Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, κος Νίκος Ξυδάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Παραφιλολογίες” και στο δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς ποια είναι η εκτίμησή του για την συμφωνία

 

Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Καταρχάς η συμφωνία αυτή είναι το τετράμηνο το οποίο έλλειπε από το εξάμηνο το οποίο πρόσφεραν οι Ευρωπαίοι και δεν το απεδέχθει ο κ. Σαμαράς. Ειπώθηκε σε όλους τους τόνους από τους εταίρους ότι δόθηκε μια εξάμηνη παράταση στην Ελλάδα και ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός κ. Σαμαράς δεν την δέχτηκε έτσι φτιάχτηκε μια παγίδα για την επόμενη κυβέρνηση που θα προέκυπτε από τις εκλογές και αυτή η παγίδα άρχισε να ξετυλίγεται με ορίζοντα την 28 η Φεβρουαρίου  και ήταν  μια παγίδα τραπεζικής ασφυξίας. Θα έφτανε η Ελλάδα να διαπραγματεύεται την ύπαρξή της με άδειες ή με κλειστές τράπεζες, νομίζω ότι αυτό αποφεύχθηκε με την συμφωνία της περασμένης Παρασκευής.    

Ο κ. Σαμαράς δεν ζήτησε παράταση τότε απλώς, ο κ. Σαμαράς έκανε έναν τακτικό ελιγμό για να παγιδεύσει τις πολιτικές εξελίξεις προς όφελος του εαυτού του ούτε καν του κόμματός του. Αυτό έχει γίνει σαφές. 

 

Για τις συνομιλίες

 

Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Για πρώτη φορά μια κυβέρνηση η οποία έχει κοινωνικά αριστερά χαρακτηριστικά συνομιλεί με το ευρωπαϊκό ιερατείο, το οποίο ιερατείο κρατάει αιχμαλώτους τα μικρά κράτη και κρατάει ακόμη περισσότερο αιχμαλώτους τα κράτη μέσω της ΕΚΤ. Διεφάνη σε αυτό το διάστημα ότι η Ελλάδα δεν έχει Κεντρική τράπεζα, δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει καμία νομισματική πολιτική ούτε για τα καλά της ούτε για τα άσχημα της, ούτε στις αδύνατες στιγμές ούτε στις καλές στιγμές. 

Τη στιγμή που χρειαζόταν μια ρευστότητα ή μια αύξηση στο πλαφόν εντόκων γραμματίων η Κεντρική τράπεζα το απαγόρευσε. Όπως έχει απαγορεύσει από το 2010 το δικαίωμα στην Ελλάδα να  προσφύγει σε εσωτερικό δανεισμό.     

 

ΔΗΜ: Αυτό είναι μομφή για τον κ. Στουρνάρα ή συνολικά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί;

 

Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Και για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και για επιμέρους ενέργειες του κ. Στουρνάρα. Δεν νομίζω ότι ο κ. Στουρνάρας έχει πολλά περιθώρια  ελιγμών αλλά έχει κάποια περιθώρια ρηματικών διακοινώσεων, κάποια περιθώρια να εξηγεί προφορικά, με λόγια και γραπτά να υπερασπιστεί τη θέση της Ελλάδος. Δεν το έχω δει αυτό να γίνεται από τον καιρό που έχει αναλάβει κεντρικός τραπεζίτης  αντιθέτως προ των εκλογών διαπιστώσαμε ότι είχε κάνει κάποιες σιωπές ή κάποιες κρίσιμες διαρροές οι οποίες έβλαπταν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και επηρέαζαν το πολιτικό σκηνικό. Στην παρούσα φάση ήταν σιωπηλός και νομίζω ότι μάλλον καλώς έπραξε. Ωστόσο η συνολική εικόνα είναι ότι η Φρανκφούρτη πίεσε ασφυκτικά την Ελλάδα το διάστημα των διαπραγματεύσεων. 

 

ΔΗΜ.: Ανοίγετε  θέμα με την Κεντρική τράπεζα της χώρας μας και τον κεντρικό τραπεζίτη.

 

Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει κεντρική τράπεζα υπάρχει ένα μέρος του ευρωσυστήματος, δεν μπορεί να επηρεάσει αποφασιστικά τις εξελίξεις. Τις εξελίξεις αποφασίζει η Φρανκφούρτη για την Ελλάδα.

 

ΔΗΜ.: Θεωρείτε ότι ο κ. Στουρνάρας είναι αρωγός στην προσπάθεια της κυβέρνησης σήμερα;  Τον αισθάνεστε σύμμαχό ή όχι;   

 

Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι παίζει ένα ρόλο μέσα στο ελληνικό κράτος, αυτόν τον περιορισμένο μέσα στο ευρωσύστημα αλλά που έχει μια  σημασία ηθική τουλάχιστον στήριξη για την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό. Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι η στάση του ταιριάζει με αυτό που επιχειρείται από την κυβέρνηση.  

 

Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: ...Θυμόμαστε την ομοσπονδιακή δομή όταν μας συμφέρει και την ξεχνάμε όταν δεν μας συμφέρει, στην ουσία σε κρίσιμες στιγμές το ευρώ συμπεριφέρεται ως μασκαρεμένο μάρκο. Δεν έχει ωφελήσει ούτε την Πορτογαλία ούτε  την Ισπανία ούτε την Ιταλία ούτε καν την τεράστια Γαλλία. Σίγουρα πάντως δεν έχει ωφελήσει τις χώρες του Νότου σε όλη την διάρκεια της επιβολής του στα μακροοικονομικά μεγέθη. 

