Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Μάκης Βορίδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Πολιτικός Καφές” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς πως εκτιμά τη συμφωνία της Παρασκευής

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν ξέρουμε ακριβώς για τι πράγμα μιλάμε αυτή τη στιγμή συμφωνία δεν υπάρχει γιατί αυτή τη στιγμή είναι υπό την αίρεση των συγκεκριμένων προτάσεων που υπέβαλε σήμερα η κυβέρνηση. Επομένως συμφωνία δεν υπάρχει, υπάρχει  η διαμόρφωση ενός πρώτου πλαισίου.

“Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους δανειστές τους” αυτό είναι μια φράση που υπάρχει στο κείμενο. Πολύ σωστά πράττουν απλώς να επισημάνω μια ελαφρά αντίφαση αν θυμάστε εκείνο το 60% και το επαχθές αλλά πολύ σωστά πράττουν.

Ένα είναι το θέμα του χρέους, το δεύτερο που θέλω να επισημάνω είναι το θέμα της παρατάσεως. Έκανε καλά η κυβέρνηση που ζήτησε την παράταση; Εφόσον η κυβέρνηση μπαίνει σε αυτή τη λογική, αφίσταται  δηλαδή των προεκλογικών της δεσμεύσεων  και καλά κάνει, θα έπρεπε να πάει σε έναν άλλο δρόμο αυτόν που είχαμε υιοθετήσει εμείς. Θα έπρεπε να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του προγράμματος και να κλείσει πράγματι το συγκεκριμένο πρόγραμμα και να τελειώνει αυτό, το πως θα την έκανε την ολοκλήρωση της  αξιολογήσεως ήταν δικό της θέμα διότι βρισκόταν μες στις ευελιξίες της συμβάσεως  αυτό, είχε δηλαδή την δυνατότητα να το διαπραγματευτεί τι ήθελε να ολοκληρώσει και τι δεν ήθελε να ολοκληρώσει αλλά θα το ολοκλήρωνε και θα τελείωνε και έπρεπε να περάσει στην νέα συμφωνία η οποία δεν θα ήταν δανειστική αλλά θα ήταν μια συμφωνία με προληπτική γραμμή στήριξης, αυτό που είχαμε ετοιμάσει δηλαδή εμείς  βάζοντας πια εκεί το δικό της πρόγραμμα όποιο διαπραγματευότανε εκείνη.  Η κυβέρνηση δεν κάνει αυτό, η κυβέρνηση παίρνει παράταση του μνημονίου όπως και αν θέλει να το πει, ακόμα θυμάμαι τον κ. Μητρόπουλο να λέει “μα εδώ υπάρχει εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας και απομείωση της, υπάρχει το αγγλικό δίκαιο, υπάρχουν οι ρήτρες για παραίτηση από ένδικα μέσα κατά της αναγκαστικής εκτελέσεως και αυτό είναι μια συμφωνία αποικιοκρατική”. Αυτή τη συμφωνία ζήτησε να παραταθεί ο κ. Τσίπρας και ξαναλέω ότι εδώ υπάρχουν και τα θέματα της ανακολουθίας του προ 20 ημερών αλλά υπάρχει και το ζήτημα ότι αφού παίρνει αυτό το δρόμο θα μπορούσε να έχει τελειώσει και να έχει ολοκληρωθεί.

Η κριτική μου είναι σε δύο σημεία και είναι ανακόλουθοι και λέγανε ψέματα και δεύτερον πάνε στον λάθος δρόμος.  

 

ΔΗΜ: Θέλω να σας κάνω ένα διπλό ερώτημα αν η ΝΔ θα ψηφίσει αυτή τη συμφωνία και δεύτερον μήπως εκτιμάτε  κάποια στιγμή στην ΝΔ πρέπει να γίνει μια κριτική σε σχέση με το τι κάνατε εσείς;  Γιατί υπάρχει μια αίσθηση και από την ρητορική που κάνετε τώρα  εναντίον της κυβέρνησης  ότι  τα κάνατε όλα καλά εσείς και ότι ξεγέλασε το λαό ο ΣΥΡΙΖΑ και σας υφάρπαξε την εξουσία...

