Ο υπουργός Επικρατείας, κος Νίκος Παππάς, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Με αφορμή την επικοινωνία με την κα Μέρκελ

 

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Έχουν έρθει τα πράγματα σε ένα σημείο όπου ο καθένας από όποια θέση και αν βρίσκεται οφείλει με κάποιο τρόπο να αποδείξει εάν επιθυμεί να υπάρξει λύση ή όχι. Η ελληνική πλευρά έχει κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει, έχει καταθέσει το αίτημα και αυτό βοήθησε στο να αποκαλυφθούν οι αληθινές προθέσεις ορισμένων στην γερμανική πλευρά. Αυτό πυροδότησε και άλλες εξελίξεις γιατί διεφάνη ότι η Ελλάδα κάθε άλλο παρά απομονωμένη είναι, ότι υπάρχουν δυνατότητες να κερδίσουμε έδαφος, να διαπραγματευτούμε αλλά φάνηκε επίσης ότι το ευρωπαϊκό πρότζεκτ αυτό καθ' εαυτό για να επιβιώσει πρέπει αυτές οι λογικές που διατυπώθηκαν σε κάποια non-paper εχθές να υποχωρήσουν και να παραμεριστούν διότι με αυτές τις λογικές δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε.  Μιλάω για τη θέση του γερμανικού υπ. Οικονομικών, έχει γίνει αντικείμενο κριτικής και μέσα στην ίδια την Γερμανία, δεν μιλώ για τα θεσμικά όργανα που με τον τρόπο τους έχουν κρατήσει αποστάσεις και εδώ είναι και ένα ερώτημα αμείλικτο ή θα γίνει αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ή δεν θα γίνει. Είναι πάρα πολύ απλά τα πράγματα, ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του  και εντός της χώρας θα πρέπει τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη  θέση και να χρησιμοποιήσουν τις σχέσεις τους και την όποια τους επιρροή διεθνώς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να πιέσουν τα πράγματα υπέρ κάποιας λύσης. Εν πάση περιπτώσει και η Ευρώπη θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι μια ένωση  η οποία διέπεται από ένα διπλό σεβασμό, το σεβασμό στους κανόνες της κοινής πορείας και συνύπαρξης και το σεβασμό στη δημοκρατία.

 

Με αφορμή το δημοσίευμα της Bild

 

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Η συνομιλία (με την κα Μέρκελ) αυτή έγινε στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, φαντάζομαι και ελπίζουμε όχι μόνο τα υπουργεία Οικονομικών αλλά και οι αρχηγοί κρατών να συνειδητοποιούν την κρισιμότητα των στιγμών και των καταστάσεων. Η ελληνική πλευρά έχει κάνει το χρέος της, έχει την αισιοδοξία της για την προοπτική εξεύρεσης λύσης  και θα φανεί σύντομα ποια τελικά θα είναι η στάση  του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και αν τα πράγματα μπορούν να δρομολογηθούν προς μια θετική έκβαση.

Είναι η ώρα της υψηλής πολιτικής ευθύνης για όλους τους ηγέτες των χωρών. 

 

ΔΗΜ: Παίρνω πρώτα το σενάριο ότι υλοποιείται η συμφωνία, αυτό το πλαίσιο που διαμορφώνεται τι περιθώρια αφήνει στο εξάμηνο στην κυβέρνηση για να υλοποιήσει μέρος της πολιτικής του

 

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Αυτό είναι το πιο κρίσιμο ερώτημα και η κυβέρνηση θα κριθεί από το τι καταφέρνει και τι νομοθετεί δηλαδή εμείς επιδιώκουμε να υπάρξει μια συμφωνία η οποία να μας επιτρέπει να  εφαρμόσουμε το σκληρό πυρήνα του προγράμματός μας.

Υπάρχουν θέματα εσωτερικής πολιτικής,  θέματα τα οποία δεν μπορούν και δεν πρέπει να μπούνε στο τραπέζι όπως τα θέματα των εργασιακών σχέσεων. Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο συλλογικές συμβάσεις εργασίας, πρακτικά στην Ελλάδα το εργατικό δίκαιο έχει κατεδαφιστεί θα πρέπει να επανέλθει και αυτό είναι ζήτημα εσωτερικής πολιτικής. Καταθέσαμε επίσης τις προτάσεις μας και την πρόθεσή μας για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα.   Εάν κάποιος από τους εταίρους μας έχει μια καλύτερη ιδέα είμαστε έτοιμοι να τη συζητήσουμε, αυτό που δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε είναι να δεχτούμε την αδράνεια ως προϋπόθεση για συζήτηση. 

