Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κος Χρήστος Μαντάς, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το  δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Για τη λίστα του κ. Βαρουφάκη

 

Χ.ΜΑΝΤΑΣ: Όλο αυτό το πλαίσιο θα συζητηθεί αναλυτικά ωστόσο στις βασικές του γραμμές νομίζω ότι εκφράζει σε ένα μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης κυρίως για τα θέματα της ανθρωπιστικής κρίσης και της άρσης της καταστολής της οικονομίας. Βεβαίως μια διαπραγμάτευση είναι μια διαπραγμάτευση, οι επαφές συνεχίζονται είναι μια δυναμική κατάσταση.

 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι έχει κατέβει ο πήχης σε σχέση με πολλές από τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ

 

Χ.ΜΑΝΤΑΣ: Μιλάμε για το μεταβατικό αυτό τετράμηνο διότι όπως  γνωρίζετε  η εξέλιξη του προγράμματός μας θα γίνει σε βάθος χρόνου, ουσιαστικά οι προγραμματικές δηλώσεις γίνονται με ορίζοντα τετραετίας. Είναι όμως κρίσιμο να δώσουμε τα πρώτα δείγματα γραφής κυρίως στον τομέα της ανθρωπιστικής κρίσης που είναι επείγοντα τα ζητήματα και στην άρση της καταστολής της οικονομίας, στα αντι-υφεσιακά μέτρα και πρωτοβουλίες  έτσι ώστε να κάνουμε ένα πρώτο κρίσιμο βήμα.

 

Ερωτηθείς αν τον ανησυχούν οι διαφωνίες μέσα ΣΥΡΙΖΑ

 

Χ.ΜΑΝΤΑΣ: Θεωρώ ότι είναι εύλογες οι ανησυχίες, οι αγωνίες, οι αντιρρήσεις σε μια τόσο κρίσιμη φάση. Θα ήταν παράδοξο για τον δικό μας το χώρο να μην υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις φαντάζομαι όμως ότι μέσα στην διαδικασία της συζήτησης, της ενημέρωσης  μπορούμε με πιο  νηφάλιο τρόπο μέσα σε αυτά τα πολύ στενά χρονικά περιθώρια να κρίνουμε και να τοποθετηθούμε πάνω σε αυτές τις εξελίξεις.

Φαντάζομαι ότι και στα πλαίσια της λειτουργίας της ΚΟ θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση που αντιστοιχεί σε τέτοιου μεγέθους προβλήματα. Να την κάνουμε με ηρεμία, να την κάνουμε πλήρως να ακουστούν και οι διαφορετικές απόψεις και επιχειρήσουμε μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη φάση να πείσουμε εαυτούς και αλλήλους.

 

ΔΗΜ.: Γνωρίζετε αν υπάρχει αίτημα μελών της Κεντρικής Επιτροπής για  να συνεδριάσει η Κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ;

 

Χ.ΜΑΝΤΑΣ: Θεσμικά δεν ξέρω τέτοιο αίτημα αλλά νομίζω ότι έχει ήδη δρομολογηθεί να συνεδριάσουν όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