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Στο πρώτο ερώτημα ας έρθει να δούμε τι περιέχει αυτή η συμφωνία και επί ποίου θέματος καλούμαστε να τοποθετηθούμε γιατί αν τελικώς είναι μια συμφωνία που εκείνο το οποίο κάνει είναι να αλλάζει το όνομα της Τρόικας και αντί για Τρόικα να την λέμε θεσμοί... Να δούμε  ποιο είναι το πραγματικό της περιεχόμενο όχι δηλαδή μόνο επικοινωνία να δούμε και λίγο ζουμί. Επομένως ως προς το πρώτο ερώτημα επιφύλαξη να τη δούμε και θα τοποθετηθούμε, ως προς το δεύτερον ερώτημά σας αν πρέπει να γίνει κάποιου είδους εκλογικός απολογισμός και μια συζήτηση πάνω στο τι δεν πήγε καλά και υπήρχε το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα αυτό θα δρομολογηθεί και ήδη έχει δρομολογηθεί ...     

 

ΔΗΜ.: Δεν μιλώ για εσωτερική κριτική, η συζήτηση που κάνει αυτή τη στιγμή η ΝΔ είναι ότι κατακεραυνώνει τον ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι έκανε μια κωλοτούμπα, ότι έλεγε ψέματα προεκλογικά αλλά δεν λέει η ΝΔ εάν έκανε λάθη και η  ίδια δηλαδή αν ως κυβέρνηση έκανε λάθη. Τα πήγατε τόσο περίφημα  και απλά σας υφάρπαξε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι το επιχείρημα που λέτε στον ελληνικό λαό;

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Αν με ρωτάτε αν όλα ήταν υπέροχα εμείς εκείνο το οποίο λέγαμε και λέμε  είναι ότι προφανώς η οικονομική κατάσταση και η κοινωνική κατάσταση απέχει παρασάγγας από το να εξιδανικευτεί. Προφανώς υπάρχουν δυσκολίες και δεν το αρνήθηκε αυτό κανείς ποτέ, εκείνο το οποίο αρνούμαστε είναι ότι υπάρχουν εύκολες και παραδείσιες λύσεις. Υπάρχει ένας τρόπος με τον οποίο αύριο το πρωί ξαφνικά η χώρα επειδή εξελέγη ο όποιος εξελέγη από μια χώρα που βρίσκεται σε αντικειμενικές συνθήκες δυσκολίας μετατρέπεται σε έναν παράδεισο όπου λύνονται αυτομάτως όλα τα ζητήματα εμείς αυτό αμφισβητούμε.       

 

ΔΗΜ: Εσείς πηγαίνατε στις εκλογές για να χάσετε λίγο; Γιατί η αίσθηση μου είναι ότι πιστεύατε ότι η πολιτική σας είναι αντιδημοφιλή και είσαστε ικανοποιημένοι με την μικρή ήττα, όχι με την μεγάλη νίκη 

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ:Εγώ δεν αντελήφθη κάτι τέτοιο ούτε στην ρητορική του τότε πρωθυπουργού ούτε στον τρόπο που  προσέγγιζαν τα θέματα τα στελέχη. Δεν άκουσα κανέναν να λέει “πάμε να χάσουμε λίγο”. Χάσαμε φυσικά και χάσαμε με μια μεγάλη διαφορά αλλά όχι ότι κανείς το ήθελε αυτό.

Τώρα αν μου ζητάτε εμένα να σας πω τα αίτια της ήττας κατά τη γνώμη μου το αίτιο της ήττας και αυτό είναι η μεγάλη εικόνα, σε μια κοινωνία εθισμένη και γαλουχημένη και ποτισμένη με ένα συγκεκριμένο αξιακό πλέγμα, εγώ το λέω την ιδεολογική ...της Αριστεράς όπου στην πραγματικότητα ο κρατισμός  υπήρξε η απολύτως κραταιά ιδεολογία για τα πράγματα του Δημοσίου εμείς έπρεπε να εφαρμόσουμε δυόμιση χρόνια περιοριστικής πολιτικής μειώσεως των δαπανών του δημοσίου και ουσιαστικά τιθασεύσεως δημοσιονομικών ελλειμμάτων ή αν θέλετε πολιτικών που ήταν φορτωμένα στο δημόσιο. Αυτό προφανώς σε αυτό το συγκεκριμένο ιδεολογικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλές.

