Ο υφυπουργός Αθλητισμού, κος Σταύρος Κοντονής, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα καταλήξουμε σε  συμφωνία

 

Σ.ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Θα είναι ευτύχημα να υπάρξει συμφωνία δηλαδή να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις πάνω στους κεντρικούς άξονες που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα της  κατάληξης αυτής της συζήτησης. Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση με καθαρό τρόπο  έχει μιλήσει πολιτικά για τα ζητήματα αυτά, έχει καταθέσει προτάσεις που έχουν να κάνουν με κονδύλια και την πολιτική που θα ακολουθήσει για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τις μεταρρυθμίσεις για τις εισπράξεις των καθυστερουμένων οφειλών, την προοδευτική φορολογία στα υψηλότερα εισοδήματα  και νομίζω ότι πάνω σε αυτά τα ζητήματα μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία και μια καταρχήν συζήτηση.

 

Με αφορμή τις δηλώσεις Σόιμπλε

 

Σ.ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε υψώσει τους τόνους απάντησε σε προσβλητικές δηλώσεις  του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας οι οποίες δηλώσεις έφταναν στα όρια της εθνικής αναξιοπρέπειας για εμάς. Όταν αναφέρεται ότι η κυβέρνηση είναι ανεύθυνη ή λυπάται τον ελληνικό λαό για την κυβέρνηση που εξέλεξε αυτά ξεπερνάνε οποιοδήποτε κονσεσουμ συμπεριφοράς στην Ευρώπη που δεν το είχαμε ξαναδεί ποτέ.

Το σχέδιο για μια Γερμανική Ευρώπη προωθείται από το 1914 από την Γερμανία και αιματοκυλίστηκε δύο φορές η Ευρώπη για αυτή την ιστορία, να μην ζήσουμε μια ερήμωση πάλι της ηπείρου ενώ είχαμε μια μακρά πορεία ειρήνης και συνεννόησης  πάνω στην βάση των δημοκρατικών αρχών και του κοινοβουλευτισμού και σεβασμού της διαφορετικότητας και των διαφορετικών προσεγγίσεων που οι λαοί κάνουν κάθε φορά.

 

Ερωτηθείς πόσο εύκολο θα είναι να περάσουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τα “πλάγια βήματα” που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να κλείσει η συμφωνία

 

Σ.ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Στο ΣΥΡΙΖΑ όλοι έχουμε συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό και στην χώρα. Έχουμε συναίσθηση των δυσκολιών, τα είχαμε περιγράψει και στην προεκλογική περίοδο λέγοντας ποια είναι η πρότασή μας την οποία θα καταθέσουμε λέγοντας όμως συγχρόνως ότι γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι  δεν θα γίνει δεκτή στο σύνολό της αλλά θα υπάρξει μια συζήτηση. Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα έχει συναίσθηση των δυσκολιών  και νομίζω ότι θα αντιληφθεί ως πάρα πολύ σοβαρή αυτή την διαδικασία και πάρα πολύ κρίσιμη για τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Δεν κινούμαστε σε ένα μήκος κύματος μαξιμαλισμού αντίθετα αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες  και υποστηρίζουμε το έργο των κυβερνητικών παραγόντων και του οικονομικού επιτελείου. 

 

ΔΗΜ.: Επειδή κάτι θα δώσουμε κάτι με τα εργασιακά κάτι με τις αποκρατικοποιήσεις πιθανώς να παγώσουν για αυτό το τετράμηνο να ενταχθούν σε αυτές τις μη μονομερείς ενέργειες που θα προβλέπεται να μην γίνονται από αυτή την συμφωνία

 

Σ.ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Να το δούμε υπάρχουν ορισμένες πτυχές όλων αυτών που μου λέτε που θα πρέπει να τα δούμε . Υπερβολικά προνόμια για παράδειγμα υπέρ κάποιων εργαζομένων οι οποίοι είχαν θέσεις συνδικαλιστών  μπορεί η κυβέρνηση να τα ξαναδεί αλλά τον πυρήνα των εργασιακών δηλαδή την φτωχοποίηση του εργαζομένου και τη θέση του ως σύγχρονου σκλάβου δεν μπορεί να τα δει η κυβέρνηση διότι εκ φεύγει της λαϊκής εντολής και της ιδεολογίας της Αριστεράς και της κυβέρνησης συνεργασίας που έχει συγκροτηθεί αυτή την ώρα.