Ο βουλευτής της ΝΔ, κος Κωστής Χατζηδακης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς αν συμφωνεί η ΝΔ με αυτά τα οποία προτείνονται από την ελληνική πλευρά στους εταίρους και αν θα πάει συναινετικά

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σημασία έχει τι θα συμφωνηθεί στο τέλος και ξέρουμε ότι αυτό που θα συμφωνηθεί κατά τον κ. Βαρουφάκη τον ίδιο θα είναι 70% μέτρα που προβλεπότανε, υπήρχαν και στις παλιότερες συζητήσεις οι οποίες ήταν σε εξέλιξη και 30% καινούργια μέτρα.

Η κυβέρνηση κάνει κάθε μέσα και μια στροφή και απομένει να δούμε τι είδους στροφές θα γίνουν και στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Χωρίς καμία αμφιβολία υπάρχει μια προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα, εγώ το αναγνωρίζω και το καλωσορίζω  και προφανώς προτιμώ αυτή την άτεχνη στροφή παρά μια τυφλή σύγκρουση.

 

Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να κάνει μια στροφή προς την πραγματικότητα και στους κανόνες της ΕΕ. Φαίνεται και από το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής από τις διατυπώσεις του κειμένου ότι μιλάμε για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος με κάποια ευελιξία και πάλι αυτό μας παραπέμπει σε αυτό που έχει πει ο κ. Βαρουφάκης, το έχουν πει οι άνθρωποι  μην ψάχνουμε πίσω από τις λέξεις απλώς προσπαθούν να έχουν ένα φύλλο συκής. 70% γνωστά μέτρα και 30% ισοδύναμα καινούργια που σημαίνει όχι παπαρούνες και τριαντάφυλλα αλλά μέτρα τα οποία θα οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα δημοσιονομικά... 

Για την συνεννόηση των κομμάτων

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η Ελλάδα έχει πληρώσει και στο απώτερο παρελθόν και πρόσφατα την έλλειψη της εθνικής συνεννόησης ακόμα περισσότερο πληρώνει την δημαγωγία και τον λαϊκισμό και επομένως τώρα που είχε αρχίσει να φαίνεται μια ακτίδα αισιοδοξίας είναι κρίσιμο η κυβέρνηση να χειριστεί τα πράγματα με την μέγιστη δυνατή υπευθυνότητα είτε ζητήσει συγνώμη είτε δεν ζητήσει για την αλλαγή πλεύσης που έχει κάνει και εμείς προφανώς πρέπει να κινηθούμε με την αντίστοιχη υπευθυνότητα. Στηρίζοντας οτιδήποτε είναι ορθό, οτιδήποτε δηλαδή κρατάει τον προϋπολογισμό στις ράγες και οτιδήποτε ενισχυθεί την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Νομίζω μη υψώνοντας τον πήχη για την κυβέρνηση στην πραγματικότητα προσφέρουμε υπηρεσία στον τόπο. Το κύριο που λέμε είναι ότι χαιρετίζουμε αυτή τη στροφή της κυβέρνηση στην πραγματικότητα και θα στηρίξουμε κάθε υπεύθυνο μέτρο.      

 

Ερωτηθείς τι καταλαβαίνει από την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης όταν λέει ότι δεσμεύεται στην εδραίωση των συνταξιοδοτικών ταμείων για να επιτευχθεί εξοικονόμηση και εξάλειψη των κενών και των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση 

 

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Όλα θα τα μάθουμε με κάθε λεπτομέρεια στις 30 Απριλίου όταν τότε θα συζητηθεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης και θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί με σαφήνεια και ακρίβεια οι προϋποθέσεις. Δεύτερον επειδή μιλάμε για προϋπολογισμό και για προϋπολογισμό ασφαλιστικών ταμείων τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, είναι κουκιά μετρημένα. Είτε είναι αριστερή κυβέρνηση είτε είναι δεξιά κυβέρνηση πρέπει από κάπου να βρεθούν τα λεφτά ή από τους εργαζόμενους  ή από τους εργοδότες ή από τον προϋπολογισμό. Άρα εδώ δεν υπάρχουν περιθώρια για μαγικές λύσεις σαν και αυτές που διακήρυττε ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι είναι μια ακόμα στροφή της κυβέρνησης, εγκαταλείπει αυτά που έλεγε περί ασφαλιστικών ταμείων και προστασίας των συντάξεων και προσχωρεί σταδιακά στην άλλη λογική.

Αν κάποια εφημερίδα έχει μια στήλη από δω και πέρα την οποία την ονομάζει “η στροφή της ημέρας” να είστε βέβαιη ότι κάθε μέρα  θα έχει τουλάχιστον μια στροφή της κυβέρνησης. Είναι ξεκάθαρο από την απόφαση του Eurogroup ότι προς τα εκεί πάει η κυβέρνηση και το ζήτημα είναι αν θα το αντέξει  εσωτερικά ο ΣΥΡΙΖΑ.