Άρα αν με ρωτάτε τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη μου πρώτον πρέπει να δοθεί μια μεγάλη ιδεολογική μάχη απέναντι σε συγκεκριμένες αντιλήψεις που πιστεύουν ότι σε τελευταία ανάλυση για τα πάντα θα υπάρχει μια λύση που θα δοθεί από το κράτος και δεν θέλουν να δουν την πραγματική ενεργοποίηση της κοινωνίας και την απάντηση των πολιτών στα ζητήματά τους. Αντιθέτως κατά τη γνώμη μου  πρέπει από εδώ και πέρα να ανακαθοριστούν με ιδεολογικοπολιτικούς όρους τα όρια και οι δράσεις της λειτουργίας του κράτους για να ξέρουμε ο καθένας τι κάνει μέσα σε αυτό τον κόσμο και το επόμενο ζήτημα είναι ότι βεβαίως αν είναι να κάνει κάνεις μια κριτική θα έπρεπε εδώ να ακολουθούν πολιτικές που να ενισχύουν και απελευθερώνουν τις δυνάμεις της κοινωνίας και δεν μεταφέρουν απλώς στην κοινωνία το βάρος για την δημοσιονομική προσαρμογή.  Το βάρος θα έπρεπε πρωτίστως και κυρίως να το φέρει το ίδιο το ελληνικό δημόσιο και οι λειτουργοί του.

 

Ερωτηθείς πότε θα γίνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και της ΚΟ και της πολιτικής επιτροπής διότι η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι μια διαδικασία εσωτερική, θα πρέπει να ειπωθεί ότι είναι να ειπωθεί και να ολοκληρωθεί. Προφανώς υπάρχει πολιτικό ζήτημα εδώ, εγώ δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει καμία ολοκλήρωση τον Απρίλιο, θεωρώ ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορέσει να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές του αντιφάσεις οι οποίες ξεδιπλώνονται μέρα με την ημέρα η ολοκλήρωση στην οποία αναφέρεστε και η τυχόν σταθεροποίηση θα υπάρξει εάν υπάρξει τον Ιούνιο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει τώρα. Εάν υπάρξουν καθυστερήσεις που πάντοτε υπάρχουν ενδεχομένως αυτό θα πάει παρακάτω. Επομένως στην πραγματικότητα ο χρόνος τον οποίο θα χρειαστεί για να υπάρξει μια ισορροπία γιατί μέχρι τότε θα ζούμε αυτή την κατάσταση που ζούμε και σήμερα, πολλά λόγια, δήθεν διαπραγματεύσεις  και εν συνεχεία συμφωνίες οι οποίες όμως απροθύμως θα έρθουν να εκτελεστούν από ανθρώπους που δεν τις πιστεύουν και αυτό μας γυρίζει στην πρώτη εποχή μνημονίου...

 

ΔΗΜ: Εγώ άλλο ρώτησα θα πρέπει κάποια στιγμή να συγκληθεί η ΚΟ της ΝΔ

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Πρέπει να συγκληθεί. Η ΝΔ είναι συντεταγμένο κόμμα έχει τις διαδικασίες της, θα γίνει και η συνεδρίαση της ΚΟ θα γίνει  και η συνεδρίαση της Πολίτικης επιτροπής προκειμένου να αποτιμηθούν τα εκλογικά αποτελέσματα και να βγουν συμπεράσματα από αυτή την διαδικασία. 

