Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Κωστής Χατζηδάκης Πρωτόπαπας, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το  δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Ερωτηθείς για την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Καταλαβαίνω ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί το αδιέξοδο. Η τυφλή σύγκρουση δεν θα είναι επωφελής ούτε για την Ευρώπη ούτε σίγουρα και για την Ελλάδα.

 

Ερωτηθείς τι θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να επιτευχθεί  συμφωνία

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχει ξεχάσει τον προεκλογικό της εαυτό. Δεν μιλάει πια για διεθνή διάσκεψη για το χρέος, δεν μιλάει για κούρεμα του χρέους, δεν μιλάει καν για την βιωσιμότητα του χρέους γιατί δέχτηκε με τα non-papers του κ.Βαρουφάκη ότι το χρέος είναι βιώσιμο είτε με πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% είτε με πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%. Δέχεται το 70% του μνημονίου είπε ότι θα αντικαταστήσει το 30% με άλλα δικά της μνημονιακά μέτρα.

Προφανώς βλέποντας από μακρυά το κλίμα οι χειρισμοί της κυβέρνηση παρότι επί της ουσίας έχει κάνει μια στροφή, έχουν δηλητηριάσει το κλίμα. Η δημόσια διαπραγμάτευση δεν έχει οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα, έχει δημιουργήσει  κάποιες εντυπώσεις στο εσωτερικό αλλά οι εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί στο εξωτερικό είναι αντίθετες και αυτό έχει δημιουργήσει ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης  το οποίο προφανώς οδηγεί  κάποιους από τους εταίρους να θέλουν περισσότερες εξηγήσεις, περισσότερες διευκρινήσεις  και περισσότερες δεσμεύσεις. 

Πρέπει να περιμένουμε να δούμε το βράδυ και πάντοτε εγώ είμαι της απόψεως ότι σε αυτή την διαπραγμάτευση πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την παράμετρο που έχει να κάνει ότι κάποιοι ακραίοι κύκλοι στην Ευρώπη ενδεχομένως θα ήθελαν να αποκόψουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη επειδή θεωρούν ότι έχουμε μια διακριτή συμπεριφορά διαχρονικά από την

Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Κύπρο. Αυτό θα έπρεπε η όποια ελληνική κυβέρνηση να το λαμβάνει υπόψη της διότι μπορεί να επηρεάσει και αυτή η παράμετρος τις εξελίξεις.

 

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ : Ο καθένας ενδιαφέρεται να παρουσιάσει τη συμφωνία με το δικό του τρόπο στην χώρα του όταν θα γυρίσει πίσω. Έτσι είναι οι ευρωπαϊκοί συμβιβασμοί, υπάρχει αυτό κάθε εαυτό το κείμενο και ο τρόπος που ερμηνεύεται. Και στην Γερμανία θέλουν να την παρουσιάσουν με τον δικό τους τρόπο και στην Φιλανδία και προφανώς και η ελληνική κυβέρνηση θέλει να την παρουσιάσει με το δικό της τρόπο πολύ περισσότερο που έχει κάνει αυτή την κυβίστηση μετά τις εκλογές. Προφανώς χρειάζεται κάποιο φύλλο συκής έτσι ώστε σαν το ΠΑΣΟΚ το 1983 να ισχυρίζεται ότι  οι βάσεις έφυγαν ενώ ξέραμε ότι έμειναν. 

Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά ούτε με συνθήματα ούτε με πρόσκαιρες εντυπώσεις, αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι σοβαρότητα και δουλειά. Βεβαίως καταλαβαίνω ότι με τα μετεκλογικά συνθήματα η κυβέρνηση έχει κατορθώσει να διαμορφώσει εδώ στο εσωτερικό ένα κλίμα ευνοϊκό για την ίδια ωστόσο όταν θα τελειώσουν τα συνθήματα και θα μείνουμε μόνοι μας με την πραγματικότητα θα καταλάβουμε ότι η πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει διότι οι πολιτικές ψευδαισθήσεις δεν εξαφανίζουν τα προβλήματα.

 

Για τις εξαγγελίες των υπουργών για τα κόκκινα δάνεια και τις 100 δόσεις

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να τις αξιολογήσω γιατί δεν τις έχω δει ακόμα. Δεν έχουν κατατεθεί τα νομοσχέδια ακόμα προφανώς η κυβέρνηση έχει κάνει δεύτερες σκέψεις αφήνει να κατασταλάξει πρώτα το πράγμα.