Ο αναπληρωτής υπουργός  Οικονομικών, κος Δημήτρης Μάρδας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το  δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Δεν μπορώ να σας πω τίποτα παραπάνω γιατί μπορεί να δοθεί κατά λάθος κάτι το οποίο δεν είναι απολύτως ακριβές οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί  στα όσα λέμε αυτή την χρονική περίοδο που υπάρχει μια δυναμική στις διαπραγμάτευσεις . Εκείνο που βλέπω πάντως είναι ότι έχει αλλάξει το κλίμα το βαρύ που αντιμετωπίσαμε την τελευταία φορά και ότι φαινόμαστε να έχουμε κερδίσει και αρκετούς συμμάχους.

Βέβαια σε μια διαπραγμάτευση όλα μπορεί να αλλάξουν άρδην και να κερδίσουμε όλο τον κόσμο αυτόματα με κάτι που θα προτείνουμε ή να δημιουργηθεί το αντίθετο με κάτι άλλο που θα αντιπροτείνουν αυτοί ως εκ τούτου εκείνο που μας  ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και όχι τα όσα ενδιάμεσα λαμβάνουν χώρα.

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Η αβεβαιότητα αυτή πρέπει να σταματήσει για τον απλούστατο λόγο ότι η αγορά έχει σταματήσει να λειτουργεί κανονικά εδώ και δυόμιση μήνες όλα τα υπόλοιπα έπονται . Πρέπει να ξαναβρούμε τους παλιούς μας ρυθμούς, πρέπει να αποκτηθεί μια εμπιστοσύνη σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική της χώρας. Όλοι είναι σε μια κατάσταση αναμονής. Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που βρίσκεται δίπλα στην κυβέρνηση και κόσμος ο οποίος δεν την ψήφισε και της συμπαραστέκεται αλλά όλα αυτά είναι πολύ καλές προϋποθέσεις για να γίνει ένα πολύ καλό ξεκίνημα αλλά για να πατήσουμε όμως γερά στα πόδια μας πρέπει να τελειώνει η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση και να αρχίζουμε να τρέχουμε πια.

 

Για την κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση ότι έχει προσέλθει στην διαπραγμάτευση χωρίς να έχει προτείνει συγκεκριμένα πράγματα

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Είναι λάθος αυτό το οποίο ακούγεται ότι δεν υπάρχουν νούμερα, εγώ ξέρω πολύ καλά τι έδωσα στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης ως εκ τούτου αυτά που έδωσα εγώ όπως και άλλοι συνάδελφοι είναι ποσοτικοποιημένα. Στον αντίλογο βέβαια αυτού μπορούμε όπως και αντιπαραθέτουμε την εξής άποψη, πείτε μας που πέτυχε το προηγούμενο πρόγραμμα.  Άντε δηλαδή εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να δώσουμε αυτά τα νούμερα, εσείς είσαστε έτοιμοι να μας πείτε που πέτυχε το προηγούμενο πρόγραμμα ακριβώς και τι θετικό έχει δώσει;  Δεν είναι έτοιμοι, δεν μας δίνουν μια πλήρη εικόνα, έναν απολογισμό αυτής της κατάστασης. 

 

Για το πρωτογενές πλεόνασμα

 

Δ.ΜΑΡΔΑΣ: Το πρωτογενές πλεόνασμα που έχουμε εμείς στα χέρια μας δεν έχει την παραμικρή σχέση  με το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε προϋπολογιστεί τον Νοέμβριο του '13 πάνω στο οποίο βασίστηκε όλη η συμφωνία. Καμία σχέση. Και βέβαια ακούστηκαν κάποιοι από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και είπαν ότι να λόγω της περιόδου του Δεκεμβρίου το πρωτογενές πλεόνασμα μειώθηκε, αυτό είναι λάθος, από τον Οκτώβριο άρχισε να μειώνεται το πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν είναι μόνο η αβεβαιότητα είναι και η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων που έφτασε στο ζενίθ, αυτό  το είχαμε επισημάνει τον Νοέμβριο του '13. Δηλαδή δεν είναι μόνο ότι έχουμε εκλογές και κάπου έπεσαν τα μολύβια είναι ότι  έχει εξαντληθεί ο κόσμος  σε ότι αφορά τις πληρωμές ως εκ τούτου έχοντας υπόψη κάποια δεδομένα μπορούσε  κάποιος πολύ καλά να εκτιμήσει ότι το πλεόνασμα του 3% ήταν αδύνατον να προσεγγιστεί.