 

Για την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν ξέρω ποιος συνέταξε την ανακοίνωση του ΕΛΚ αλλά δεν έχει καμιά ιδιαίτερη σημασία γιατί στην πραγματικότητα αυτό που λέει το ΕΛΚ είναι σωστό, για αυτό δεν έχει σημασία. Γιατί αυτό που λέει το ΕΛΚ είναι ότι αναγνωρίζει το έργο της κυβέρνησης Σαμαρά και εκείνο το οποίο λέει είναι ότι δεν πρέπει να ξηλωθούν οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουνε γίνει.  Τι θέλατε να λέει το ΕΛΚ δεν είναι άκρα Αριστερά το ΕΛΚ, ούτε η ΝΔ είναι άκρα Αριστερά 

 

ΔΗΜ.: Έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε ότι δεν είναι αριστερό κόμμα το ΕΛΚ αλλά να τοποθετήσουμε την ανακοίνωση στην περίοδο που γίνεται γιατί γίνεται σε μια περίοδο όπου ο κ. Σαμαρας  βγαίνει και λέει ότι εγώ θα στηρίξω την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνηση ότι θα πάω στο ΕΛΚ ...

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Είπε ότι θα στηρίξουμε την κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ ένα και δεύτερον αυτονοήτως δεν πρόκειται να στηρίξουμε ξηλώματα μεταρρυθμίσεων.

 

ΔΗΜ: Αντιλαμβάνομαι ότι διαφωνούμε στο περιεχόμενο γιατί  εσείς λέτε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την ανακοίνωση του ΕΛΚ εγώ λέω άλλο πράγμα... 

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ:Εγώ διαφωνώ στο εξής, το βλέπω ως αναπτυσσόμενη κεντρική ρητορική, θα την ονομάσω την ρητορική της πολιτικής ουδετεροποίησης. Δηλαδή ξαφνικά  ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα που έχει συγκεκριμένη ταυτότητα, συγκεκριμένη ιδεολογία και συγκεκριμένο πρόγραμμα και μάλιστα το πρόγραμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, είναι η εθνική κυβέρνηση.

Η Δημοκρατία δεν λειτουργεί έτσι. Είναι η κυβέρνηση η οποία εκπροσωπεί πράγματι το ελληνικό Δημόσιο έτσι όπως την έταξε ο ελληνικός λαός αλλά από εκεί και πέρα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που διαφωνούν με αυτά που κάνει αυτή η κυβέρνηση, ούτε σημαίνει ότι όποιος διαφωνεί με αυτά που κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι αντεθνικός δρων.

Ίσα -ίσα στις δημοκρατίες υπάρχει ρόλος  για την αξιωματική αντιπολίτευση, υπάρχει ρόλος και για την κυβέρνηση.   

 

ΔΗΜ.: Θα μου λύσετε και μια απορία ο κ. Χρ. Λαζαρίδης που δεν είναι καν βουλευτής τι ρόλο έχει στο κόμμα της ΝΔ  ποια είναι η ιδιότητά του;

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Από ότι αντιλαμβάνομαι είναι σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ

 

Ερωτηθείς αν ανοίξει θέμα ηγεσίας στην ΝΔ θα είναι υποψήφιος

 

Μ.ΒΟΡΙΔΗΣ: Η ΝΔ είναι συντεταγμένο κόμμα θα δει τι θα κάνει. Άμα τεθούν πολιτικά ζητήματα όλοι θα δουν πως θα τοποθετηθούν. 

Θεωρώ το μείζον τι συμβαίνει στη χώρα, τώρα το τι συμβαίνει στην ΝΔ και το τι θα συμβεί στην ΝΔ δεν λέω ότι δεν έχει σημασία αλλά κακά τα ψέματα όταν ακόμα σήμερα δεν ξέρουμε αν έχουμε συμφωνία ως προς το θέμα αυτό, όταν έχετε ένα μπαράζ δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία βάζουν πολιτικά θέματα εσείς το ζήτημα της πολιτικής αστάθειας το έχετε βγάλει από την κουβέντα; Αυτό είναι το κεντρικό θέμα όπως επίσης αυτή η πολιτική αστάθεια επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το πολιτικό προϊόν της όποιας τυχόν διαπραγμάτευσης.