Η βουλευτής με το ΠΟΤΑΜΙ, κα Ανιτγόνη Λυμπεράκη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “901 Κεντροαριστερά στα FM” με το  δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Για τις προτάσεις της κυβέρνησης

 

Α.ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Αποτελούν μια βάση για συζήτηση. Νομίζω ότι εδώ που φτάσαμε θα ήταν εντελώς ακατανόητο να “ανοίξουμε το παράθυρο και να πέσουμε κάτω” στέλνοντας προτάσεις οι οποίες δεν γίνονται κατανοητές  και ασφαλώς θα τις μελετήσουμε με προσοχή αλλά σε γενικές γραμμές νιώθουμε μεγάλη ανακούφιση που βρισκόμαστε γύρω από το τραπέζι και συζητάμε επί των συγκεκριμένων.

 

Ερωτηθείσα αν ισχύει η είδηση ότι έχει στείλει το ΠΟΤΑΜΙ στην κυβέρνηση ένα πλαίσιο βασικών  μεταρρυθμίσεων

 

Α.ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ: Ισχύει απολύτως, εμείς  πήραμε πολύ στα σοβαρά την γενική δήλωση του υπουργού Οικονομικών που είπε ότι καλώ  τα κόμματα να συνεισφέρουν με προτάσεις και ετοιμάσαμε τις επείγουσες προτάσεις μας για μεταρρύθμιση. Εμείς επικοινωνήσαμε με τον υπουργό χθες  του στείλαμε τους τίτλους.

Εμείς έχουμε μεταρρυθμίσεις επείγοντος χαρακτήρα, έχουμε μια πρόταση για την  διοίκηση , έχουμε δύο προτάσεις για το τραπεζικό σύστημα και κυρίως για τις “επιχειρήσεις ζόμπι”  αυτές δηλαδή που μόνο απορροφούν δανεισμό χωρίς να παράγουν τίποτα και που  καταπίνουν την ρευστότητα. Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την επιχειρηματικότητα των νέων, φυσικά έχουμε την σημαντική πρόταση  που είναι εμπέδωση και γενίκευση του κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος γιατί πραγματικά υπάρχουν οικογένειες που δεν μπορούν να τα φέρουν βόλτα και είναι ντροπή  που η χώρα μας δεν έχει σύστημα εγγυημένου εισοδήματος. Και βέβαια το αυτονόητο το οποίο νομίζω  περιλαμβάνεται ούτως ή άλλως και στις προτάσεις της κυβέρνησης  η ενίσχυση του ανεξάρτητου χαρακτήρα της Γενικής Γραμματείας εσόδων ούτως ώστε τα  φορολογικά έσοδα να ακολουθούν μια διαδικασία η οποία να είναι διαυγής και ανεξάρτητη από οποιεσδήποτε πιέσεις πελατειακού ή άλλου τύπου.

 

Για την στελέχωση των Γενικών Γραμματειών

 

Α.ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ:  Το προηγούμενο σύστημα που ο καθένας έβαζε τους φίλους του ή τους έμπιστους του έχει παταγωδώς αποτύχει έχει  εξαντλήσει τα όριά του και μας έχει πετάξει σε ένα βούρκο. Η δικιά μας η δουλειά είναι και να ρωτάμε και να θυμίζουμε και να ενοχλούμε και να παρηγορούμε δηλαδή κάνουμε όλα αυτά που πρέπει να κάνει ένας υπεύθυνος πολιτικός χώρος για να βοηθήσει τη χώρα του όταν βρίσκεται στην δύσκολη στιγμή