Αυτό δεν μπορεί να γίνει, δεν μπορεί κάποιοι να επιμένουν η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση να έχει και τα δύο χέρια της δεμένα πίσω από την πλάτη διότι αυτό θα είναι οδυνηρό και για την Ελλάδα και για την δημοκρατία και συνολικά και για την Ευρώπη. 

Η ελληνική θέση είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συζητήσει με τους εταίρους τα μέτρα τα οποία θα έχουν αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν θέματα εσωτερικής πολιτικής τα οποία είναι ουδέτερα δημοσιονομικά τα οποία θα περάσουν και θα εφαρμοστούν, οι όποιες καθυστερήσεις  αφορούν τεχνικά και λειτουργικά ζητήματα συγκρότησης των επιτροπών και ταχύτητας με την οποία αντικειμενικά μπορεί να κινηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία. Δεν πρόκειται η ελληνική κυβέρνηση να πάει εθελουσίως σε μια συμφωνία η οποία την καθιστά μη κυβέρνηση δηλαδή  την καθιστά μια κυβέρνηση η οποία πρέπει να παίρνει άδεια για να νομοθετεί. 

 

Ερωτηθείς αν θα μπούνε στο τραπέζι των συζητήσεων διαρθρωτικά μέτρα όπως το ωράριο των φαρμακείων ή το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

 

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Είναι θέματα εσωτερικής πολιτικής, όλες οι χώρες δικαιούνται αυτά να τα ρυθμίζουν κατά πως νομίζουν καλύτερα για την εύρυθμη εσωτερική τους λειτουργία. Τα θέματα που άπτονται τις σχέσεις με τους εταίρους βεβαίως και θα τα συζητήσουμε.

Θα είναι οδυνηρό για όλους μας αν εμείς μπούμε σε μια λογική που λέει ότι η ελληνική επιστολή είναι Δούρειος ίππος και έχει ως ευαγγέλιο την εφαρμογή του προηγούμενο παταγωδώς αποτυχημένου προγράμματος.   

Περιμένουμε και πιστεύουμε ότι η θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι αυτή ότι υπάρχουν θέματα εσωτερικής πολιτικής που άπτονται της κυριαρχίας της χώρας μας και της βούλησης  του ελληνικού λαού όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στις πρόσφατες εκλογές.

 

Ερωτηθείς τι θα γίνει στην περίπτωση μη συμφωνίας   

 

Ν.ΠΑΠΠΑΣ: Εάν δεν υπάρξει συμφωνία νομίζω ότι το θέμα πρέπει να λυθεί με πολιτικές παρεμβάσεις, με πολιτική παρέμβαση στο υψηλότατο επίπεδο που φαίνεται ότι υπάρχουν εκεί πέρα περισσότερα αντανακλαστικά, περισσότερος ρεαλισμός και λιγότερη θρησκευτική προσήλωση στις αποτυχίες.

Η Ελλάδα δεν μπαίνει σε αυτή την κουβέντα για να ζητήσει, μπαίνει για να συζητήσει όποιος κάνει το λάθος να νομίζει ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα το έχει μόνο η Ελλάδα και την Ελλάδα θα μπορούσε κανείς να την απομονώσει και το ελληνικό πρόβλημα να το προσπεράσει απλώς σπάζοντας την ραχοκοκαλιά της ελληνικής δημοκρατίας και της ελληνικής κοινωνίας πλανάται πλάνην οικτρά και βρίσκεται ενώπιον ιστορικών μεγάλων ευθυνών. Δεν είναι έτσι τα πράγματα, όλο και περισσότεροι αναλυτές και πολιτικοί αναγνωρίζουν ότι εάν τα πράγματα φτάσουν στο ακραίο σενάριο αυτό δεν θα είναι μια ευχάριστη εξέλιξη για κανέναν.