Ο υπουργός Εργασίας, κος Πάνος Σκουρλέτης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο. 


Μεταξύ άλλων, τόνισε: 
Με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα των διαπραγματεύσεων 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ούτε εσωστρέφεια βλέπω ούτε διαφωνίες γνωρίζω, εγώ βλέπω μια πολύ ώριμη αποφασιστική στάση της κυβέρνησης  σε μια κατεύθυνση  σθεναρής υπεράσπισης των συμφερόντων της χώρας  και μια στάση απόλυτης συνέπειας με αυτά που είπε και στις προγραμματικές δηλώσεις.  
Σήμερα όλη η Ευρώπη συζητάει στη βάση του κειμένου που έστειλε ο κ.Βαρουφάκης κάτι το οποίο δεν συνέβαινε πριν δύο και τρεις ημέρες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη, μέσα στην ημέρα θα έχουμε καινούργια στοιχεία άρα δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω αυτή τη στιγμή. Αυτό που γνωρίζουμε είναι  ότι εμείς επιδιώκουμε μια λύση αμοιβαία αποδεκτή και επωφελή η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα είναι  παράταση του ισχύοντος μνημονιακού προγράμματος. Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν το δέχονται οι Γερμανοί ...

Για την ανησυχία του κόσμου 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ο κόσμος ανησυχεί αν δει ότι στην πράξη καταλύεται η δημοκρατία στην Ελλάδα, ότι αγνοούν την ψήφο του, ότι αγνοούν τελικά το δικαίωμα αυτής της χώρας να αυτοπροσδιορίζεται σε συνεννόηση πάντοτε με την διάσταση της συμμετοχή της στην  ΕΕ. Αυτό όλοι το θέλουμε, λύση εντός της ΕΕ επιδιώκαμε και επιδιώκουμε αυτή είναι η κατάσταση αλλά όταν γίνεται μια διαπραγμάτευση όλες οι πλευρές που περιγράφετε είναι υπαρκτές. Στην διαπραγμάτευση δεν πηγαίνεις ως καλός φίλος πάντοτε και με καλούς τρόπους.       

Ερωτηθείς αν δεν επιτευχθεί λύση σήμερα αν θα ήταν ευνοϊκό να πάμε σε  Σύνοδο Κορυφής

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Προφανώς μιλάμε για κορυφαία ζητήματα τα οποία φαντάζομαι κανείς δεν θα ήθελε εντός της Ευρώπης να κλείσουμε μέσα σε ένα Eurogroup,  πάντοτε υπάρχει το επίπεδο της Συνόδου Κορυφής.  
Εμείς κινούμαστε μέσα στο πλαίσιο της εντολής που λάβαμε από τον ελληνικό λαό. 

ΔΗΜ.: Η εντολή είναι συγκεκριμένη να παραμείνει η χώρα εντός της ευρωζώνης αν επιμείνετε ως κυβέρνηση στην στάση την οποία κρατάτε τις τελευταίες ώρες δεν είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα προκύψει και θέμα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μην ψαλιδίζεται την εντολή του ελληνικού λαού, ο ελληνικός λαός μας είπε να βρούμε λύση εντός της ευρωζώνης , να βρούμε λύση  η οποία να αφήνει πίσω της την λιτότητα, να βρούμε και να υλοποιήσουμε προτάσεις που θα αναχαιτίζουν  την ανθρωπιστική κρίση και θα μας οδηγούν στο δρόμο της ανάκαμψης. Αυτό το πακέτο μας έδωσε, δεν μας είπε κάντε εκείνο ή αφήστε το άλλο.  

ΔΗΜ: Υπάρχει ένα δίλημμα ξεκάθαρο, η Γερμανία λέει επιστροφή στην συνταγή αλά Σαμαράς εσείς λέτε  θέλουμε μια καινούργια συνταγή , μπροστά σε αυτό το δίλημμα αν και οι δύο πλευρές δεν υποχωρήσουν εσείς σκέφτεστε να ζητήσετε να δώσει μια απάντηση ο ελληνικός λαός; 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:  Για τις επόμενες ώρες  δεν σκεφτόμαστε τίποτα άλλο από το να πετύχει η προσπάθειά μας στο σημερινό Eurogroup. Όλα αυτά που λέτε μπορεί να είναι δεύτερες , τρίτες, τέταρτες σκέψεις αλλά όλες οι δυνάμεις σήμερα είναι να πετύχουμε αυτή τη συμφωνία που θέλουμε.   

ΔΗΜ: Υπάρχει περίπτωση ο κ.Βαρουφάκης να αποστείλει ένα διορθωτικό κείμενο ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων; 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτό το κείμενο που στείλαμε αν γίνεται αποδεκτό ως συζήτηση τώρα από εκεί και πέρα αν θα υπάρξουν επιμέρους τροποποιήσεις και βελτιώσεις είναι πολύ πιθανό αυτό σε μια συζήτηση να συμβεί. 

ΔΗΜ.: Πόσες πιθανότητες δίνετε να βρεθεί λύση σήμερα;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πιο αισιόδοξοι τις τελευταίες ώρες από ότι τις προηγούμενες μέρες. 

ΔΗΜ: Το γεγονός ότι συγκροτείται ένα μέτωπο και από άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις ενισχύει αυτό που λέτε; 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Έτσι δείχνει δηλαδή δεν έχουμε απέναντί μας ένα τοίχο. Υπάρχουν φωνές οι οποίες διαφοροποιούνται, καταλαβαίνετε ότι αυτή η συζήτηση έχει  προεκτάσεις πολύ πέρα από τα ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα. Το διακύβευμα δεν είναι πια μόνο η Ελλάδα αυτό το οποίο πια διακυβεύεται είναι η πορεία της Ευρώπης και ο ρόλος της Γερμανίας μέσα σε αυτή.