Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ , κος Άδωνις Γεωργιάδης , μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς  αν εκτιμάει ότι θα κλείσει η συμφωνία σήμερα

 

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δεν είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος .

 

ΔΗΜ.: Πως αντιμετωπίζετε την χθεσινή αντίδραση του κ.Σόιμπλε στο κείμενο το οποίο απέστειλε η ελληνική πλευρά

 

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θεωρώ ότι για τον τρόπο που σκέφτεται ο Σόιμπλε αναμενόμενο. Εγώ θεωρώ ότι έκανε λάθος, θεωρώ δηλαδή ότι θα μπορούσε να θέσει αυτά τα ζητήματα μέσα στο Eurogroup  και όχι  σε πρώτο χρόνο δημιουργώντας μια εικόνα σύγκρουσης αλλά αν προσπαθήσεις να το δεις από την δική τους οπτική γωνία καταλαβαίνεις γιατί το έκανε.

Υπάρχουν πολύ ανησυχητικά σημάδια, πρώτον η σημερινή συνέντευξη του κ. Στρατούλη που ανακοίνωσε ότι θα φέρει στην Βουλή το νομοσχέδιο για την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία  εάν το κάνει αυτό θα έχει διαπράξει μια μονομερή ενέργεια. Την ίδια στιγμή ο κ. Βαρουφάκης εγγράφως έχει δεσμευτεί από χθες ότι αν υπάρξει συμφωνία δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες. Εμένα δεν μου βγάζετε από το μυαλό ότι ο κ.Στρατούλης δεν μπορεί να είναι βλάξ, είναι αρκετά έξυπνος και αρκετά έμπειρος ...

 

ΔΗΜ.: Δηλαδή τι λέτε ότι δυναμιτίζει τη συμφωνία;

 

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: 100%. Εγώ πιστεύω ότι ο κ. Στρατούλης που είναι εξέχον στέλεχος του αριστερού ρεύματος έστειλε ένα μήνυμα.

Σήμερα η συνέντευξη Στρατούλη θα έχει απομαγνητοφωνηθεί, θα έχει μεταφραστεί, θα είναι στα χέρια όλων των υπουργών Οικονομικών και είμαι βέβαιος ότι θα είναι η πρώτη ερώτηση που θα γίνει στον  κ.Βαρουφάκη.

Να το πω ανάποδα, εάν γίνει η συμφωνία σήμερα και άρα βάσει της συμφωνίας αυτής δεν μπορεί αν γίνει μονομερή ενέργεια και άρα βάσει της συμφωνίας δεν μπορεί να φέρει ο Στρατούλης το νομοσχέδιο που ανακοίνωσε  πρέπει να παραιτηθεί ή όχι;

 

ΔΗΜ.: Θα κάνει μια θεαματική κωλοτούμπα.

 

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:  Μα πόσες κωλοτούμπες θα γίνουν σε αυτή τη χώρα, είμαστε χώρα τσίρκο πλέον ... Πάντως σήμερα η συνέντευξη Στρατούλη μπορεί να αποτελέσει το λόγο που δεν θα υπάρξει συμφωνία.

 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι το κείμενο Βαρουφάκη είναι ένα κείμενο που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και  μπορεί να το στηρίξει η ΝΔ

 

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Το κείμενο αυτό ασφαλώς μπορεί να αποτελέσει βάση για μια συμφωνία γιατί το κείμενο αυτό αναγνωρίζει και την Τρόικα, αναγνωρίζει και το μνημόνιο και λέει για βιώσιμο ελληνικό χρέος...  Έχει δεχτεί όλους τους βασικούς πυλώνες του μνημονίου.

 

ΔΗΜ: Αφού τους έχει δεχτεί όλους γιατί δεν λέει ναι η Γερμανία ;

 

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Διότι η Γερμανία κατά την εκτίμησή μου έχει δύο προβλήματα το πρώτο είναι επί της ουσίας, οι Γερμανοί τα θέλουν γραμμένα πιο ξεκάθαρα. Μες την επιστολή αυτή όλα υπονοούνται αλλά έχουν γραφτεί με τέτοιο τρόπο για να μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό ακροατήριο να το παίζει αντιστασιακός. Δεύτερον πιστεύω ότι η διαπραγματευτική τακτική που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ προβληματική, τους έχει εξαγριώσει, τους έχει βάλει απέναντι τους. Το έχουν μετατρέψει σε μια προσωπική μονομαχία  Βαρουφάκη- Σόιμπλε. Ο Σόιμπλε δεν πρόκειται να δεχτεί να τσαλακωθεί εύκολα ξέρετε. 

 

ΔΗΜ.:Αν φέρει ένα πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνετε κριτική εάν δεν φέρει πρόγραμμα πάλι θα κάνετε κριτική, υπάρχει κάποιος τρόπος σύγκλισης;

 

Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θα το ψηφίσουμε, υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση από αυτήν. Θα το ψηφίσουμε γιατί εμείς θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Τώρα που συναντιόμαστε όλοι στην μεγάλη παράταξη του μνημονίου δεν θα χαλάμε και τόσο εύκολα τις καρδιές μας.

Είναι λάθος η τακτική που κάνουνε, το να διαρρέουν διαρκώς τα έγραφα που τους δίνουνε είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορούν να κάνουν  γιατί δείτε τι πέτυχαν. Ενώ πιθανότατα ο Σόιμπλε θα ήταν έτοιμος να κάνει διαπραγμάτευση και να  υποχωρήσει από τα τρία που ζητάει στο ένα, αυτό  εκτιμούσα ότι θα κάνει, από την ώρα που διέρρευσε το χαρτί τώρα ο Σόιμπλε είναι εκτεθειμένος στην δική του κοινή γνώμη και αν κάνει αυτό που ήθελε να κάνει θα φαίνεται στους Γερμανούς ότι υποχώρησε στον Τσίπρα.

Άρα του καθιστάς τον συμβιβασμό πολύ δυσκολότερο. Μην διαρρέουν τα χαρτιά να πάρουν στην συμφωνία που θέλουν και να την πανηγυρίσουν μετά.