Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, κος Νικήτας Κακλαμάνης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς για μια πιθανή σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών

 

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η ευχή η δική μας και η ελπίδα είναι βρεθεί λύση και όχι να οδηγηθούμε σε ρήξη. Όταν θα βρεθεί αυτή η λύση και ανεξάρτητα πως θα την ονομάσει η κυβέρνηση ας την ονομάσει “παπαρούνα”, θα δούμε τι θα περιέχει αυτή η νέα συμφωνία και θα τοποθετηθούμε. Εάν τυχόν παρ' ελπίδα που δεν το εύχεται κανείς, οδηγηθούμε σε ρήξη τότε ναι  έχουμε πάρει την απόφαση ότι ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει και να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα αλλά ακόμα περισσότερο σύγκλιση συμβουλίου αρχηγών. Θα περιμένουμε.

 

Με αφορμή  τις πρώτες πληροφορίες για το αίτημα για την δανειακή παράταση

 

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ζητάμε λεφτά καταρχήν, το λέω αυτό γιατί ο κ.Βαρουφάκης μετά την ορκωμοσία του είπε ότι δεν θα ζητήσουμε λεφτά. Δεν νομίζω ότι έγινε όλη η φασαρία για να μην ζητήσουμε λεφτά. 

 

Για τις συζητήσεις που αναπτύσσονται διεθνώς οι οποίες δημιουργούν ένα θετικό κλίμα για μια διαφορετική πολιτική σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της κρίση 

 

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Συμφωνώ και σε ελληνικό επίπεδο υπάρχει επίσης ένα θετικό που δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπόρεσε να το αναδείξει άσχετα αν αντί για 3 δις να πάμε στο 1,5 δις να πάμε στο πρωτογενές πλεόνασμα μιλάς πάνω σε βάση πρωτογενούς πλεονάσματος πλέον. Γιατί αν δεν υπήρχε αυτό αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα υπήρχε περίπτωση ούτε για γέφυρες ούτε για γεφυράκια ούτε για νέα συμβόλαια.

 

ΔΗΜ.: Κάποια στιγμή θα πρέπει όλο το πολίτικο σύστημα να καθίσει και να έχει ένα διαφορετικό τρόπο διαχείρισης εκτός από τυφλές αντιπαλότητες και αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το εσωτερικό της χώρας.

 

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Συμφωνώ και νομίζω ότι η χθεσινή πρόταση του κ.Τσίπρα και του κ.Καμμένου στο πρόσωπο του κ.Παυλόπουλου ενώ μπορούσαν άνετα να εκλέξουν έναν Κεντροαριστερό υποψήφιο πρόεδρο εντάσσεται σε αυτό που είπατε. Θέλω να πιστεύω ότι το εννοούν και ήταν μια καλή αρχή.

 

Για το αίτημα δανειακής παράτασης της κυβέρνησης

 

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η λέξη κούρεμα ή διαγραφή χρέους έφυγε πλέον από το λεξιλόγιο, με αυτό φτάσαμε μέχρι τις εκλογές και μπήκε η λέξη απομείωση. Δεύτερον μαζί του είμαστε στην πάταξη της διαφθοράς αλλά αυτό έρχεται σε μια αντίφαση με βάση τις εξαγγελίες εχθές για τις 100 δόσεις της κας Βαλαβάνη, που έχει  βελτιώσεις σε σχέση με τη δική μας αλλά εμείς είχαμε βάλει πλαφόν το 1 εκατομμύριο. Έφυγε πλέον το πλαφόν του 1 εκατομμυρίου και ζητάω από σήμερα, για να μην τους αιφνιδιάσω στην Βουλή όταν θα έρθει το νομοσχέδιο να είναι έτοιμοι να μου απαντήσουν, ποιους αφορά η άρση του πλαφόν  του 1 εκατομμυρίου. Γιατί έτσι όπως το έχουν γράψει και 100 εκατομμύρια πλέον να χρωστάς με τη ρύθμιση που φέρνουν διαγράφεται το μισό, αυτό έρχεται σε αντίφαση με τη δέσμευση του κ.Τσίπρα ότι θα πατάξει τους νέους ολιγάρχες. Τους παλιούς ας πούμε ότι τους ξέρουμε θα μας πει ποιοι είναι οι νέοι ολιγάρχες;      

 

Για την στάση  του κ.Μητσοτάκη στην χθεσινή ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας και αν “τορπιλίζει” το κλίμα συναίνεσης και διαλόγου 