 

Ερωτηθείς αν μέσα σε αυτό το τετράμηνο θα μπορέσουν να υλοποιηθούν μέτρα έτσι όπως τα έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση

 

Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Νομίζω ότι μπορούν να περάσουν αρκετά πράγματα τουλάχιστον σε αυτό το μορατόριουμ  το τετράμηνο που έχει γίνει μια αμοιβαία συμφωνία να μην έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα, οτιδήποτε δεν αλλάζει την δημοσιονομική εικόνα νομίζω ότι πρέπει να δοκιμαστεί και οτιδήποτε επίσης μπορεί να ανακουφίσει την κοινωνία οπωσδήποτε και δεύτερον να δημιουργήσει προϋποθέσεις απελευθέρωσης παραγωγικών δυνάμενων. Αυτά θα πρέπει να δοκιμαστούν όλα και θα πρέπει στην διάρκεια των διευκρινήσεων πρώτον να διευκρινιστούν και αμέσως να εφαρμοστούν.  Να σας πω ένα παράδειγμα  στην περίφημη εργαλειοθήκη το ΟΟΣΑ η οποία ευτυχώς εξαιρέθηκε από αυτό το  σύμφωνο προβλέπονταν διάφορες φορμαλιστικές  προσεγγίσεις του ανοίγματος της αγοράς οι οποίες στην πράξη το μόνο που κατάφεραν ήταν να καταστρέψουν την αγορά.

Να σας αναφέρω το γάλα για το οποίο τίποτα δεν έγινε απολύτως, μπορούμε να πούμε ότι ίσως αυξήθηκε μεσοσταθμικά η τιμή του γάλακτος στο ράφι και το δεύτερον η ενιαία τιμή βιβλίου η οποία καταργήθηκε καταστρέφοντας και εκδότες και όλο το κύκλωμα βιβλιοπωλείων.  Αυτά δεν είναι μόνο λάθη είναι μια σκοπούμενη μοχθηρία εναντίον της πραγματικής οικονομίας και υπέρ κάποιων που δεν ξέρω ποιων. Είναι μια ιδεοληψία η οποία φτάνει στην καταστροφή της πραγματικής οικονομίας.

Έχουμε μια σειρά παραλόγων, θυμόμαστε την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν απέφερε κανένα κέρδος στο δημοσιονομικό, δεν είχαμε κανένα δημοσιονομικό όφελος. Δηλαδή έχουμε τυπικά παραδείγματα ότι η περιοριστική πολιτική βυθίζει και τα δημόσια έσοδα.

 

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα ανατρέψει την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης

 

Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Αυτά μπορεί να ανατραπούν στο βαθμό που δεν έχουνε ούτε δημοσιονομική επιβάρυνση πολύ περισσότερο αν προκύπτει και δημοσιονομικό όφελος  αλλά αυτό είναι πια μια βαριά ιδεοληψία.

 

ΔΗΜ: Ναι αλλά τώρα μπορείτε να το κάνετε, θα έχουμε την εξίσωση του ειδικού φόρου σε αυτά τα δύο πετρέλαια ;

 

Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Φυσικά εφόσον προκύπτει κατόπιν μιας συζητήσεως και δεν ανατρέπει τα συμφωνηθέντα είναι απολύτως εύλογο να γίνει και αυτό και άλλα πράγματα. Η συμφωνία αυτή έχει αυτή τη λεγόμενη “δημιουργική ασάφεια” η οποία επιτρέπει πολλές διευκρινήσεις.  Ειδικά για το πετρέλαιο δεν αναφέρεται πουθενά απαγορευτικά μέσα στο κείμενο της συμφωνίας οπότε γιατί όχι να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μια εξομάλυνση της κατάστασης.

 

Ερωτηθείς πως θα αντιμετωπίσουν την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση των νόμων  μνημονίου

 

Ν.ΞΥΔΑΚΗΣ: Όσο διαρκεί το μορατόριουμ, αυτή η “εκεχειρία” που έχουμε συνάψει με τους εταίρους, το τετράμηνο, νομίζω ότι αυτό που έχει αποδεχθεί  και η ελληνική πλευρά είναι  να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Αν η κατάργηση κάποιων εφαρμοστικών νόμων μπορεί να θεωρηθεί μονομερής ενέργεια αντιβαίνει στην συμφωνία που έχουμε συνάψει.  Μετά το τετράμηνο νομίζω ότι μπορεί να κάνει άλλα πράγματα γιατί θα προχωρήσει και σε άλλες συμφωνίες, θα είναι διαρκώς μια διαπραγμάτευση και μια συμφωνία στην οποία θα κερδίζεις έδαφος ή θα δίνεις κάτι άλλο αλλά πάντως θα αλλάζει όλο το πεδίο.  Αν σε αυτή τη φάση η κατάργηση ενός εφαρμοστικού νόμου μπορεί να τινάζει στον αέρα όλο αυτό το δυσκολοκατακτημένο μορατόριουμ νομίζω ότι θα πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά.