Η εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείσα αν είναι σύμφωνοι οι ΑΝΕΛ με την συμφωνία

 

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Σε πρώτη φάση είμαστε σύμφωνοι, δεν διαφωνούμε είπαμε ότι στηρίζουμε τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση βεβαίως αυτή τη στιγμή είναι ένα πρώτο βήμα αυτό που έχει γίνει  και όπως σωστά είπε ο πρωθυπουργός έχουμε κερδίσει μια μάχη δεν έχουμε κερδίσει σαφώς τον πόλεμο. Σαφέστατα υπάρχουν πολλά πράγματα να γίνουν και υπάρχει πολύ δουλειά αλλά θέλω να πω ότι με αυτές τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί θα μπορέσει η ελληνική κοινωνία να πάρει μια ανάσα,  να πατήσει στα πόδια της η οικονομία, να μπορέσει να λειτουργήσει η δημόσια διοίκηση με ένα τρόπο ο οποίος θα είναι πολύ πιο  αποτελεσματικός εφόσον είναι δεδομένο ότι πρέπει να υπάρχει ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης αλλά θεωρώ ότι το πιο βασικό από όλα είναι ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες προβλέπονται στην επιστολή του κ. Βαρουφάκη σε κάθε περίπτωση θα αποδώσουν κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Μ.ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Καταρχήν έχουμε το θετικό ότι πλέον δεν συζητούμε για την συνέχιση μιας πολιτικής όπως αυτή είχε προκύψει και που θα υπήρχε αν εφαρμοζόταν όσα διαλαμβάνονταν στο περίφημο mail του κ. Χαρδούβελη  που περιλάμβανε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και μέτρα τα οποία ευτυχώς αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι δεν συζητούνται. Το κομμάτι όμως  που εμείς οι ΑΝΕΛ υποστηρίζουμε ότι σαφώς το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο,ότι πρέπει να γίνει διαγραφή και όλα αυτά θεωρώ ότι θα περιληφθούν στην δεύτερη φάση του προγράμματος διότι κακά τα ψέματα δεν ήταν δυνατόν από τη μια στιγμή στην άλλη να περάσουμε από την μια κατάσταση στην άλλη.

Από τη στιγμή που μπαίνεις σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης και που εν πάση περιπτώσει μπαίνεις στην διαδικασία του να εφαρμόσεις ένα πρόγραμμα προσωρινό αναγκαστικά υπάρχουν και από τις δύο πλευρές γίνονται κάποιες υποχωρήσεις οι οποίες όμως υποχωρήσεις στην παρούσα φάση έχουν προσωρινό χαρακτήρα.

Εμείς δεν έχουμε απομακρυνθεί από τις θέσεις τις οποίες είχαμε προεκλογικά όμως στην παρούσα φάση δεν έχουμε άλλη επιλογή  από το να στηρίξουμε τις κινήσεις της κυβέρνησης τελούντες σαφώς σε στάση αναμονής για το διάστημα από τον Ιούνιο και μετά.

Θεωρώ ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση το γεγονός ότι δεν θα συνεχίσει αυτή η λεηλασία της ελληνικής κοινωνίας με τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων , θεωρώ ότι είναι πολύ βασικό το θέμα στο οποίο η κυβέρνηση είναι αδιαπραγμάτευτη και συμφωνώ για τα θέματα των 100 δόσεων για τα κόκκινα δάνεια και τα εργασιακά που αντιλαμβάνομαι ότι αυτά αποτελούν αδιαπραγμάτευτες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.    Στην παρούσα φάση οι ΑΝΕΛ στηρίζουμε τις κινήσεις αυτές τελούμε βεβαίως σε αναμονή για το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο και μετά χωρίς να απομακρυνόμαστε από τις θέσεις μας.