Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κος Νίκος Χριστοδουλίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το  δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Ερωτηθείς αν η Κύπρος στηρίζει την Ελλάδα σε αυτή την διαπραγμάτευση

 

Ν.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Φυσικά η Κύπρος όχι μόνο στηρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της επιχειρεί να επηρεάσει θετικά  την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Να σας θυμίσω ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας είχε επικοινωνία με τον κ. Γιούνκερ σε συνέχεια συνεννόησης που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό λόγω του ότι υπάρχει και μια προσωπική σχέση με τον κ.Γιούνκερ να βοηθηθεί τη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης. 

 

Με αφορμή τη δήλωση του κ.Γεωργιάδη ότι δεν είχε καταλάβει ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης

 

Ν.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Εκείνο που είχε πει ο κ. Γεωργιάδης είναι ότι στο Eurogroup της Δευτέρας δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση για την Ελλάδα, δεν είχαν υποβληθεί θέσεις από τις δύο πλευρές δηλαδή από την Ελλάδα και τους δανειστές  και ως εκ τούτου δεν υπήρχε αντικείμενο για να τοποθετηθεί. Στο προηγούμενο Eurogroup  όταν ο κ.Βαρουφάκης είχε αναφερθεί σε γενικές γραμμές στους στόχους και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ο κ.Γεωργιάδης ήταν από τους πρώτους υπουργούς οικονομικών που στήριξαν τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης . Αυτό έπραξε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την διάρκεια του ευρωπαϊκού συμβουλίου στην σύντομη συζήτηση που έγινε για το θέμα της Ελλάδος, αυτό θα πράξει και σήμερα ο υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup.

Είναι κάτι που μας ανησυχεί, όχι μόνο γιατί είναι η Ελλάδα αυτός είναι ο πρώτος και βασικότερος λόγος αλλά μας ανησυχεί ως κράτος μέλος της ευρωζώνης , μας ανησυχεί ως κράτος μέλος της ΕΕ. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ευελπιστούμε  ότι σήμερα θα έχουμε μια θετική κατάληξη

 

Ερωτηθείς αν βλέπει ομοιότητες με την κρίση της Κύπρου η κρίση της Ελλάδας 

 

Ν.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Η κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, τα δικά της προβλήματα και το δικό της τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων. Αυτό που μπορώ να πω επειδή είχα την δυστυχία να ήμουν παρόν εκείνη τη μέρα στο eurogroup είναι να μην περάσει σε καμία περίπτωση η Ελλάδα τα όσα είχε περάσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Χθες είχαμε μια θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η ομάδα εργασίας  του Eurogroup αποδέχτηκε να συζητήσει το ελληνικό αίτημα αυτό από μόνο του  είναι μια θετική εξέλιξη. Έγινε χθες μια σημαντική προσπάθεια να προετοιμαστεί ένα κείμενο δήλωσης έτσι ώστε  να τεθεί ενώπιον των υπουργών σήμερα για συζήτηση και τελική υιοθέτηση θεωρώ ότι   είναι στο σωστό πλαίσιο και ευελπιστούμε ότι θα υπάρχει θετική κατάληξη.

 

Για την κριτική που γίνεται για την διαφορετική αντιμετώπιση της Ελλάδος σε σχέση με άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνια

 

Ν.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Αυτό είναι ένα επιχείρημα το οποίο έχουμε ακούσει και σε επίπεδο αρχηγών κρατών τόσο και σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, η δική μας θέση είναι ότι κάθε χώρα έχει τις δικές ιδιαιτερότητες, τα δικά της βιώματα.

Εμείς στην Κύπρο υπάρχει γενικότερα μια πεποίθηση ότι ο γρηγορότερος τρόπος να ξεφύγουμε από το μνημόνιο είναι η πιστή εφαρμογή του μνημονίου. Πολλά πράγματα που περιλαμβάνονται μέσα στο μνημόνιο ήταν πράγματα που έπρεπε να κάνουμε. Εκείνο που μας ενοχλεί και δεν θέλουμε ξανά να βιώσουμε είναι να μην φτάσουμε σε τέτοιες περιπτώσεις τις οποίες δεν είχαμε άλλη επιλογή, εδώ εστιάζεται η προσπάθειά μας.

Υπάρχει  ένα σημαντικό δεδομένο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε έναν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος αντιλαμβάνεται αυτό το δεδομένο ναι η ΕΕ θα πρέπει να κάνει και την αυτοκριτική της, θα πρέπει να υιοθετήσει μέσα  από συγκεκριμένες ενέργειες πολιτικής ανάπτυξης ειδικότερα για τις χώρες του Νότου αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να κάνουμε και εμείς την δική μας εργασία. Η κάθε χώρα να προωθήσει το δικό της μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα έτσι ώστε να μπορούμε να απεμπλακούμε από αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα το συντομότερο δυνατό.