 

Ερωτηθείς αν θεωρεί μονομερείς ενέργειες τις εξαγγελίες της κας Βαλαβάνη για τις 100 δόσεις και για την άρση των πλειστηριασμών

 

Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι τίποτα  σημαντικό αυτά, είναι μια βελτίωση μιας υπάρχουσας ρύθμισης. Εκτιμώ ότι θα μπορούσε να συζητηθεί και με τους εταίρους μας αλλά αν έρθει στην Βουλή εμείς θα το ψηφίσουμε . Δεν θεωρώ ότι αλλάζει κάτι φοβερό και με αυτή την έννοια αφού είναι πιο ευνοϊκό για τους πολίτες  εμείς δεν έχουμε καμιά αντίρρηση να το ψηφίσουμε. Καλό θα κάνει η κυβέρνηση βεβαίως να διασφαλίσει ότι αυτό θα γίνει αποδεκτό και από τους εταίρους μας. 

 

Ερωτηθείς για ποιο λόγο το ΠΑΣΟΚ δεν αποδέχτηκε την πρόταση της κυβέρνησης για τον κ.Παυλόπουλο

 

Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κάθε πρόταση έχει τον συμβολισμό της, δεν έχουμε κάτι προσωπικό με τον άνθρωπο αλλά οι συμβολισμοί δεν ήταν αυτοί που πρέπει. Δεν ήταν οι συναινετικοί συμβολισμοί  που θα χρειαζόμασταν για έναν υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια στιγμή που θα μπορούσαμε όλοι μαζί απηλλαγμένοι πια από τις κομματικές σκοπιμότητες να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση.

Ο κάθε άνθρωπος  έχει μια ιστορία και σε αυτή την ιστορία έχει εγγράψει κάποιες καταστάσεις οι οποίες σηματοδοτούν πράγματα που για την συγκεκριμένη περίπτωση δεν μας βρίσκουν σύμφωνους , ήταν αρνητικά  και με αυτή την έννοια δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την υποψηφιότητα.

 

Ερωτηθείς αν η συμφωνία του ΠΑΣΟΚ με το ΠΟΤΑΜΙ στο πρόσωπο του κ. Αλεβιζάτου μπορεί να είναι και ένας προάγγελος για περαιτέρω συνεννόηση

 

Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θεωρούμε πολύ σημαντική αυτή τη συμφωνία, δεν λύνει τα προβλήματα που υπάρχουν στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά κατά τη γνώμη μου είναι μια πολύ θετική σηματοδότηση, ένα  πρόσωπο με θετικό πρόσημο από όλες τις πλευρές ο κ.Αλεβιζάτος. Ένας εξαιρετικός ακαδημαϊκός αλλά και ένας εξαιρετικός επιστήμονας με πολιτική σκέψη, μπορεί να συμβάλλει και να εκπροσωπήσει τον ελληνικό λαό και τη χώρα ως πρόεδρος Δημοκρατίας. Δεν πειράζει που δεν θα εκλεγεί νομίζω  η πρόταση που γίνεται από τα δύο κόμματα είναι πολύ σημαντική. 

Δυο κόμματα και κάποιες άλλες μικρότερες δυνάμεις  στον ίδιο χώρο της Κεντροαριστεράς το να προσπαθεί ο καθένας να κοιτάει τα του οίκου του είναι μια λάθος κίνηση. Σημαίνει ότι χωρίς να έχουμε χωρίς να έχουμε την πιθανότητα να κάνουμε κάτι εντυπωσιακό στο άμεσο μέλλον πρέπει να αρχίσουμε σιγά-σιγά και υπεύθυνα επίμονα όμως και σοβαρά να οικοδομούμε μέτρα εμπιστοσύνης, να κουβεντιάζουμε.

Να κουβεντιάζουμε για νομοσχέδια, να κουβεντιάζουμε για πολιτικές πρωτοβουλίες εντός της Βουλής, να κουβεντιάσουμε για ζητήματα μεταρρυθμίσεων να συζητούμε και να έχουμε μια κοινή στάση πάνω σε κρίσιμες στιγμές. Αυτή η κοινή στάση, η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης και θα διώξει καχυποψίες που υπάρχουν και θα δημιουργήσει μια θετική πολιτική όσμωση και θα θέσει τις βάσεις ίσως αύριο για κάτι ίσως πολύ σημαντικότερο που όλοι οραματιζόμαστε.