 

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν νομίζω ότι τορπιλίζει γιατί όταν στο σύνολο των βουλευτών της ΝΔ ένας έχει μια διαφορετική άποψη δεν νομίζω ότι τορπιλίζει. Εγώ καταρχήν κατά το ήμισυ σε όσα εχθές στην πολιτική επιτροπή είπε ο κ. Μητσοτάκης συμφωνώ. Είπε ότι θα ήθελε πριν βγει η τοποθέτηση της ΝΔ  υποστήριξης της υποψηφιότητας του κ.Παυλόπουλου, εγώ εδώ συμπληρώνω και λέω ότι δεν αντιλαμβάνομαι  γιατί δεν τον προτείναμε και εμείς...

Κατά την γνώμη του θα έπρεπε να το είχαμε συζητήσει και μετά να έβγαινε η όποια απόφαση, εκεί είμαι μαζί του και είμαι μαζί του διαχρονικά που λέω ότι το κόμμα όχι μόνο τώρα αλλά και στο παρελθόν δεν πρέπει να διοικείται από ομάδες αλλά από τα θεσμικά του όργανα στα μεγάλα θέματα που προκύπτουν. Βεβαίως είμαι κατηγορηματικά απέναντι και δεν μπορώ να ξέρω το σκεπτικό του έχει όμως δικαίωμα να έχει διαφορετική άποψη σχετικά με τη μη στήριξη της υποψηφιότητας του κ. Παυλόπουλου.  Διάβασα την ανακοίνωσή του είπε ότι τον  θεωρεί υπαίτιο για πελατειακό κράτος, δεν θα ήθελα να κάνω κανένα σχόλιο γιατί όλοι οι βουλευτές που έχουμε μάλιστα ασκήσει εξουσία όταν μιλάμε για πελατειακό κράτος  καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί. Και το δεύτερο που  αιτιάται είναι ότι τον θεωρεί υπεύθυνο για το ότι κάηκε η Αθήνα το 2008. Ο μόνος που νομιμοποιείται να μιλήσει για την Αθήνα του 2008 είναι μόνο ο τότε δήμαρχος  δηλαδή εγώ. Όλοι αυτοί που αιτιώνται τέτοιου είδους πράγματα γιατί είδα και στο διαδίκτυο “κουλτούρα της Αριστεράς” ενώ τότε τον συνέχαιραν τώρα τον βρίζουν επειδή άφησε την Αθήνα να καεί, είμαι μόνο εγώ που τα είπα. Που ήταν; Ποια φωνή συμπαράστασης ή διαμαρτυρίας είχε βγει;     

 

Για τα εσωκομματικά της ΝΔ

 

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Καταρχήν η ΚΟ που ήταν να γίνει σήμερα και ανεβλήθη, ανεβλήθη όχι γιατί την ανέβαλε ο κ. Σαμαράς αλλά εγώ πήρα την πρωτοβουλία μίλησα με συναδέλφους, συμφώνησαν μαζί μου και είπαμε ότι όταν αυτό το διήμερο κρίνεται η τύχη της Ελλάδος εμείς δεν μπορούμε να μιλάμε για τα εσωτερικά της ΝΔ. Ανεβλήθη λοιπόν για μια εβδομάδα.

 

ΔΗΜ.: Εσείς τι λέτε ήταν ήττα της ΝΔ;

 

Ν.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ:  Το είπα ξεκάθαρα ήταν καθαρή ήττα. Το ότι κρατήσαμε βεβαίως περίπου 30% από την ελληνική κοινωνία αυτό δείχνει την μεγάλη δύναμη της ιστορικής μας παράταξης .

Εγώ επιμένω για έκτακτο συνέδριο επανεκκίνησης οπού εκεί θα γίνουν αλλαγές και σε καταστατικό επίπεδο και σε εσωτερική δημοκρατία και κυρίως σε επαναπροσδιορισμό του τι είναι η ΝΔ.

Η ΝΔ πρέπει να ξαναγίνει το κόμμα που εκτείνεται από την δημοκρατική Δεξιά μέχρι τις παρυφές της Σοσιαλδημοκρατίας όποιος λοιπόν μπορεί να σύρει καλύτερα το τιμόνι αυτού του καραβιού  αυτός να βγει και μπροστά και να μας παρουσιαστεί. Εγώ που δεν ενδιαφέρομαι τον μουτζούρη δεν πρόκειται να τον τραβήξω.