Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, κος Κώστας Ήσυχος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς αν έχουν εικόνα του τελικού κειμένου του κ. Βαρουφάκη

 

Κ.ΗΣΥΧΟΣ: Έχουμε μια γενική εικόνα την οποία έχουμε συζητήσει τις τελευταίες μέρες, ο πυρήνας του προγράμματός μας που αναφέρεται στην ΔΕΘ έχει αναφορά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές όπως και τις αυξήσεις των εσόδων που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, τα κόκκινα δάνεια κλπ όπως και τα εργασιακα αυτά για μας αποτελούν κόκκινες γραμμές, όπως έχουμε πει επανειλημμένα, το έχει πει και ο πρωθυπουργός και όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχουμε συστοιχιθεί πάνω σε αυτό το ζήτημα και θα αναμένουμε τις επόμενες ώρες ποια θα είναι η απάντηση των εταίρων. Εμείς κάναμε το καθήκον μας προσπαθώντας να αξιοποιήσουμε την δυναμική που έχει αυτή η νωπή εντολή...

 

Για την κριτική που γίνεται ότι στην συμφωνία περιλαμβάνεται ολοκλήρωση του προγράμματος και αξιολόγηση τον Απρίλιο

 

Κ.ΗΣΥΧΟΣ: Εμείς λέγαμε ότι δεν θέλουμε  δανεικά για να συνεχιστεί το μαρτύριο της σταγόνας. Εκείνες οι δόσεις οι οποίες είναι αναγκαίες προκειμένου να έχουμε μια επανεκκίνηση της οικονομίας και τη δυνατότητα μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να επωφεληθούν όπως επίσης να μπορούν να αυξηθούν οι ληξιπρόθεσμες δόσεις και να υπάρχει γενναία διαγραφή χρεών προς εκείνους που είναι οι πιο ευάλωτοι στην οικονομική πραγματικότητα της χώρας μας  ήταν πάρα πολύ σημαντικά, αυτά θα αξιολογηθούν και βεβαίως θα αξιολογηθούν και από εμάς όχι μόνο από τους δανειστές.

 

ΔΗΜ.: Η κυβέρνηση έλεγε ότι “για μένα το μνημόνιο τερμα, με ένα άρθρο μετά τις εκλογές το τελειώνω” και τώρα πάνε σε αυτό που ούτως ή άλλως ήμασταν δηλαδή αξιολόγηση και ολοκλήρωση του προγράμματος.

 

Κ.ΗΣΥΧΟΣ: Ναι με τη λογική ότι το μνημόνιο επέβαλε  λιτότητα άρα ήταν ταυτισμένο το μνημόνιο με τις πολιτικές λιτότητας ενώ τώρα έχουμε τερματισμό της λιτότητας. Αν θέλετε να είμαι και εγώ αυτοκριτικός ουδετερότητα σε ότι αφορά τον τερματισμό διότι θα δούμε σε αυτό το τετράμηνο ποια είναι εκείνα τα σημεία τα οποία πρέπει να προχωρήσουμε στο πρόγραμμά μας είτε άμεσα είτε βαθμιαία είτε με μια μεθοδολογία άμεσων μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων άρα μνημόνιο και λιτότητα που είναι τα ταυτισμένα τελειώνουν για αυτό και εμείς δεν θεωρούμε ότι αυτό είναι μνημόνιο, σε καμία περίπτωση.

Είναι μια τετράμηνη συμφωνία, μια συμφωνία μεταβατική σε ένα νέο πρόγραμμα το οποίο  για μας θα είναι το ουσιαστικό πρόγραμμα εφαρμογής και ανάπτυξης που χρειάζεται η οικονομία και η χώρα.   

 

Για την απόσυρση της λέξης “διαγραφή” του χρέους από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

 

Κ.ΗΣΥΧΟΣ: Εμείς δεν την έχουμε αποσύρει από το πρόγραμμά μας και πρέπει να σας πω ότι μέσα στην συμφωνία που έχει επιτευχθεί τώρα δεν αναφέρεται το χρέος διότι διαφωνούμε ακόμα με τους δανειστές στην λογική της βιωσιμότητας του και για αυτό έχει παραπεμφθεί αυτή η συζήτηση από τον Ιούνιο και μετά διότι  εμείς θα επιμείνουμε στην διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους ή εν πάση περιπτώσει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους να μην είναι εκείνο που θα αποτελεί την μέγγενη σε βάρος της χώρας μας για τις επόμενες δεκαετίες.   

 

ΔΗΜ: Άκουσα μια κριτική από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι στο πακέτο της συμφωνίας στην ουσία περιλαμβάνεται η αναγνώριση από την ελληνική κυβέρνηση της βιωσιμότητας του χρέους

 

Κ.ΗΣΥΧΟΣ: Όχι αυτό δεν είναι αληθές , δεν αναφέρεται πουθενά στην λίστα που έχει φύγει ούτε στην συμφωνία. Εμείς δεν έχουμε κάνει καμία αναφορά ίσα-ίσα και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι το θέμα του χρέους είναι αυτό και πρέπει να συζητηθεί 

 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα υπάρχουν εσωκομματικοί τριγμοί

 

Κ.ΗΣΥΧΟΣ: Είμαστε ένα κόμμα δημοκρατικό που έχει πάντα τις απόψεις των στελεχών να είναι σεβαστές και καταστατικά κατοχυρωμένες έτσι θα συνεχίσουμε σε αυτό το πλαίσιο για αυτό και σήμερα στην  ΚΟ μαζί με την Πολιτική Γραμματεία θα έχουμε την ευκαιρία να ακουστούν όλες οι απόψεις. Αυτό που έχει όμως  τεράστια σημασία είναι ότι και τα όργανα λειτουργούν και η δημοκρατία υπάρχει στο κόμμα μας και όλες οι απόψεις θα ακούγονται εντός και εκτός  όταν χρειάζεται και όπου χρειάζεται. Επιμένουμε σε αυτό αλλά αυτό που αποτελεί για μας συστοίχιση και κοινός παρονομαστής  και κοινή στόχευση είναι ότι θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή του προγράμματός μας αταλάντευτα. 

Για μας έχει σημασία το περιεχόμενο της συμφωνίας να είναι συμβατό με τις κόκκινες γραμμές  άρα προχωράμε ενωμένοι σε αυτό που λέμε κόκκινες γραμμές, τήρηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. 

Όλοι μας προχωράμε με σύνεση, αποφασιστικότητα,  ψυχραιμία εκτιμώντας και κινδύνους που βεβαίως υπάρχουν αλλά προσπαθώντας να αποκτήσουμε και να ξανακερδίσουμε την χαμένη κυριαρχία της χώρας μας.